Απώλειες και διεργασία πένθους
zoom in

Κάθε ανθρώπινο ον είναι ταγμένο να συναντήσει πολλές συνθήκες αποχωρισμού και απώλειας. Η λέξη πένθος, η οποία ξεπηδά από το ρήμα πάσχω, σηματοδοτεί την αμετάκλητη απουσία ενός ψυχικά πολύτιμου αντικειμένου. Ορίζει ακόμη μια κρίσιμη στιγμή για κάθε υποκείμενο. Η ζωή συνθλίβεται, ο κόσμος αδειάζει και συρρικνώνεται, οι παραστάσεις τρεμοσβήνουν, ο λόγος φτωχαίνει και αγκομαχά, η επικοινωνία με τους άλλους μοιάζει με χάσιμο χρόνου, η μελαγχολική καταβρόχθιση προβάλλει απειλητικά.
Όμως αυτό το οδυνηρό εντύπωμα κινητοποιεί μια σύνθετη ψυχική εργασία που ίσως αποτελέσει μια πολύτιμη πρόσκτηση. Ένα πένθος που έχει διανύσει την πορεία του, παρά τα όποια κατάλοιπα μπορεί να αφήσει, προσφέρει την αίσθηση μιας λυτρωτικής νοσταλγίας και ζωντανεύει τις προσδοκίες ψυχικής επαναγέννησης.
Τα άρθρα αυτής της μονογραφίας δίνουν ένα στίγμα της σύγχρονης ψυχαναλυτικής συνεισφοράς για την εργασία του πένθους. Οι συγγραφείς ανατρέχουν, συχνά με κλινικά παραδείγματα, σε πολύ πρώιμες στιγμές απώλειας, σε διαγενεαλογικά τραύματα, σε ιστορικές εγγραφές, αλλά και στη μάχη με το άγνωστο και το απρόσμενο που είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη περιπέτεια. Υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία του αντικειμένου, τις δυσκολίες ρευστοποίησης και μετασχηματισμού των επενδύσεων, την ανάδυση νέων ψυχικών παραγώγων και την αναζωπύρωση της δημιουργικής δυνατότητας, τα οποία μπορεί να ανακινήσει η διεργασία πένθους.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Μανωλόπουλος

Σωτήρης Μανωλόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Καναδικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Μελετά το έργο του Winnicott, την ψυχοσεξουαλικότητα, τις δομικές και αμυντικές διεργασίες του ψυχισμού, το τραύμα, και την λειτουργία των θεσμών. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: "Τραγική ανάγνωση της ιστορίας" (Ίκαρος, 2010), "Ψυχικοί δεσμοί, κοινωνικοί θεσμοί", (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2011), "Για τον Χαρακτήρα" (ΜΕΤΑ, 2012), "Δρόμοι της εφηβείας" (Νήσος, 2015), "Τα Διαβατικά" (Αρμός, 2016) "Ψυχική σκηνή και αρχαίο δράμα" (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2017)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Μπαζαρίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Μαράτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστέα Σκούλικα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταυρούλα Μπεράτη (Συγγραφέας)

Η Σταυρούλα Μπεράτη είναι καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Παιδοψυχιατρικής και Ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Διδάσκουσα Αναλύτρια της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Παναγιωτοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Rene Roussillon (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ντένυ Πάνιτς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Μπαζαρίδης (Επιμέλεια)


Όλγα Μαράτου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση