Ο μόνος δρόμος είναι ο δεύτερος δρόμος: Ευρώ ή δραχμή;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο μόνος δρόμος είναι ο δεύτερος δρόμος: Ευρώ ή δραχμή;

Σχέδιο Β: Ερωτήσεις-απαντήσεις και ανθολόγηση κειμένων

Συλλογικό έργο

Θεόδωρος Μαριόλης

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

12.78€ -10% 11.50€
Η πορεία που ακολουθεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες και κατέληξε στα Μνημόνια, με τη σκληρή λιτότητα, τις απολύσεις, την καλπάζουσα ανεργία, τη φτώχεια, τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, τα σχολειά, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που κλείνουν, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, όλα όσα επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις δεσποτικά, βίαια στην κοινωνική πλειονότητα, δεν είναι μοίρα ούτε μονόδρομος. Είναι το σχέδιο των μεγάλων συμφερόντων -του κεφαλαίου-, των πολιτικών κομμάτων που συνδέονται μʼ αυτά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Είναι το σχέδιο που φορτώνει τα βάρη της δικής τους κρίσης στους εργαζόμενους. Υπάρχει όμως ο άλλος δρόμος. Αυτός που μπορεί να οδηγήσει στο να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να ξεφύγουμε από την εξαθλίωση, να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι συνταξιούχοι, να βγει από το τέλμα η νεολαία, να μη χάσουν τα σπίτια τους οι εργαζόμενες οικογένειες, να έχουμε πλήρη, δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση, περίθαλψη και ασφάλιση, να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας. Είναι το Σχέδιο Β. Αυτός ο δρόμος περιέχει την άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Τη διαγραφή του ληστρικού χρέους. Το πέρασμα στη δημόσια ιδιοκτησία, με λαϊκό έλεγχο, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για μια αυτοδύναμη ανάπτυξη, που θα λειτουργεί υπέρ της κοινωνικής πλειονότητας και όχι υπέρ των τραπεζιτών και των μονοπωλιακών ομίλων. Την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος αυτών που τον παράγουν. Τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανατροπή κάθε εμποδίου που αυτή βάζει στην ανασυγκρότηση της χώρας μας, στην άσκηση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και στην ευημερία του κόσμου της εργασίας. Σε πείσμα όσων λένε, σαν σύγχρονοι αυτοκρατορίσκοι, "μετά από το ευρώ η καταστροφή", η πραγματικότητα απαντά ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή από την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ των Μνημονίων, την εξάρτηση από τις δανειακές "δόσεις", την ασφυκτική λαβή της τρόικας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Μαριόλης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Μαριόλης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Θεωρία Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Θεωρία Οικονομικής Μεγέθυνσης, και Θεωρία Κυκλικών Διακυμάνσεων. Επίσης, έχει διδάξει Εισαγωγή στη Μακροοικονομική Θεωρία, Διεθνή Οικονομική, και Θεωρία Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε βιβλία και τόμους αφορούν σε διάφορα πεδία της Πολιτικής Οικονομίας, αλλά έχουν ως αναλυτική βάση τη σραφφαϊανή θεωρία. Είναι μέλος του Editorial Board των περιοδικών "Asian - African Journal of Economics and Econometrics", "Indian Journal of Social Development. An International Journal", "Indian Development Review. An International Journal of Development Economics", και έχει συνεισφέρει ως κριτής σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Βατικιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Λαπαβίτσας

Κώστας Λαπαβίτσας (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική του έρευνα επικεντρώθηκε στην κρίση της Ευρωζώνης και τα έργα του είχαν σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση. Η πιο μακροχρόνια επιστημονική του έρευνα εστιάζεται στη χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού, τις πολλαπλές μορφές της και τις κοινωνικές της επιπτώσεις. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Ημαθίας συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Από το 2016 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Τσουλφίδης (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Τσουλφίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από όπου έχει πάρει το πρώτο του πτυχίο. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης, από όπου έχει πάρει τα πτυχία Master και Ph.D.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Σ. Πατέλης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Σ. Πατέλης είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Μπελαντής

Δημήτριος Μπελαντής (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1981 και σπούδασε νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ του 1981 και του 1986. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του Αριστόβουλου Μάνεση με θέμα "Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου", σχετική με τα προβλήματα συνταγματικότητας των αντιτρομοκρατικών νόμων. Η διατριβή αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις εκδόσεις "Δίκαιο και οικονομία" το 1997. Από το έτος 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Ενεργοποιείται συνδικαλιστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών αλλά και σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης αριστεράς ("Εποχή", "Πριν" κ.ά.). Μεταξύ αυτών: -"Η μαχόμενη δημοκρατία" σε περ. "Θέσεις" τ.53-54 -"Η στροφή των διανοούμενων για την διακριτική γοητεία του "εκσυγχρονισμού" στους αριστερούς διανοούμενους", σε περ. "Θέσεις" τ. 59/1997 -"Γύρω από την εξέλιξη του καπιταλιστικού μηχανισμού ασφαλείας", σε περ. "Ουτοπία" τ. 18/1995 -"Συστηματική βία και πολιτική αντιβία στον όψιμο καπιταλισμό" σε περ. "Ουτοπία" τ. 39/2000 -"Συνέπειες από την θέση του "ένοπλου ανθρωπισμού", σε περ. "Δικαιώματα του ανθρώπου" τ. 6/2000 -"Η τρομοκρατία ως πολιτικό έγκλημα" σε "Νομικό Βήμα" 2003, σελ. 965 επ., -από κοινού με την Ευαγγελία Γεωργίτση "Δικαιώματα των υποδίκων κρατουμένων ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων" σε περ. "Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου" 1/2003 σελ. 45 επ., -"Πενταμελή Εφετεία ή Δικαστήρια Ενόρκων; Ζητήματα σχετικά με την συνταγματική δωσιδικία των αδικημάτων σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα" σε περ. "Το Σύνταγμα", 2000 κ.ά. Επίσης έχει παράσχει γνωμοδότηση στην δίκη της 17ης Νοέμβρη γύρω από την σχέση των εννοιών της πολιτικής τρομοκρατίας και του πολιτικού εγκλήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Αλαβάνος

Αλέκος Αλαβάνος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Νικόλαου Αλαβάνου. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την περίοδο 1974-1978, υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος του ΚΚΕ από το οποίο διαχώρισε τη θέση του το 1991 και εντάχθηκε στο Συνασπισμό της Αριστεράς. Είναι ο έλληνας πολιτικός με τη μεγαλύτερη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (23 χρόνια), αφού από τον Οκτώβριο του 1981 όταν εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής έδωσε το "παρών" στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως τον Απρίλιο του 2004, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την εκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο του 1991, υπήρξε επίσης, ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη πρόεδρος πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, του "Συνασπισμού της Αριστεράς", ενώ τον Ιούλιο του 1994 εξελέγη ξανά αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας "Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά". Το 1992, μαζί με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Αυγερινό και της ΝΔ, Παναγιώτη Λαμπρία ίδρυσαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης" με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς δοκιμαζόμενους από τους πολέμους λαούς και περιοχές. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, στο 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Σωτήρης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Σωτήρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις επιθεωρήσεις "Θέσεις" και "Ουτοπία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Παπουλής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βασσάλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Βασσάλος είναι ερευνητής στο Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Κατσούλας (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Κατσούλας είναι εκπαιδευτικός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
237
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.365 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση