Στη σκιά της Κατοχής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στη σκιά της Κατοχής

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις την περίοδο 1940-2010

Katerina Kralova

20.24€ -28% 14.57€

Το πολύκροτο αλλά ανεπαρκώς ερευνημένο ζήτημα των ελληνογερμανικών σχέσεων μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Η Τσέχα ιστορικός Κατερίνα Κράλοβα εξετάζει την πρόσληψη της κληρονομιάς της ναζιστικής κατοχής από την ελληνική κοινωνία, εστιάζοντας στο επίμαχο θέμα της δίωξης των εγκληματιών πολέμου, όπως και στα επίκαιρα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Τα θέματα αυτά αναλύονται από πολιτική, κοινωνικοπολιτιστική, οικονομική και νομική άποψη, ενώ υπογραμμίζεται ο καθοριστικός ρόλος των οικονομικών επιδιώξεων. Οι συνεχιζόμενες δικαστικές προσφυγές των θυμάτων της κατοχής στην Ελλάδα εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, υπερβαίνει δε τη διάσταση των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς αφορά και άλλες χώρες που έπληξε η ναζιστική κατοχή.

Σωκράτης Δ. Πετμεζάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Σωκράτης Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 1990. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και ιστορία στο Παρίσι. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Recherches sur l΄economie et le finances des villages du Pelion, region d΄industries rurales, ca. 1750-1850" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, τον Οκτώβρη του 1989. Έχει εκδώσει πολλά άρθρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, καθώς και τη μονογραφία με τίτλο: "Η ελληνική αγροτική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα: Η περιφερειακή διάσταση", Ηράκλειο 2003 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Κώστας Τσίβος (Μεταφραστής)


Katerina Kralova

Katerina Kralova (Συγγραφέας)

Η Katerina Kralova γεννήθηκε το 1976 στο Μπρνο της Μοραβίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και στο Philipps-Universitat του Μάρμπουργκ. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας. Διδάσκει ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και γενικότερα των βαλκανικών χωρών. Εδώ και χρόνια ερευνά τη θέση των θυμάτων της πολιτικής και κοινωνικής αδικίας στη σύγχρονη ιστορία, ειδικότερα στις περιπτώσεις του ναζισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη και του Εμφυλίου Πολέμου, της γερμανικής κατοχής και του αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Έχει συγγράψει τις μελέτες: "Η αντανάκλαση της περίπτωσης Μέρτεν στους Έλληνες πρόσφυγες της Τσεχοσλοβακίας" (2010), "Between Tradition and Modernity: Greek-German Relations in Retrospect" (2009), "Το θέμα της πολιτικής αφοσίωσης της ελληνικής προσφυγιάς στην Τσεχοσλοβακία την περίοδο 1948-1968" (2009), καθώς και το άρθρο "Ορισμένες σημειώσεις για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Τσεχία μετά το 1989". Το 2012 εκδόθηκαν στην τσεχική γλώσσα τα βιβλία της "Στέγνωσαν τα δάκρυά μας - Οι έλληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία" και "Οι ελληνογερμανικές σχέσεις στη σκιά της Κατοχής", τα οποία έχουν προταθεί για διάφορες τιμητικές διακρίσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
402
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.561 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση