Μετά τον Ερντογάν τι;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μετά τον Ερντογάν τι;

Η ρεβάνς του πολιτικού ισλάμ: ΑΟΖ, Κύπρος και διενέξεις στη Μεσόγειο: Το καρκίνωμα του κουρδικού: Ακτινογραφώντας την τουρκική οικονομία

Σταύρος Λυγερός

Κώστας Ι. Μελάς

22.39€ -27% 16.34€

Η Τουρκία του 2013 δεν θυμίζει σε πολλά την Τουρκία της κρίσης του 2002. Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους μαιάνδρους του ακήρυχτου πολέμου νεοοθωμανών-κεμαλιστών, που είχε τα πάντα: εκλογικές μάχες, πολιτικές ίντριγκες, δημοψηφίσματα, διαπλοκή του `βαθέος κράτους` με το οργανωμένο έγκλημα, συνωμοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αμερικανικό `δάκτυλο`, αντικρουόμενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, Βαρόνους του χρήματος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο ΜΜΕ. Ο ακήρυκτος αυτός πόλεμος διασυνδέεται με τον 30ετή πραγματικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Ο αγώνας του PKK διαχώρισε αμετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 συνελήφθη ο Οτσαλάν, οι Τούρκοι πίστεψαν ότι είχαν νικήσει. Σήμερα, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται μαζί του πολιτική λύση
Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει και η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών: το αυτοκρατορικό σύνδρομο της διψασμένης για ενέργεια Τουρκίας, την `Αραβική Άνοιξη`, την ισραηλινή πολιτική, τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους και το επικείμενο ξανασερβίρισμα του σχεδίου Ανάν. Υπό αυτό το πρίσμα αναλύει το ζήτημα της ΑΟΖ και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών, ανασκευάζοντας κυρίαρχους μύθους (`εξημέρωση του θηρίου` και `καλός ο Ερντογάν, κακοί οι στρατηγοί`).
Τον χάρτη της τουρκικής οικονομίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενείς στατιστικές αποκωδικοποιεί τα μεγέθη, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της. Αυτό που μέχρι τώρα είναι το πλεονέκτημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού μοντέλου. Εάν σταματήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει.
Το βιβλίο είναι γραμμένο αρθρωτά, κατά τρόπο που η καθεμία από τις τέσσερις ενότητές του να μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σταύρος Λυγερός

Σταύρος Λυγερός (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής", το οποίο κυκλοφορεί από το 1980 (εκδόσεις Στοχαστής). Συγγραφέας των βιβλίων "Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα" (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), "ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς" (1990, εκδόσεις Στοχαστής), "Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια" (1992, εκδόσεις Λιβάνη), "Κύπρος: Στα όρια του αφανισμού" (1993, εκδόσεις Λιβάνη), "Το παιχνίδι της εξουσίας" (1996, εκδόσεις Λιβάνη) και "Όταν σκοντάφτει ο Αετός, μία ανάγνωση των γεωπολιτικών μετώπων στις αρχές του 21ου αιώνα" (υπό έκδοση). Επίσης, συγγραφέας δεκάδων μεγάλων άρθρων-μελετών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για εσωτερικά πολιτικά θέματα. Έχει εργασθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης (εφημερίδα Θεσσαλονίκη), ως πολιτικός-διπλωματικός σχολιαστής στα περιοδικά Αντί, Άμυνα και Διπλωματία, στις εφημερίδες Ποντίκι, Ελευθεροτυπία, Πρώτη, Επικαιρότητα, Επενδυτής, Εξουσία, Αξία, στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Σκάι, Αντένα, Πλάνετ και Κανάλι 1 του Πειραιά. Σήμερα εργάζεται στην Καθημερινή και στον Κόσμο του Επενδυτή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ι. Μελάς

Κώστας Ι. Μελάς (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSC) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση την Αγροτική Ανάπτυξη. Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νομισματική Θεωρία και Πολιτική, Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός. Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και Διεθνή Χρηματοοικονομική. Είναι σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Τα τελευταία δέκα χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου διδάσκοντας παράλληλα Διεθνή Τραπεζική, Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
563
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.713 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση