Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και κοινωνικά δικαιώματα
(Το τέλος των ύμνων)
Συγγραφέας:   Δημήτρης Βενιέρης


Offer
Τα ερωτήματα του βιβλίου αφορούν το κοινωνικό μέλλον που διαγράφεται μάλλον δυσοίωνο. Ερωτήματα πολυσύνθετα, που εδώ προσεγγίζονται από μια κοινωνικοπολιτική οπτική και οδηγούν στη διαπίστωση ότι η κοινωνική πολιτική και τα κοινωνικά δικαιώματα που υμνήσαμε απισχνούνται από τα εγγενή ευγενή χαρακτηριστικά τους. Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι η ρίζα της κοινωνικής πολιτικής. Όμως η νέα κοινωνική πολιτική αφυδατώνει τη ρίζα της, νοθεύει την ουσία των εμπνευσμένων δικαιωμάτων για κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, τα δομικά αδιέξοδα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος αφήνουν σήμερα πίσω τους θύματα αλλά στηρίζουν και ελπίδες για ένα ανθρωπινότερο μοντέλο ανάπτυξης, όπου πολιτική και δικαιώματα θα αναβιώσουν ρόλους πράγματι κοινωνικούς.

Επιδίωξη του βιβλίου είναι μια συμβολή στην κατανόηση της έννοιας και την ανάδειξη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής. Δρόμος του είναι η διερεύνηση της συνεισφοράς των κοινωνικών δικαιωμάτων στη διαμόρφωσή της. Αρχικά, επιχειρείται μια θεωρητική ανάλυση για τις περί κοινωνικών δικαιωμάτων κυρίαρχες αντιλήψεις, προσανατολισμένη όμως στην αποκωδικοποίηση της σχέσης τους με την κοινωνική πολιτική. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια εμπειρική προσέγγιση για τη δυναμική της σχέσης αυτής, με πλαίσιο αναφοράς την Ευρώπη και πεδίο μελέτης τις αλληλεπιδράσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τα καθολικά κοινωνικά δικαιώματα χειραφέτησης μεταλλάσσονται σε ανταποδοτικά ατομικά διακυβεύματα εξάρτησης. Γίνονται δηλαδή λιγότερο κοινωνικά και λιγότερο δικαιώματα. Υπονομευτής, μια οικονομικής χροιάς ελάχιστη κοινωνική πολιτική ελάχιστων που έρπει στο υπερεθνικό και υφέρπει στο εθνικό περιβάλλον.


Σημείωση: Επανέκδοση: "Ελληνικά Γράμματα", 2009.

21χ14 εκ., 524 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 361.2 (Κοινωνική πολιτική), 361.614 (Κοινωνικά δικαιώματα)
ISBN: 978-960-499-053-5
ISBN (10ψήφιο): 960-499-053-5
Βάρος: 0.704 κιλά
Εκδότης: Τόπος
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
32.80
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.63
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Βενιέρης σπούδασε οικονομικά και κοινωνική πολιτική. Υπήρξε μαθητής του αείμνηστου Brian Abel-Smith, κοντά στον οποίο έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο London School of Economics and Political Science (1984-1994). Είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δημοσιεύσει κυρίως για θέματα κοινωνικής ασφάλειας, πολιτικής υγείας και ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.