Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το Ρουμλούκι (Καμπανία) κατά την πρώιμη και μέση οθωμαντοκρατία (14ος αιώνας - 1830)
(Ιστορία, τοπογραφία, λαογραφία Ρουμλουκίου)

Το Ρουμλούκι (Καμπανία) κατά την πρώιμη και μέση οθωμαντοκρατία (14ος αιώνας - 1830)
Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα για την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, που μέχρι τώρα είχε καλύψει τα χρόνια από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο. Ο τόμος αυτός πραγματεύεται τα γεγονότα που αφορούν: τις πρώτες εμφανίσεις των Τούρκων στην περιοχή του κάμπου της Ημαθίας μέχρι τον Αξιό ποταμό κατά τον 13ο-14ο αιώνα και την οριστική κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1430· τις επιπτώσεις της κατάκτησης και τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή των υπόδουλων χριστιανών· τη σταδιακή ανάπτυξη της αντίστασης των Ρωμιών· την ελπιδοφόρα περίοδο δράσης του επισκόπου Καμπανίας Θεόφιλου· τα γεγονότα των χρόνων της επικυριαρχίας του Αλή πασά· την ελληνική επανάσταση και την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.
Ιδιαίτερα κεφάλαια αναφέρονται στην οικονομία, το εμπόριο και την αγροτική ζωή, στη φορολογία, στην εκκλησιαστική ιστορία και την κοινοτική οργάνωση, στις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών. Το βιβλίο κλείνει με την εκτεταμένη διερεύνηση του οικιστικού και τοπογραφικού περιγράμματος του Ρουμλουκιού-Καμπανίας, που αφορά τους 110 ταυτοποιημένους και αταύτιστους οικισμούς της περιοχής. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα υπάρχοντα και μη μνημεία, στα έργα τέχνης και τα αρχειακά έγγραφα της εποχής αυτής και καταγράφονται στοιχεία λαογραφίας. Πολλές πληροφορίες αφορούν και τις γειτονικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πάνω από 100 εικόνες και χάρτες εμπλουτίζουν την έκδοση, ενώ παρατίθεται πολυσέλιδη βιβλιογραφία, γλωσσάριο ορολογιών και ευρετήριο κύριων ονομάτων.

545 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική), 938.944 (Ημαθία - Ιστορία)
ISBN: 978-960-7568-32-8
ISBN (10ψήφιο): 960-7568-32-Χ
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Εντευκτήριο
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μοσχόπουλος, Γιάννης Δ.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1954, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1978 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 1980 ασκεί το επάγγελμα του παρ΄ εφέταις δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρώντας γραφείο στην Αλεξάνδρεια. Ανέπτυξε ενεργό δράση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρωτοστάτησε σε κινήσεις πολιτών για την επίλυση προβλημάτων της Αλεξάνδρειας. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξάνδρειας από το 1983 μέχρι και τις αρχές του 1985. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 έλαβε μέρος ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας, οπότε διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης από το 1995 έως το 1998. Στις εκλογές του 2002 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας. Οι προτάσεις του για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων του Δήμου έχουν φιλοξενηθεί σε όλες τις τοπικές εφημερίδες της Αλεξάνδρειας. Έχει έντονη συμμετοχή στα πολιτιστικά πράγματα της Αλεξάνδρειας, αφού υπήρξε ιδρυτής και μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης ή πολιτιστικών επιτροπών. Ασχολείται με τη συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής Ρουμλουκιού από το 1968 και διαθέτει πλούσιο αρχείο. Από το 1980 δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες διάφορα σημειώματα, μ΄ αυτό το αντικείμενο. Έδωσε πληθώρα διαλέξεων και έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες. Τον Οκτώβριο του 1996 προσκλήθηκε από τους ομογενείς Ημαθιώτες του Τορόντο στον Καναδά, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων, ενώ τον Οκτώβριο του 1997 προσκλήθηκε από τον Κ. Μοσκώφ και συμμετείχε στο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έλαβε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Βοήθησε σε διάφορα σχολεία της περιοχής για τη διεξαγωγή των μαθημάτων τοπικής ιστορίας. Κατόπιν δικής του πρότασης καθιερώθηκε από το 1989 ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης του Γηδά (Αλεξάνδρεια Ημαθίας) από τους Τούρκους. Συνέγραψε και εξέδωσε τέσσερα βιβλία για την ιστορία, τοπογραφία και λαογραφία της περιοχής του Ρουμλουκιού.. 2)

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.