Πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας

Μύθος και πραγματικότητα της προχριστιανικής ψυχής

Egon Friedell

18.00€ -27% 13.14€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604990627

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Τόπος

Αυτό το βιβλίο ξεχωρίζει από ανάλογες μελέτες χάρη στην ικανότητα του συγγραφέα να τεκμηριώνει σε ευφάνταστους και προκλητικούς συνδυασμούς τη διαφορετικότητα της αρχαιοελληνικής ψυχής. Ο Φριντέλ διαβάζει τον Έλληνα ερευνώντας πίσω από τις γραμμές των τραγωδιών και των ποιημάτων και των φιλοσοφιών, πίσω από τις μορφές των επιτύμβιων και των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν αφήνει τον θαυμασμό για τα έργα του αρχαίου πολιτισμού να καλύψει την ερευνητική σκαπάνη - γι` αυτό και συγκρίνει υποδειγματικά σύγχρονες μορφές πολιτικής, ιστορίας και τέχνης με το αρχαιοελληνικό παρελθόν αλλά και με άλλους αρχαίους πολιτισμούς (Αίγυπτος, Περσία, Ρώμη).
Ξεχάστε όλα τα γνωστά στερεότυπα για την αρχαία Ελλάδα. Η ριζοσπαστική ματιά του συγγραφέα, συνδυάζοντας τεκμήρια από γραπτά και άλλα μνημεία, προβάλλει τον αρχαίο Έλληνα στην πεζή καθημερινότητά του: λιγότερο αθώο απ` ό,τι τον φαντασιώνουμε και περισσότερο πραγματιστή, λιγότερο καλοφαγά και περισσότερο ομοερωτικό, λιγότερο ελεύθερο στις πόλεις-κράτη και περισσότερο βάρβαρο απέναντι στους εχθρούς του, λιγότερο εργατικό και περισσότερο μοιρολάτρη κ.ο.κ. Κι όμως, μέσα από αυτή τη διόλου ρομαντική αλλά συναρπαστική ανάλυση της καθημερινής αρχαίας κουλτούρας, ο αναγνώστης κατανοεί στο τέλος γιατί η αρχαία Ελλάδα δημιούργησε τον συγκεκριμένο πολιτισμό που θαυμάζουμε σήμερα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άρης Μαραγκόπουλος

Άρης Μαραγκόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων "Τόπος", όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το έργο του Τζέιμς Τζόις για το οποίο έχει εκδώσει τρεις μελέτες, η πιο γνωστή από αυτές, το "Ulyssess: Οδηγός ανάγνωσης", έχει κάνει πολλαπλές εκδόσεις (1995, 2001, 2010). Τον Απρίλιο 2018 εκδόθηκε η κριτική / μεταφραστική ανάγνωση του συγγραφέα στο μεταθανάτιο έργο του Τζόις "Τζάκομο Τζόις". Τα τελευταία του μυθιστορήματα συγκροτούν την πολιτική / ιστορική "Τριλογία της συντροφικής ζωής": Η Μανία με την Άνοιξη (Τόπος 2009), "Το Χαστουκόδεντρο" (Τόπος 2012) και το "Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού" (Τόπος 2016). Εκτενέστερες πληροφορίες στην προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.arisgrandmangr.com


Δημοσθένης Κούρτοβικ

Δημοσθένης Κούρτοβικ (Μεταφραστής)

Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε βιολογία στην Αθήνα και στη Στουτγάρδη. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην ανθρωπολογία. Δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας (το θέμα της διδακτορικής διατριβής του) και συγκριτική ψυχολογία. Παράλληλα με την επιστήμη του ασχολήθηκε διαδοχικά με το θέατρο, την κινηματογραφική κριτική και τη λογοτεχνία, ως συγγραφέας, κριτικός και μεταφραστής (έχει μεταφράσει ώς τώρα περίπου 60 βιβλία από οκτώ ξένες γλώσσες). Έχει δοκιμαστεί σε όλα τα είδη του πεζού λόγου (μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, αφορισμοί, λογοτεχνική κριτική κ.λπ.). Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε δέκα ξένες γλώσσες.


Egon Friedell

Egon Friedell (Συγγραφέας)

Ο Έγκον Φριντέλ (Egon Friedell) γεννήθηκε το 1878 στη Βιέννη από Εβραίους γονείς, τους οποίους έχασε μικρός. Σπούδασε φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, από όπου έλαβε και διδακτορικό τίτλο, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Πολύπλευρη και ανήσυχη φυσιογνωμία, εργάστηκε ως ηθοποιός, καμπαρετίστας, κριτικός θεάτρου, επιφυλλιδογράφος και συγγραφέας, ενώ είχε και πλούσιο μεταφραστικό έργο. Ανάμεσα στο 1927 και το 1931 ο Φριντέλ δημοσίευσε σε τρεις τόμους το έργο "Πολιτιστική Ιστορία των Νεότερων Χρόνων" (Kulturgeschichte der Neuzeit), που έκανε μεγάλη αίσθηση τόσο για τη δεινότητα του ύφους όσο και για την πρωτοτυπία των παρατηρήσεών του. Θέλοντας να διευρύνει το σχέδιό του σε μια παγκόσμια Ιστορία του πολιτισμού, συνέχισε με την "Πολιτισμική Ιστορία της Αιγύπτου και της Πρόσω Ασίας" (Kulturgeschichte Agyptens und Vorderasiens), που εκδόθηκε το 1936, και αμέσως μετά με την "Πολιτιστική Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας" (Kulturgeschichte Griechenlands), την οποία επρόκειτο να ακολουθήσει, κλείνοντας αυτό το τιτάνιο έργο, μια πολιτισμική Ιστορία της αρχαίας Ρώμης. Η τελευταία δεν γράφτηκε ποτέ, ενώ τον τόμο για την Ελλάδα μόλις που πρόλαβε ο Φριντέλ να τον ολοκληρώσει. Αυτοκτόνησε το 1938, τρεις μέρες μετά την κατάληψη της χώρας του από τα χιτλερικά στρατεύματα. Το χειρόγραφο για την Ελλάδα κατασχέθηκε από την Γκεστάπο, αλλά διασώθηκε χάρη στο θάρρος των κληρονόμων του και εκδόθηκε το 1940 στην Ελβετία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
303
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.543 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση