Αμύντας του Τάσσου
zoom in
25.23€ -10% 22.71€

Με τη νέα αυτή έκδοση -μετά την αρχική του 1745- του Αμύντα του Κυθήριου ιατροφιλόσοφου Γεωργίου Μόρμορη, που είναι ελεύθερη ανάπλαση της ποιμενικής κωμωδίας του Τορκουάτο Τάσσο Aminta, η επτανησιακή, αλλά και γενικότερα η νεοελληνική, δραματουργία εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό κείμενο του 18ου αιώνα.
Στην πρώτη και ως τώρα μοναδική έκδοση του έργου δεν αναφέρεται ο δημιουργός του. Είχα την τύχη να τον ανακαλύψω πριν από πολλά χρόνια, δημοσιεύοντας αμέσως σχετικό μελέτημα. (Για όλα αυτά ο αναγνώστης θα βρει τις σχετικές τεκμηριώσεις στην Εισαγωγή που ακολουθεί.) Τώρα δημοσιεύεται κριτική έκδοση του κειμένου με Εισαγωγή, Σημειώσεις και Γλωσσάριο.
Δεν θα εκπλήξουμε κανέναν, αν σημειώσουμε πως ο Γεώργιος Μόρμορης δεν είναι Βιτσέντζος Κορνάρος. Ωστόσο το εκτενές αυτό νεανικό κείμενο των 4.000 στίχων διαθέτει σημαντική γοητεία, πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα και ένα διακριτικό, έμμεσο χιούμορ. Πιστεύω ότι, με τις κατάλληλες συντμήσεις, το ανέβασμά του σήμερα στη σκηνή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό θεατρικό γεγονός. Από την ελληνόγλωσση δραματουργία της βενετοκρατούμενης Επτανήσου διαθέταμε ως τώρα έργα από τη Ζάκυνθο και από την Κεφαλονιά. Τώρα, με τον Αμύντα του Γεωργίου Μόρμορη διαθέτουμε δραματουργική παρουσία και από τα Κύθηρα.
Οφείλω και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω τον φίλο ποιητή και δοκιμιογράφο Νάσο Βαγενά, που είχε το ενδιαφέρον και την ευγένεια να μελετήσει το κείμενο και να εκφράσει πολύ εποικοδομητικές απόψεις για τη στιχουργία του Αμύντα. Ευχαριστώ επίσης θερμά τις κυρίες Ελένη Γεωργιάδη και Κωστούλα Σκλαβενίτη για την `φανατική` τους συμβολή στην επιμέλεια της έκδοσης. Ευχαριστίες ανήκουν ακόμη στην κυρία Μαρία Λυμπεροπούλου, η οποία πολύ ευσυνείδητα έκανε -ως μεταπτυχιακή εργασία- την αρχική, πιστή μεταγραφή του κειμένου στη σύγχρονη ορθογραφία, χωρίς παρεμβάσεις, καθώς και στους τότε φοιτητές μου, αποσπασμένους για πρακτική άσκηση στο Αμφι-Θέατρο, για την αρχική αλφαβητική κατάταξη του Ευρετηρίου, με βάση το υλικό που είχα συγκεντρώσει κατά τη σύνθεση της κριτικής έκδοσης· είναι οι Εύα Ανδρικοπούλου, Αποστόλης Καλτσάς, Μαρία Καρανάνου, Στέλλα Κεραμίδα, Παναγιώτα Πραμαντιώτη, Αθήνα Πετρομιχελάκη, Ειρήνη Φουρτούνη. Ευχαριστώ, τέλος, την κυρία Μαρία Βασιλειάδου, διπλωματούχο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκανε την πρώτη μεταφορά του Ευρετηρίου στο πολυτονικό σύστημα.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (Επιμέλεια)

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, θεατρικός σκηνοθέτης, μεταφραστής και πανεπιστημιακός, γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μουσικούς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης - Ινστιτούτο Θεατρολογίας και με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου έμεινε ένα χρόνο στο Λονδίνο για επιστημονικές έρευνες. Αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1970). Από νέος επιδόθηκε σε πρωτογενείς έρευνες σε Αρχεία της Βενετίας, της Πάντοβας, της Κεφαλονιάς, των Κυθήρων κ.α. και ανέδειξε νέα στοιχεία σε σχέση με κεφαλαιώδη θέματα που αφορούν στον Γεώργιο Χορτάτση, τον Βιτσέντζο Κορνάρο, τον Πέτρο Κατσαΐτη, τον Γεώργιο Μόρμορη, τη χρονολόγηση του "Ζήνωνος", τη χρονολόγηση του "Στάθη" και έγραψε πολλά επιστημονικά μελετήματα κυρίως για θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Το 1975 ίδρυσε το "Αμφι-θέατρο", με το οποίο διοργάνωνε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το 1991 καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά. Είχε διδάξει περί τις 200 σκηνοθεσίες: 50 αρχαίου δράματος, 24 παλαιών, κυρίως αγνώστων, νεοελληνικών κειμένων (11ος αιώνας έως 1900), 65 έργων του κλασικού, νεοκλασικού, ρεαλιστικού και σύγχρονου δραματολογίου, 53 όπερες. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-1980) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1984-1987) και απεχώρησε, και στις δύο περιπτώσεις, με δική του επιθυμία, κατά τη λήξη της θητείας του. Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1999. Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος το 2013. Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις. Ανάμεσα σ΄ αυτές: Βραβείο "Κάρολος Κουν" του Δήμου Αθηναίων (1988), Βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994 και 1996), Βραβείο "Φώτος Πολίτης" του Μουσείου και Κέντρου Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου (1997), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος του απονέμει το παράσημο του "Ταξιάρχη του Φοίνικος" (1999), η Ακαδημία Αθηνών τον τιμά με το Αργυρό Μετάλλιό της (2001). Έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 77 ετών.

Γεώργιος Μόρμορης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
231
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση