Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ρομά
(Πρόσωπα πίσω από τα στερεότυπα)

Offer
Σήμερα, σχεδόν όλοι οι Ρομά είναι μόνιμα εγκατεστημένοι, όμως το ρομαντικό ή απαξιωτικό στερεότυπο του Τσιγγάνου εξακολουθεί να υφίσταται και οι ίδιοι να βρίσκονται ανάμεσα σε ένα πριν και ένα μετά, δίπλα μας και μακριά μας συγχρόνως.

Το παρόν βιβλίο έχει ως στόχο την ανάδειξη του προσώπου των Ρομά πίσω από τα στερεότυπα και εξετάζει θέματα όπως: η παρουσία των Τσιγγάνων στην Ελλάδα, η σχολική εκπαίδευση των τσιγγανοπαίδων, η τσιγγάνικη οικογένεια και η θέση της γυναίκας, οι συνθήκες ζωής τους και η δυσκολία πρόσβασής τους στις υπηρεσίες υγείας. Μέσα από τα κείμενα των συγγραφέων και τα ερευνητικά δεδομένα γίνεται φανερή η σχετικότητα της "διαφοράς" και αναδύονται οι διαδικασίες κατασκευής του "άλλου".

21χ14 εκ., 183 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές Ανισότητες στη Σύγχρονη Ελλάδα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.891 497 (Τσιγγάνοι)
Άλλα πρόσωπα: Άννα Λυδάκη (Επιμελητής) , Ιορδάνης Ψημμένος (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-221-561-6
ISBN (10ψήφιο): 960-221-561-5
Βάρος: 0.263 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
13.85
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Csaba Pronai σπούδασε Ιστορία, Πολιτισμική και Ιστορική Ανθρωπολογία, Αισθητική και Ουγγρική Λογοτεχνία και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης. Το 2001 υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "The History of Cultural Anthropological Roma Research in France" (Τμήμα Κοινωνιολογίας). Από το 1996 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης και το 2006 έγινε Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Είναι μέλος του Gypsy Lore Society (1994-), του American Anthropological Association (1996-) και του Royal Anthropological Institut of Great Britain and Ireland (2002-). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα στα ουγγρικά και τα αγγλικά, ενώ έχει εκδώσει και βιβλία με θέμα τους Ρομά.

Η Ήβη Δασκαλάκη σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από το οποίο και έλαβε το 2005 διδακτορικό δίπλωμα. Έχει διδάξει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης και των Σχολικών Πρακτικών, καθώς και Ανθρωπολογία της Παιδικής Ηλικίας στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και των Ιωαννίνων.

Ο Μανόλης Δαφέρμος (Δαφερμάκης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Πραγματοποίησε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας. Το 1995 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας (Ph.D.) του παραπάνω πανεπιστημίου. Ο Μανόλης Δαφέρμος διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Έχει, επίσης, εργαστεί ως ωρομίσθιος καθηγητής της ΠΑΤΕΣ Ηρακλείου. Η ερευνητική του δραστηριότητα πραγματοποιείται στα πλαίσια του θεωρητικού προγράμματος της διεθνούς Λογικο-Ιστορικής σχολής. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Λυδάκη, Άννα
Η Άννα Λυδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ). Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ποιοτικές μεθόδους κοινωνικής έρευνας και κοινωνική λαογραφία. Έχει γράψει τα βιβλία: "Μπαλαμέ και Ρομά: οι τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων", Αθήνα 1997, "Οι τσιγγάνοι στην πόλη: μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα", Αθήνα 1998, "Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας", Αθήνα 2001, "Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα", Αθήνα 2009, 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.

Μωραΐτου, Μάρθα
Η Μάρθα Μωραΐτου σπούδασε στο Τμήμα Μαιευτικής, στο Τμήμα Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και έκανε το διδακτορικό της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και προϊσταμένη του Τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των συνθηκών μετάβασης στη μητρότητα. Έχει συγγράψει τη μονογραφία "Γένεσις" (1996) εκδόσεις Πράσινο Φύλλο και εκπαιδευτικά βοηθήματα για φοιτητές της Μαιευτικής, "Αρχές νοσηλευτικής διοίκησης" (1994), "Μαιευτική δεοντολογία" (1998), "Διαιτητική - Εφαρμογές στη μαιευτική" (1999) και "Μαιευτική - νοσηλευτική διοίκηση" (2000). Έχει αρθρογραφήσει στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο.

Ο Βασίλειος Παπαδημητρακόπουλος σπούδασε δάσκαλος στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΜΔΔΕ). Έχει μεταπτυχιακό τίτλο (master) στις Επιστήμες της Αγωγής. Επίσης, σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπηρετεί στην εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος. Ασχολείται με τις δυνατότητες διαμόρφωσης εσωτερικής κουλτούρας της σχολικής μονάδας δίνοντας έμφαση στην παιδαγωγικοδιδακτική προοπτική για την οικοδόμηση/διαμόρφωση περιβαλλόντων μάθησης. Έχει εκδόσει τα συγγράμματα: "Η εκπαίδευση των Ρομά, σχέση και στάση", "Συνδιαμορφώνοντας μαθησιακά περιβάλλοντα", "Σχολείο, επικοινωνιακή διάδραση, κοινωνικοποίηση", "Σχολικές μονάδες και εσωτερική εκπαιδευτική πολιτική: Μια άλλη προοπτική".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.