Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νέο Αναστασιματάριο
(Επιτομή)

Νέο Αναστασιματάριο
Αγαπητοί Αναγνώστες, Φιλόμουσοι και Ιεροψάλτες

Δηλώνουμε ευθύς πως δεν γράψαμε ένα καινούριο βιβλίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Υπάρχουν, άλλωστε, πάρα πολλά. Ούτε ένα καινούριο Αναστασιματάριο γράψαμε, γιατί κανένας λόγος δεν υπάρχει.

Το πασίγνωστο "Αναστασιματάριο" των εκδόσεων της Ζωής είναι κλασικό, αξεπέραστο και, από μουσική άποψη, οι μελοποιημένοι ύμνοι του είναι αριστουργηματικοί.

Τη μουσική ύλη αυτού του Αναστασιματαρίου επεξεργαστήκαμε για να το κάνουμε περισσότερο φιλικό και χρηστικό στους σπουδαστές της Β.Ε.Μ. αλλά και στους ιεροψάλτες, ιδιαίτερα στους νέους.

Ειδικότερα
α) Αφαιρέσαμε από την ύλη του ορισμένους ύμνους οι οποίοι πλέον δεν ψάλλονται στις εκκλησίες μας. Για παράδειγμα, οι Αναστάσιμοι Κανόνες σε αργό στιχηραρικό μέλος, παρά την αναμφισβήτητη μουσική τους αξία, σήμερα δεν ψάλλονται. Τους παραλείψαμε, λοιπόν, δεν τους καταργήσαμε. Τα τροπάρια ορισμένων ήχων του Αναστασιματαρίου στιχηρά του εσπερινού και των αίνων δεν ψάλλονται σε στιχηραρικό μέλος, γι΄ αυτό τα παραλείψαμε. Έτσι, μειώσαμε την ύλη του και το ονομάσαμε "Επιτομή", που θα πει περιορισμός της ύλης του βιβλίου.
β) Χωρίσαμε τους ύμνους στα μικρότερα μουσικά μέρη, τα μέτρα. Έτσι, δώσαμε σε κάθε ύμνο το ρυθμό του (δίσημο, τρίσημο και τετράσημο,) σημειώνοντας τον επάνω στο μουσικό κείμενο. Ακόμη,
χρησιμοποιήσαμε την απόστροφο (΄) για να δείξουμε το σημείο που πρέπει να παίρνουμε αναπνοή για να μη διακόπτουμε τις λέξεις.
γ) Τοποθετήσαμε σε κάθε ήχο τα βασικά του ισοκρατήματα χωρίς πολλές εναλλαγές ώστε να αποπροσανατολίζεται το μέλος και να δυσκολεύεται το νόημα των λέξεων. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

24χ17 εκ., 365 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
ISBN: 979-0-9016021-0-6
ISBN (10ψήφιο): 979-0-9016021-0-6
Βάρος: 0.701 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
22.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

ε.τ. Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ΕΥΔΑΠ. Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Σαλαμίνας.

ε.τ. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρωτοψάλτης Θρησκευτικής Υπηρεσίας Αστυνομικής Ακαδημίας.

Σπετσιώτης, Ιωάννης M.
Γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδος. Πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, συνέχισε τις σπουδές του, μετεκπαιδεύτηκε στο Μ.Δ.Δ.Ε. στην Ειδική Αγωγή και παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1979 μέχρι σήμερα, στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Mεταπυτχιακό στο Διοικητικό Δίκαιο), του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θεολογία) και Μουσικών Σπουδών (Βυζαντινή, Ευρωπαϊκή, Μουσικοπαιδαγωγική). ΄Εχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα, μελέτες και έρευνες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, τη μουσική αγωγή και μουσικοθεραπεία. Επίκεντρο των ενδιαφερόντων του είναι η ένταξη και η συνεκπαίδευση ατόμων με ε.ε.α., οι παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις παιδιών και εφήβων με κινητικές αναπηρίες, οι μαθησιακές δυσκολίες και θέματα μουσικοπαιδαγωγικής. Διδάσκει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Τ.ΔΕ), στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ) και συμμετέχει ως υπεύθυνος προγραμμάτων, εισηγητής ή αξιολογητής σε προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Εισηγητής σε πολλά σεμινάρια που οργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και άλλοι φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέλος οργανωτικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών επιτροπών. Από το 1992 υπηρετεί ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής στην Αθήνα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.