Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εργασία και κοινωνικές ανισότητες
(Προσωπικές υπηρεσίες και υπηρετικό δυναμικό)

Offer
Ζητείται οικιακή βοηθός - Baby Sitter
Κοπέλα ήρεμη, ευγενική και εργατική, ζητείται από τη γύρω περιοχή για φροντίδα παιδιών και οικιακές εργασίες, να ομιλεί ελληνικά ή αγγλικά. Η εργασία είναι με συγκεκριμένο ημερήσιο ωράριο ή με εσωτερική διαμονή. Είναι απαραίτητες οι συστάσεις.

Αγγελίες σαν την παραπάνω αντανακλούν μια από τις χαρακτηριστικότερες μορφές εργασίας και απασχόλησης στη σύγχρονη κοινωνία. Ωστόσο η γνώση μας όσον αφορά τις διαδικασίες που σπρώχνουν και εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους σε ίδιες ή παρόμοιες προσωπικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη. Ακόμη πιο περιορισμένη είναι η γνώση μας για την φύση αυτών των εργασιών και τη συλλογική δράση των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτές. Στις μελέτες του παρόντος τόμου αναλύονται οι διαδικασίες που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο εργατικό δυναμικό στις προσωπικές υπηρεσίες και οδηγούν στην υπηρετικότητα όσων εργάζονται σε αυτές. Εξετάζονται οι σχέσεις που συμβάλλουν στην "επιλογή" της εργασίας, τις μορφές απασχόλησης, τον καταμερισμό των καθηκόντων, τον έλεγχο της εργασίας και τις μεθόδους αναπαραγωγής της. Είναι, θα έλεγε κανείς, ένα επιστημονικό ταξίδι αναζήτησης εκείνων των παραμέτρων που συνθέτουν τις προσωπικές υπηρεσίες και την κουλτούρα της υπηρετικότητας.

21χ14 εκ., 295 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές Ανισότητες στη Σύγχρονη Ελλάδα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 331.495 (Εργασία και εργαζόμενοι - Ελλάς), 306.36 (Εργασία - Κοινωνικές απόψεις)
Άλλα πρόσωπα: Ιορδάνης Ψημμένος (Επιμελητής) , Ιορδάνης Ψημμένος (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-221-558-6
ISBN (10ψήφιο): 960-221-558-5
Βάρος: 0.409 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.84
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Daria Lazarescu σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε το 2004. Έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης" στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006). Από το 2008 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην οικιακή εργασία και ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της εργασίας στην σταδιοδρομία των Ρουμάνων μεταναστών/μεταναστριών που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαρισμού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα με τίτλο: "Ρουμάνικη μετανάστευση στην Ελλάδα: Άτυπα μεταναστευτικά δίκτυα πριν και μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και "Νέες μεταναστευτικές διαδρομές: Πακιστανοί και Μπανγκλαντεσιανοί στην Ελλάδα" (με την Francesca Broersma) στο Α. Τριανταφυλλίδου - Θ. Μαρούκης (επιμ.), "Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα" (Κριτική, Αθήνα 2010).

Η Έφη Αργυρού αποφοίτησε το 1979 από τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (Ιστορικό Τμήμα). Το 1983 έλαβε τον τίτλο του DEA d'Histoire Byzantine et Post Byzantine από το Universite de Paris I - Sorbonne και το 1996 το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1999 απέκτησε το Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης του Προγράμματος "Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση" της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο υπουργείο Παιδείας (ευρωπαϊκά προγράμματα), στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Γραφείο Ιστορίας). Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου (με σύμβαση βάσει του ΠΔ 407/80) και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο ΕΑΠ. Οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα. Ενδεικτικά: "Η γυναίκα ως εργατικό δυναμικό: Η περίπτωση της κοπέλας, της ψυχοθυγατέρας και της ρογιασμένης στη Λευκάδα τον 18ο αιώνα" [Επετηρίς, τόμ. Ο΄ (Αθήνα 2003), Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, σ. 69-92], "Μηχανισμοί ενίσχυσης οικογενειών με ανδρικό εργατικό δυναμικό" [Τα Ιστορικά, τχ. 45 (Δεκέμβριος 2006), σ. 281-314], "Συστήματα εισροής ανθρώπινου δυναμικού στις οικογένειες της Λευκάδας του 18ου αιώνα" [Μνήμων, τόμ. 28 (Αθήνα 2006-2007), σ. 49-90, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού].

Η Κατερίνα Βασιλικού είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας του Universite Paris I - Pantheon-Sorbonne. Εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών και είναι συνεργάτης του τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Έχει γράψει το βιβλίο "Γυναικεία μετανάστευση και ανθρώπινα δικαιώματα. Μια βιογραφική έρευνα για τις οικιακές βοηθούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη" (Ακαδημία Αθηνών, Γραφείο Διεθνών και Συνταγματικών Θεσμών, Αθήνα 2007) και την ερευνητική μονογραφία (με Π. Πάντζου και Δ. Αγραφιώτη) "Επικινδυνότητα, ταυτότητα φύλου και ΑIDS" (Ερευνητική Μονογραφία Νο 17α/Κοινωνιολογία της Υγείας, Τομέας Κοινωνιολογίας, Παρατηρητήριο: AIDS και Σεξουαλικότητα, ΕΣΔΥ, 1998). Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και workshops σχετικά με τη γυναικεία μετανάστευση, την οικιακή εργασία, την οικογένεια, την υγεία των μεταναστών, τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πιο πρόσφατη έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη της διεθνικής μεταναστευτικής οικογένειας και της υγείας των μεταναστών.

Η Κωνσταντίνα Μπάδα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 1983 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα με τίτλο "Η αθηναϊκή φορεσιά κατά την περίοδο 1687-1834" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1983). Είναι καθηγήτρια κοινωνικής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1984 είναι μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο (στον Τομέα Λαογραφίας). Κατά την μεταδιδακτορική της έρευνα, διεύρυνε τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και προς τον ευρύτερο χώρο της ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (1986-87) και στα αντικείμενα της προφορικής ιστορίας και των γυναικείων σπουδών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex (1997-98). Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην ανίχνευση της ιστορικότητας του λαϊκού πολιτισμού και της καθημερινής ζωής, στη μελέτη των πολιτισμικών ταυτοτήτων, στην προφορική ιστορία, στη μελέτη, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση των πολιτισμικών πόρων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, βιβλιοκρισίες, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, έχει οργανώσει ημερίδες και εκθέσεις και έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα. Οι αυτοτελείς δημοσιεύσεις της ενδεικτικά είναι: "Paul Sant Cassia and C. Bada", "The making of modem Greek family. Marriage and exchapge in nineteenth century" (Cambridge Univ. Press, Αθήνα -Κέιμπριτζ 1992), Μπάδα Κωνσταντίνα, "Ενδυματολογικοί κώδικες της παιδικής - νεανικής ηλικίας. Το κοινωνικο-ιστορικό τους ισοδύναμο" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δωδώνη, Παράρτ. αριθμ 48, Ιωάννινα 1993).

Ο Νικόλαος Ξυπολυτάς είναι Κοινωνιολόγος με ειδίκευση σε θέματα εργασίας και μετανάστευσης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Νewcastle Upon Tyne (2001-2004) και έκανε το μεταπτυχιακό του στην Κοινωνιολογία (ειδίκευση Οικονομικής Κοινωνιολογίας) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2004-2005). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου (2012), η οποία πραγματεύεται τις συνέπειες της εσωτερικής οικιακής εργασίας στις οικογενειακές σχέσεις και στις σχέσεις αλληλεγγύης των Ουκρανών μεταναστριών. Έχει δημοσιεύσει με τον Βασίλη Λώλη βιβλιοκριτική στα έργα της Η. Έμκε Πουλοπούλου "Η μεταναστευτική πρόκληση" (2007) και της Κ. Βασιλικού "Γυναικεία μετανάστευση και ανθρώπινα δικαιώματα: Μια βιογραφική έρευνα για τις οικιακές βοηθούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη" (2007) στο περιοδικό "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη" [τόμ. 4, τχ. 3 (φθινόπωρο 2009), σ. 225-228].

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (1994) με άριστα στην κοινωνιολογία της μετανάστευσης από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία του Αποκλεισμού και της Κοινωνικής Μεταβολής". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, καθώς και στην ένταξη των ευπαθών ομάδων. Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία (με τον Α. Μωυσίδη) "Η Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα, Αθήνα 2011", "Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες", από τις εκδόσεις Κριτική, "Κοινωνιολογία του αποκλεισμού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2012 και (με τον Χ. Μπάγκαβο) "Μετανάστευση και ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία", από τις εκδόσεις Gutenberg, Aθήνα 2006.

O Δρ. Θεόδωρος Φούσκας είναι κοινωνιολόγος. Ειδικεύεται στα θέματα μετανάστευσης, εργασίας των μεταναστών, μεταναστευτικών κοινοτικών οργανώσεων, πολιτικής συμμετοχής και συνδικαλισμού των μεταναστών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2004) όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Κοινωνιολογία, Μετανάστευση και Εργασία: "Κοινότητες" Μεταναστών και Εργασιακή Αντιπροσώπευση: Οι Επιπτώσεις της Εργασίας και της Απασχόλησης των Μεταναστών στη Συμμετοχή τους σε Πέντε Εργασιακούς Συλλόγους Μεταναστών στην Αθήνα" (2010) με "Άριστα". Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2010. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας: Θ. Φούσκας (2012) ""Κοινότητες" Μεταναστών και Εργασιακή Αντιπροσώπευση: Οι Επιπτώσεις της Χαμηλού Κύρους Εργασίας Πέντε Μεταναστευτικών Ομάδων στη Συμμετοχή στους Εργασιακούς Συλλόγους τους". Αθήνα: Παπαζήσης. Επίσης, έχει εκδόσει άρθρα και πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις επιπτώσεις της χαμηλού κύρους εργασίας στην οργάνωση και αντιπροσώπευση των μεταναστών με μικρο-κοινωνιολογικές μεθόδους έρευνας. Πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι: T. Fouskas (2012) "Low-Status Work and Decollectivization: The Case of Bangladeshis in Athens", Journal of Immigrant and Refugee Studies, 10(1), pp.54-73? Θ. Φούσκας και Χ. Οικονόμου (2011) "Η Πρόσβαση των Μεταναστών στις Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα: Η Ανάδυση μιας Διακριτικής Πρακτικής", στο Δ. Μαγριπλής (επιμ.) "Πολιτισμός και Διαφορετικότητα: Εμείς και οι Άλλοι", Εκδόσεις Σταμούλη, σσ.415-436, κ.ά. Από το 2005 έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος και ως ερευνητής σε διάφορες κοινωνικές έρευνες για μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες με τελευταίο έργο του (2011) την "Υποστήριξη της Λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)" (1.4/09/ΥΠΕΣΑΗΔ/ΕΤΕ).

Η Ποθητή Χαντζαρούλα γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Εργασίας στη Βρετανία στο Πανεπιστήμιο του Warwick και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη νεότερη ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Φλωρεντίας. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι λέκτορας Ιστορικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στην ιστορία της εργασίας, στην ιστορία και την ιστοριογραφία του φύλου, καθώς και στην ιστορία του Ολοκαυτώματος. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η σχέση μνήμης και ιστορίας, η προφορική ιστορία, καθώς και η έννοια και η ιστορικότητα της μαρτυρίας.

Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.