Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ό,τι απέμεινε από την ελιά του Πλάτωνα
(Δύο Ελληνες συζητούν για την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους και την κρίση)
Συγγραφέας:   Ζέφυρος Α. Καυκαλίδης


Offer

"Annus horribilis", δηλαδή φριχτή χρονιά χαρακτηρίζει ο συγγραφέας το 2012 στην εναρκτήρια πρόταση του βιβλίου του, δίδοντας έτσι το χρονικό στίγμα των διαλόγων που ακολουθούν.

Δυο παλιοί φίλοι, με γνώσεις φιλοσοφίας της Ιστορίας, συναντιούνται τακτικά και "διαλέγονται" κατά τα πρότυπα των πλατωνικών διαλόγων. Βρίσκονται και οι δυο στη δύση της ζωής τους, άρα φέρουν μνήμες διαφορετικές από τις "εκσυγχρονισμένες" και είναι φορείς ενός παλαιότερου και ανθρωπιστικά πλουσιότερου σταδίου ελληνικού πολιτισμού.

Έχουν επιλέξει για τις συναντήσεις τους, σαν ο καιρός το επιτρέπει, το όχι άμοιρο συμβολισμού παρκάκι, όπου βρίσκεται ή βρισκόταν η λεγόμενη "ελιά του Πλάτωνος". Εκείνο το αρχαίο δέντρο που είδε -ποιος ξέρει τι- κατά το πέρασμα των εκατονταετηρίδων. Πάντως, κατά τον περασμένο αιώνα, είδε να ζώνεται από ένα άξενο περιβάλλον φυσικής καταστροφής και μετά ένα λεωφορείο (!) να πέφτει πάνω του και να το καταστρέφει. Και στο τέλος, σαν άρχιζε ο χειμώνας του "annus horribilis", κάποιοι να οικειοποιούνται το σπασμένο μέρος του κορμού του, εκείνο που βρήκε τον θάνατο από το μοιραίο τροχοφόρο, για να το κάνουν... καυσόξυλα.

Για μια παρόμοια πορεία της πατρίδας τους, της πατρίδας μας, "διαλέγονται" οι δυο φίλοι, και προσπαθούν να αποσαφηνίσουν οδηγούς σκέψης και στοχασμού για την σημερινή τραγική μας κατάσταση, μέσα από τις διδαχές της πλατωνικής φιλοσοφίας και της παγκόσμιας Ιστορίας.


21χ14 εκ., 113 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-618-80227-5-1
ISBN (10ψήφιο): 618-80227-5-4
Βάρος: 0.185 κιλά
Εκδότης: CaptainBook.gr
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it

Ό,τι απέμεινε από την ελιά του Πλάτωνα
του Ζέφυρου Α. Καυκαλίδη

Ένα βιβλίο-συμβολή στην αυτογνωσία μας Το νέο βιβλίο του Ζέφυρου Καυκαλίδη, «Ό,τι απέμεινε από την Ελιά του Πλάτωνα», εκδόσεις CaptainBook.gr, είναι μια απόπειρα του συγγραφέα να ψηλαφίσει με εύληπτο τρόπο τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας ως έθνους, αλλά και τις εμμονές ή τις νοοτροπίες που ωθούν τους Ευρωπαίους να είναι από σκεπτικιστές έως εχθρικοί, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, απέναντι στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας, μιας και ταξιδεύει συχνά, και διαμένει για μεγάλα διαστήματα σε αρκετές από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, έρχεται συχνά σε επαφή με τους πολίτες αυτών των  χωρών, συζητά μαζί τους, έχει την ευκαιρία να τους παρατηρήσει, να εξετάσει τις συνήθειές τους και το περιβάλλον τους, να μελετήσει τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής τους, και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που καταφέρνει να φέρει σε πέρας με επιτυχία αυτό το εγχείρημα. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τα συμπεράσματά του υπό μορφή διαλόγων, καθώς εμπνέεται από την παράδοση που μας κληροδότησε ο Πλάτων, με τους φιλοσοφικούς διαλόγους του. Με τρόπο εύληπτο και σύντομο αποκαλύπτονται οι ρίζες της σκέψης των βορειο-Ευρωπαίων, (κατά βάση προτεσταντικές) και κατ' επέκταση η σημερινή τους στάση απέναντι στην κατ' ουσίαν πτωχευμένη Ελλάδα. Αυτή τους η στάση, εκτός από το να είναι η αναμενόμενη στάση του δανειστή που εύλογα επιθυμεί να πάρει πίσω όσα έχει δανείσει, ταυτόχρονα εμφανίζεται  παράλογα τιμωρητική έως εκδικητική, δηλαδή όμοια με αυτή που κανονικά θα ανέμενε κανείς από έναν αυστηρό ιερέα με μανιχαϊστική αντίληψη, ο οποίος επιβάλλει επιτίμιο στο παραστρατημένο μέλος της ενορίας του, μετά την εξομολόγηση μιας αμαρτωλής πράξης....

Read it

Πληροφορίες

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.