Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η καθ΄ ημάς θάλασσα
(Γεωστρατηγική ανάλυση της Μεσογείου)
Συγγραφέας:   Ιωάννης Παρίσης


Offer
Το στρατηγικό περιβάλλον της Μεσογείου διαμορφώνεται κατ΄ αρχήν από τις πολιτικές, τα συμφέροντα, τις δράσεις και τις συνεργασίες ή τις αντιπαραθέσεις των κρατών που την περιβάλλουν. Επιπλέον, το περιβάλλον αυτό επηρεάζεται από τις πολιτικές, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς ισχύος των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι παρούσες ή παρεμβαίνουν ή ασκούν επιρροή στη μεσογειακή περιοχή.

Ευρισκόμενη στο κέντρο ενός σχετικά ασταθούς περιφερειακού πλαισίου, η Μεσόγειος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη μορφή του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ολόκληρης της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής αλλά και ευρύτερα. Στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η Μεσόγειος αποτέλεσε κύριο χώρο ενδιαφέροντος των διεθνών συνασπισμών και των μεγάλων διεθνών δρώντων,. Παραλλήλως αναπτύχθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ της βόρειας και της νότιας ακτής, με στόχο την σταθερότητα και την επίλυση θεμάτων τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, ενεργειακών πόρων, ρύπανσης κ.α.

Κατά τα τελευταία έτη, νέες διεθνείς απειλές και προκλήσεις ανέκυψαν στην ευρύτερη μεσογειακή περιοχή, ενώ οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο δημιούργησαν ένα εντελώς νέο γεωπολιτικό σκηνικό. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος στην ευρύτερη μεσογειακή περιοχή, δεδομένου ότι σ΄ αυτήν υπάρχουν τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων, καθώς επίσης και δίκτυα αγωγών που μεταφέρουν την ενέργεια στις ακτές της Μεσογείου.

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μία γεωστρατηγική ανάλυση και αξιολόγηση της μεσογειακού περιβάλλοντος με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατανόηση ή ακόμη και την εκτίμηση του τρόπου που σε κάθε περίπτωση ενήργησαν ή αναμένεται να ενεργήσουν οι διάφοροι γεωστρατηγικοί δρώντες. Ένας μεγάλος αριθμός έγχρωμων χαρτών, διαγραμμάτων και πινάκων που ακολουθούν το κείμενο, βοηθούν τον αναγνώστη στην πληρέστερη κατανόηση των στοιχείων που παρατίθενται.

Είναι ευνόητο ότι ελήφθησαν υπόψη όλα τα νέα στοιχεία, πληροφορίες, γεγονότα, μεταβολές ισχύος, γεωπολιτικές ανατροπές, απειλές και προκλήσεις που έχουν ανακύψει και έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες στο στρατηγικό περιβάλλον της Μεσογείου. Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, και οι εξελίξεις που ακολούθησαν - ιδιαίτερα η συριακή κρίση - αποτέλεσαν ξεχωριστό αντικείμενο έρευνας και ανάλυσης. Αναλύονται επίσης θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η ενεργειακή ασφάλεια, οι ένοπλες δυνάμεις, οι πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, ενώ παρατίθενται εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον.

24χ17 εκ., 350 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 327.101 (Γεωπολιτική)
ISBN: 978-960-14-2619-8
ISBN (10ψήφιο): 960-14-2619-1
Βάρος: 0.738 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
17.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Παρίσης γεννήθηκε στην Αριδαία Πέλλας το 1951. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1973, ως αξιωματικός των Τεθωρακισμένων. Έχει αποφοιτήσει επίσης από τη Σχολή Τεθωρακισμένων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Υπηρέτησε σε θέσεις διοίκησης και επιτελείου, σε μονάδες και σχηματισμούς, μεταξύ των οποίων και ως Διοικητής Επιλαρχίας Αρμάτων, Επιτελής στο ΓΕΣ, Επιτελάρχης της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, καθώς επίσης και ως Στρατιωτικός Ακόλουθος στη Μαδρίτη. Κατά την περίοδο 1990-2001 τοποθετήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ) του ΥΠΕΘΑ, όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Διευθυντής Τεχνολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την αμυντική τεχνολογία και την αμυντική πολιτική. Άλλα βιβλία του: "Το άρμα μάχης" (1984), "Χαλύβδινοι θώρακες-Τα άρματα μάχης σ΄ όλο τον κόσμο" (1993), "Η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια στη μεταψυχροπολεμική εποχή" (1997) και "Ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα στην αυγή του 21ου αιώνα" (2000).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.