Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι τοίχοι γράφουν ιστορία
(Συνθήματα, ζωγραφιές και γκράφιτι στην Κύπρο 1892-2012)
Συγγραφέας:   Φίλιππος Στυλιανού


Οι τοίχοι γράφουν ιστορία
[...] Ο Φίλιππος Στυλιανού έχει καταγράψει με τη φωτογραφική του μηχανή το 1981 στο βιβλίο του, "Πολιτικές τοιχογραφίες της Κύπρου 1955-1981", δεκάδες συνθήματα που αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα της τελευταίας περιόδου της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο και των δύο πρώτων δεκαετιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν ένα ευρηματικό και πρίυτοποριακό βιβλίο που έτυχε της ανάλογης αναγνώρισης από το αναγνωστικό κοινό. Σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Φ. Στυλιανού επανέρχεται με την παρούσα έκδοση, "Οι τοίχοι γράφουν ιστορία". Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς με την παρακολούθηση της κυπριακής πολιτικής τοιχογραφίας διαπιστώνονται και τεκμηριώνονται οι κοινωνικές αλλαγές, οι πολιτικοί προβληματισμοί, οι δημογραφικές διαφοροποιήσεις, οι μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου σε έναν κόσμο με εντελώς νέα χαρακτηριστικά, στην εποχή του διαδικτύου, της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης και του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, με μόνη αμετακίνητη σταθερά το άλυτο εθνικό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για μια "συμπληρωμένη επανέκδοση" του πρώτου βιβλίου του Φίλιππου Στυλιανού του 1981: Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες όπως και η σύνθεση του κυπριακού πληθυσμού έχουν αλλάξει εντελούς και αυτές οι αλλαγές ήταν μοιραίο να επηρεάσουν και το πινέλο και την μπογιά των "τοιχογράφων". Σήμερα, όταν τα "μέσα κοινωνικής δικτύωσης" παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες επικοινωνίας, τα συνθήματα στους τοίχους που εμφανίζονται ακόμη -έστω γραμμένα με σπρέι- αποτελούν την επιβίωση ενός τρόπου έκφρασης μιας άλλης, μακρινής, πλέον, εποχής. Παράλληλα, ο συγγραφέας συνοδεύει τις φωτογραφίες των συνθημάτων με μια συνοπτική πολιτική ιστορία της Κύπρου των τελευταίων δεκαετιών, απαραίτητη για τον αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο - εργαλείο για τον μελετητή της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου κι ένα δημιουργικό ανθολόγιο της ανυπόγραφης, καθοδηγούμενης ή πηγαίας και ευρηματικής, και κατά κάποιο τρόπο δημώδους, "πολιτικής τοιχογραφίας" της εποχής μας.

(από τον πρόλογο του Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου)

24χ17 εκ., 157 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Λευκωσία
Ταξινόμιση DDC: 751.73 (Γκράφιτι), 320.956 45 (Πολιτική - Ιστορία - Κύπρος)
ISBN: 978-9963-718-01-6
ISBN (10ψήφιο): 9963-718-01-9
Βάρος: 0.472 κιλά
Εκδότης: Αιγαίον
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.