Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εικόνες του δυτικοευρωπαίου μέσα από την ιστορία
(Επιστημονική επεξεργασία και αναπαράσταση της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα του 19ου αι.)

Εικόνες του δυτικοευρωπαίου μέσα από την ιστορία
Για τη σύνθεση της ελληνικής εθνικής ιστορίας χρειάστηκε η περίοδος των Δυτικών Κυριαρχιών (13ος-17ος αιώνας) να τύχει όχι μόνο επιστημονικής, αλλά και μυθοπλαστικής επεξεργασίας κατά τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται συστηματική μελέτη της αντίστοιχης πνευματικής παραγωγής. Ο συγγραφέας του βιβλίου, γνώστης της περιόδου της Λατινοκρατίας, αποκαλύπτει τη διαμόρφωση ενός ολόκληρου ιδεολογικού οπλοστασίου από τους Έλληνες διανοούμενους απέναντι στη δυτικοευρωπαϊκή αντίληψη της εποχής, τη σχετική με τις τύχες του μεσαιωνικού ελληνισμού. Ιστοριοδίφες, ιστορικοί, πανεπιστημιακοί και λόγιοι, δημοσιογράφοι, θεατρικοί συγγραφείς και λογοτέχνες, με τις μεταξύ τους συγκλίσεις και αποκλίσεις, κινητοποιούνται προκειμένου να προβάλουν την ελληνική θέση στο ζήτημα των διαχρονικών σχέσεων του Έθνους με τη Δύση. Η ρητορική αυτή, αξιοπρόσεκτη ούτως ή άλλως για την επιστημονική της εμβρίθεια, αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία από τον συσχετισμό της με τον αλυτρωτισμό του τότε ελληνικού κράτους, ενώ καθιστά αναπόφευκτες και τις αναγωγές στην ιδεολογία του "ανάδελφου έθνους" και τον αντιδυτικισμό της Ελλάδας του σήμερα.

344 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.37 (Ελλάς - Ιστορία - Λατινοκρατία)
ISBN: 978-960-458-400-0
ISBN (10ψήφιο): 960-458-400-6
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
23.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στο Άργος το 1959 και είναι ιστορικός. Ο τίτλοι σπουδών του περιλαμβάνουν τα πτυχία Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Σήμερα κατέχει τη θέση Παρέδρου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικού περιεχομένου σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο. Διαθέτει επίσης εμπειρία στην αρχειακή έρευνα. Από το 1999 είναι τακτικό μέλος της "Εταιρείας Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νεώτερου Ελληνισμού με τη Δύση". Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τομέα των σχέσεων του Ελληνισμού με το Δυτικό Κόσμο και στη σύνδεση της Νεότερης Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή Ιστορία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.