Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
(Αντι)μιλώντας στις βεβαιότητες: φύλα, αναπαραστάσεις, υποκειμενικότητες

No Cover
Στη συλλογική αυτή εκδοτική δουλειά συναντιούνται άνθρωποι, οι οποίοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις ηγεμονικές διχοτομίες και μαζί με αυτές, τις αρραγείς επιστημονικές περιοχές. Νέοι επιστήμονες και νέες επιστημόνισσες από ποικίλες γνωστικές πειθαρχίες (ιστορία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία, φιλολογία, κοινωνιολογία) καταθέτουν εδώ τις ερευνητικές τους ανησυχίες με έμφυλο πρόσημο. Προτείνουν, δηλαδή, μια σήμανση που θεωρούν κομβική για την ανάγνωση και την κατανόηση των κοινωνιών και των σχέσεων εξουσίας που αναπτύσσονται εντός τους, σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο, δηλαδή το φύλο. Το βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια να συνομιλήσουμε με τις διαφορετικές εκδοχές υποκειμενικότητας και να αντιμιλήσουμε στις έμφυλες, σεξουαλικές και ταξικές βεβαιότητες και κανονικότητες, που εκθέτουν συστηματικά, και συχνά ανεπανόρθωτα, τις ζωές όσων τις αμφισβητούν.

Περιεχόμενα:
- Θανάσης Λάγιος, "Ecce Homo? Ο Foucault και το ερώτημα της ταυτότητας"
- Μαρία Πρέκα, "Αρσακειάδες δασκάλες: Λόγοι και πρακτικές διαπραγμάτευσης/ αναδιαπραγμάτευσης εαυτού, 1880-1913"
- Γιώργος Διακουμάκος, "Η στερεοτυπική πρόσληψη του φύλου στην ελληνική κοινωνία: ΄Παραδοσιακή γυναικεία΄ και ΄παραδοσιακή ανδρική΄ υποκουλτούρα"
- Δήμητρα Βασιλειάδου, "Άνδρες, ανδράρια ή ρεκλαματζήδες;". Μονομαχία και πολιτική στην ελληνική πρωτεύουσα (1870-1918)"
- Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Κεφαλληνού, "Κομμουνιστικές ρητορικές για τη γυναικεία εργασία: Οι καπνεργάτριες στην απεργία του 1936 μέσα από το ΄Ριζοσπάστη΄
- Κώστας Παλούκης, "Το μυθιστόρημα της Ωραιοζήλης Λεβή: Η άρνηση της ΄αστικής θηλυκότητας΄ χάριν του κομμουνισμού και το τραύμα του αστικού τύπου"
- Παναγιώτης Ζεστανάκης, "΄Δεξιά λωρίδα΄: Επιλογές μετακίνησης και (ανα)σημασιοδοτήσεις της θηλυκότητας στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980"
- Δέσπω Κριτσωτάκη, "Ιατρική και ερμαφροδιτισμός στην Ελλάδα, 1870-1970"
- Μαρία Κεφαλά, "Κατονομάζοντας το ακατονόμαστο: Οι αφηγήσεις για το coming out ως ΄απελευθέρωση΄ του σεξουαλικού εαυτού"
- Παναγιώτης Αντωνόπουλος, "Από τη Μαριέττα Μπέτσου στη Ρίτα Μπούμη. Η Σαπφώ, η λεσβιακή λογοτεχνία και ο φεμινισμός στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το Μεσοπόλεμο"

23χ16 εκ., 292 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 306.7 (Φύλο)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Κεφαλά (Επιμελητής) , Δήμητρα Βασιλειάδου (Επιμελητής) , Παναγιώτης Ζεστανάκης (Επιμελητής) , Μαρία Πρέκα (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-618-80468-0-1
ISBN (10ψήφιο): 618-80468-0-7
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αντώνης Αντωνίου είναι ιστορικός, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Έχει ζήσει στο Λονδίνο, το Ρέθυμνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα "Η πρόσληψη της Σαπφώς στη νεοελληνική λογοτεχνία", στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συλλέγει πουκάμισα και ασχολείται με την κολύμβηση. Βραβείο Μουλλά 2012 του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Η Δήμητρα Βασιλειάδου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκεί εκπονεί σήμερα τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Οικείες Σχέσεις: Αστική οικογένεια και οικιακός χώρος στην Αθήνα στο γύρισμα του 20ού αιώνα". Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ιστορία της οικογένειας και των αστικών στρωμάτων, την ιστορία του φύλου και των γυναικών και, τέλος, με τη δημόσια κοινωνικότητα και τις αστικές εθελοντικές συσσωματώσεις.

Ο Γιώργος Διακουμάκος είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πολιτική κουλτούρα, τις πολιτιστικές πρακτικές, τις σπουδές φύλου, καθώς και τις ποσοτικές μεθόδους των κοινωνικών ερευνών.

O Παναγιώτης Ζεστανάκης σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύτηκε στη Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στις Σπουδές Φύλου στο Research Institute for History and Culture του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Από το 2010 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η έρευνά του με τίτλο "Στυλ ζωής, έμφυλες σχέσεις και κοινωνικοί χώροι στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980" χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία της καθημερινής ζωής και τις αλλαγές στις καταναλωτικές πρακτικές και τις έμφυλες σχέσεις στη μεταδικτατορική Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο φιλοξενείται ως ερευνητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Η Μαρία Κεφαλά είναι νηπιαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ΠΜΣ: "Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις" του Τμήματος Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2010.

Η Δέσπω Κριτσωτάκη είναι ιστορικός, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Centre for the Social History of Health and Healthcare, University of Strathclyde, Glasgow. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της ψυχιατρικής και της νευρολογίας, των ψυχιατρικών θεσμών και της αποασυλοποίησης στην Ελλάδα.

Παλούκης, Κώστας
Ο Κώστας Παλούκης σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχει αναγορευτεί διδάκτορας νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Μάιο του 2016. Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το ΙΚΥ. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο εργατικό, κομμουνιστικό και σοσιαλιστικό κίνημα στο Μεσοπόλεμο, αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και σε ιστορικά συνέδρια. Έχει γράψει στα περιοδικά Μαρξιστική Σκέψη και Τετράδια του Μαρξισμού. Αρθρογραφεί στην κυριακάτικη εφημερίδα Πριν, είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Ουτοπία, διαχειρίζεται το blog raskolnikovgr.blogspot.com και είναι μέλος του ΟΜΙΚ από την ίδρυσή του.

Η Μαρία Πρέκα είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το ίδιο τμήμα απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Τουρκολογία. Σήμερα εκπονεί εκεί τη διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Οι δασκάλες στη συγκυρία του αλυτρωτισμού". Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία των γυναικών και του φύλου και το φαινόμενο των εθελοντικών συσσωματώσεων. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1992.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.