Πρωτοβυζαντινή Ελεύθερνα
zoom in

Ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης πραγματοποιεί από το 1985 συστηματική ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Ελεύθερνα, 34 χλμ. ΝΑ από το Ρέθυμνο, με χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, ύστερα από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την εποπτεία της ΚΕ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η θέση της αρχαίας Ελεύθερνας επιλέχτηκε ανάμεσα σε περισσότερες ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κρητικής πόλης των ιστορικών χρόνων με συνεχή κατοίκηση, σύμφωνα με τις επιφανειακές ενδείξεις και τις φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες, τουλάχιστον από τους σκοτεινούς αιώνες ως τα ύστερα ρωμαϊκά, τα πρωτοβυζαντινά και τα βυζαντινά χρόνια. Ο πρώτος ανασκαφέας της Ελεύθερνας διακεκριμένος άγγλος αρχαιολόγος Humphrey Payne, μετά από σύντομη έρευνά που άρχισε στις 10 Ιουνίου και περατώθηκε στις 31 Ιουλίου του 1928, κατάληξε στο απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι `it will be seen from these results that there seems little if any possibility of the site justifying a second campaign.` Έπεσε εντούτοις πολύ έξω στην εκτίμησή του, γιατί η ανασκαφή του Πανεπιστημίου της Κρήτης απέδειξε ότι η σημασία των ευρημάτων, κινητών και ακίνητων, δικαιολογεί τη συνέχιση των ερευνών και από μια δεύτερη τουλάχιστον γενιά αρχαιολόγων.
Η περιοχή της αρχαίας Ελεύθερνας διαιρέθηκε σε τρεις ανασκαφικούς τομείς, σύμφωνα με τη γεωμορφολογία του χώρου, την παρουσία δηλαδή του φυσικού υψώματος Β-Ν κατεύθυνσης με πλαγιές που καταλήγουν, σχηματίζοντας κλιμακωτά άνδηρα, στην κοίτη δύο χειμάρρων, της Κυριακής, αλλιώς Φαραγγίτη, στα ανατολικά και της Χαλοπότας στα δυτικά. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Γ. Θέμελης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Γ. Θέμελης είναι ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Γ. Γιαγκάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ναταλία Πούλου - Παπαδημητρίου

Ναταλία Πούλου - Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Η Ναταλία Πούλου-Παπαδημητρίου εξελέγη τον Ιανουάριο του 2003 λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon Sorbonne. Κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου D.E.A., εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Παλαιοχριστιανική Σάμος: η προσφορά του αρχαιολογικού υλικού" και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1987 έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφικές έρευνες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, των οποίων τα πορίσματα έχει ανακοινώσει σε διεθνή συνέδρια. Το έτος 1993-94, ως υπότροφος της γαλλικής κυβερνήσεως, συμμετέσχε σε ερευνητικά προγράμματα του College de France. Πολλές μελέτες της, σχετικές με τη βυζαντινή κεραμική, γλυπτική και μικροτεχνία έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Γ. Θέμελης (Επιμέλεια)

Ο Πέτρος Γ. Θέμελης είναι ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
277
Διαστάσεις:
28x17
Βάρος:
1.268 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση