Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος από την πλευρά των Οθωμανών

No Cover
Είναι κοινός τόπος η υπενθύμιση ότι στον πόλεμο αναμετρώνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα, καθένα από τα οποία συνήθως αφηγείται και τελικά αποτιμά τον πόλεμο από τη δική του πλευρά. Τούτο είναι φυσικό αλλά δεν μπορεί να είναι τελεσίδικο, ούτε δίκαιο. Η συνολική εικόνα του πολέμου διαμορφώνεται, τελικά, μόνον εφόσον έλθουν στο φως όσα ουσιώδη διαδραματίσθηκαν, παράλληλα, στο αντίπαλο στρατόπεδο καθώς επίσης όσα επεδίωκαν, ταυτόχρονα, τρίτες χώρες, μη εμπόλεμες αλλά ισχυρές. Γι΄ αυτόν το λόγο, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ολοκλήρωσε τις επιστημονικές μελέτες της, οι οποίες, πρώτη φορά, αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα, προερχόμενα από τα Κρατικά Αρχεία ξένων Κρατών και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία φωτίζουν κρίσιμες πτυχές τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και της καταστάσεως που επικρατούσε στη Μακεδονία πριν και κατά το 1912-1913. Ήδη οι πρωτοποριακές αυτές μελέτες κυκλοφορούν σταδιακά, μα σε πυκνό χρόνο, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο των Αδελφών Κυριακίδη. Συμβάλλουν παραγωγικά στον εορτασμό των Εκατό Χρόνων από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας και διευρύνουν τον ιστορικό ορίζοντα.

Τι συνέβαινε, όμως, στην οθωμανική πλευρά κατά την παραμονή και τη διεξαγωγή των Βαλκανικών Πολέμων; Το ερώτημα είναι κομβικής σημασίας. Επί εκατό χρόνια δεν ετέθη από την ελληνική πλευρά, η οποία πάντως, μέχρι τώρα, δεν έδωσε μια πλήρη και τεκμηριωμένη απάντηση.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έθεσε έγκαιρα το ερώτημα και, με την ανά χείρας μελέτη της, δίδει τεκμηριωμένη την απάντηση. [...]

(από τον πρόλογο του Ν. Ι. Μέρτζου)

24χ17 εκ., 208 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.68 (Ελλάς - Ιστορία - Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913), 027.094 95 (Αρχεία - Ιστορία - Ελλάς )
Άλλα πρόσωπα: Νικόλαος Ι. Μέρτζος (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-467-439-8
ISBN (10ψήφιο): 960-467-439-0
Βάρος: 0.53 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
13.85
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αναστάσιος Κ. Ιορδάνογλου γεννήθηκε στη νήσο Χάλκη της επαρχίας Πριγκιποννήσων Κωνσταντινουπόλεως. Μετά τα πρώτα μαθήματα, συνέχισε τις σπουδές του στο γυμνάσιο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και στο Λύκειο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Ολοκληρώνοντας και τις θεολογικές σπουδές στην ίδια Σχολή (1968), μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις γράφτηκε στο Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε στο Τμήμα Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Τουρκολογίας) της ίδιας Σχολής. Έγινε δεκτός στο πρώτο έτος, επειδή βασικό μάθημα του εν λόγω τμήματος είναι η οθωμανική γραφή. Το 1973 ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τετραετή κύκλο σπουδών του. Το 1974, εξαιτίας των δυσμενών περιστάσεων, εγκατέλειψε τη γενέτειρα του Χάλκη και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο Τουρκικό Τμήμα του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) και καθηγητής της τουρκικής στη Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών (ΙΜΧΑ), διατηρώντας και τις δύο θέσεις έως το 2000. Την εν λόγω Σχολή διηύθυνε κατά τα έτη 1992-1994 και 1998-2000. Από το 1994 έως το 1999 δίδαξε ως ωρομίσθιος το μάθημα της Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Το 1998 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με θέμα "Η Μητρόπολις Χαλκηδόνος" και το 1999 του ανατέθηκε να διδάξει την Τουρκική Γλώσσα στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας. Το επόμενο έτος εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο ίδιο Τμήμα, όπου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του έως σήμερα. Συνέγραφε τις μονογραφίες "Το Εθνικόν Ιωακείμειον Παρθεναγωγείων Κωνσταντινουπόλεως 1882-1988" (1989) και "Η Μητρόπολις Χαλκηδόνος από την αρχαιότητα έως σήμερα" (2000). Επίσης συνέγραφε άρθρα και συμμετείχε σε συνέδρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.