Crisis
zoom in
7.96€ -21% 6.29€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609776363

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Βακχικόν

`Σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς...`. Αφόρητα κλισέ. Πετάξτε το. Για τη λογοτεχνία όλοι οι καιροί έχουν ενδιαφέρον, μιας και η βασική της λειτουργία είναι να δομεί ένα παράλληλο, εναλλακτικό σύμπαν. Η λογοτεχνία αρθρώνει λόγο για τη στιγμή του βομβαρδισμού της Δρέσδης αλλά και για το πιο αδιάφορο θρόισμα φύλλου που παρατηρεί μια βαρετή χωρική στην αυστραλιανή επαρχία. Απλώς όταν επέρχονται κοσμοϊστορικά γεγονότα μεταμορφώνεται και η ίδια, η λογοτεχνία εννοώ, ίσως όμως και η χωρική. Άλλοτε τρέχει πίσω τους ασθμαίνοντας, άλλοτε μένει άφωνη και σιωπηλή μέχρι να κατασταλάξουν μέσα της τα συμβάντα που θα οδηγήσουν στη γέννηση κάποιων άλλων φαντασιακών.
Η κρίση λοιπόν γεννάει νέες ιστορίες. Ο συγγραφέας βρίσκεται πάντα σε κρίση, όπως και να την εννοήσει κανείς. Και η ίδια η τέχνη εντείνεται όσο εντείνεται η κρίση. Σαν δυνάμεις αντίρροπες. Εμείς αυτές τις δυνάμεις δε θέλουμε να τις δαμάσουμε, να τις τιθασεύσουμε. Θέλουμε να τις απελευθερώσουμε.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν σε αυτή τη συλλογή να δούμε μικροϊστορίες της κρίσης μέσα από είκοσι δύο διαφορετικά μάτια. Συν τα επιπλέον των αναγνωστών.
Οι συλλογές διηγημάτων χρειάζονται λοιπόν μια αφορμή για να συγκροτηθούν. Κι εμείς δυο λόγια να σας πούμε για αυτό. Καταλήγω εν τέλει πως δε θέλησα να γράψω μια θεωρητική δικαιολόγηση του γιατί κάναμε αυτή τη συλλογή. Απλώς κάνουμε αυτό που ξέραμε από πάντα: γράφουμε. Και ονειροπολούμε. Και ματαιοπονούμε ασφαλώς.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Νίκος Κουνενής

Νίκος Κουνενής (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κουνενής γεννήθηκε το 1957. Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, σατιρικά κείμενα και βιβλιοκριτικές στον περιοδικό Τύπο. Βιβλία του: "Δημόσια εγγραφή" (Κοχλίας 2002), "Πρωταγόρας-Γοργίας: Η σοφιστική τομή" (Σαββάλας, 2002), "Ζωντανή σύνδεση" (Κοχλίας, 2003), "Ω του θαύματος!" (Μεταίχμιο, 2006), "Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου" (Μεταίχμιο, 2009).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ξυλούρη

Μαρία Ξυλούρη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Ξυλούρη γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1983. Μεγάλωσε στην Κρήτη, στις Κάτω Ασίτες Μαλεβιζίου. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της (Ψυχολογία και ΜΜΕ). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως κειμενογράφος. Με το πρώτο της μυθιστόρημα, REWIND (Καλέντης, 2009) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω το 2010.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέργια Κάββαλου

Στέργια Κάββαλου (Συγγραφέας)

Η Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Με τη συλλογή διηγημάτων της "Αλτσχάιμερ trance" (εκδ.Τετράγωνο) ήταν υποψήφια στην κατηγορία ΄Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα΄ του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω 2011. Συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ. μετά από πρόταση του ίδιου περιοδικού. Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το επόμενο βιβλίο της με τίτλο "Αντίστροφα-Love will tear us apart". Με την ποιητική συλλογή της "Πλαστική άνοιξη" ήταν υποψήφια για το "Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2014" Αρθογραφεί στον ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι απόφοιτος του cultural management μεταπτυχιακού της Παντείου.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Μπέκας

Βαγγέλης Μπέκας (Συγγραφέας)

O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και στη συνέχεια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Έχουν εκδοθεί τέσσερα μυθιστορήματά του: "Το 13ο υπόγειο", "Φετίχ", "Οι αισιόδοξοι" και "Μαύρο φυλαχτό", ενώ ασχολείται και με το σενάριο. Το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο για σενάριο μεγάλου μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος ("Η χύτρα"). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Zει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Το προσωπικό του ιστολόγιο είναι: https://barouak.blogspot.gr/
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Φακίνου

Μαρία Φακίνου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Φακίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Το πρώτο της μυθιστόρημα "Το καπρίτσιο της κυρίας Ν." (εκδόσεις Καστανιώτη, 2007) ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού "Διαβάζω". Έχει συμμετάσχει με διηγήματά της στα συλλογικά έργα "Ελληνικά ονόματα" (Κέδρος, 2010) και "Τη νύχτα αυτή τη λέμε εμείς φωτιά: Ιστορίες από τα Εξάρχεια" (Athens Voice, 2009).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιορδάνης Κουμασίδης

Ιορδάνης Κουμασίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιορδάνης Κουμασίδης γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Eίναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία, ενώ τρία κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση, επιμέλεια και κριτική λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "The Book΄s Journal", "Νέα Εστία" και την εφημερίδα "Μακεδονία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τζούλια Γκανάσου

Τζούλια Γκανάσου (Συγγραφέας)

Η Τζούλια Γκανάσου σπούδασε Πληροφορική στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών και στο Παν/μιο του Λονδίνου, Λογοτεχνία (ως υπότροφος) στο Παν/μιο της Σορβόννης και στο Παν/μιο του Εδιμβούργου και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ε.Α.Π. Βιοπορίζεται από την πληροφορική. Διηγήματα και άρθρα της για τη λογοτεχνία δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Σε μαύρα πλήκτρα" (Μυθιστόρημα, Εκδ. Γκοβόστη 2006 - αποσπάσματα συμπεριλαμβάνονται στη συλλογική έκδοση του Παν/μίου του Εδιμβούργου "Παγκοσμιουπόλεις"). "Ομφάλιος λώρος" (Μυθιστόρημα, Εκδ. Γκοβόστη 2011 - συμμετοχή στα: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Dasein, 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Αθήνας, 9ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Γλασκώβης). "Ως το τέλος" (Νουβέλα, Εκδ. Γκοβόστη 2013 - υποψήφιο για το "Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2013" του λογοτεχνικού περιοδικού "Κλεψύδρα" και για το "Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014"). "Γονυπετείς" (Νουβέλα, Εκδ. Γκοβόστη 2017 - 2η θέση στον διαγωνισμό "Μικρή Φόρμα με Μεσογειακό Θέμα 2017", Πανεπιστήμιο του Έξιτερ και "Βραβείο Διηγήματος" Βραβεία Βιβλίου Public 2018).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κασσάνδρα Αλογοσκούφι (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Κλιγκάτση

Μαίρη Κλιγκάτση (Συγγραφέας)

Η Μαίρη Κλιγκάτση (Φλώρινα, 1985) είναι διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το 2011 ίδρυσε το ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό ΝΤΟΥέΝΤΕ Magazine, ενώ από το Μάιο του 2015 διευθύνει τη λογοτεχνική πλατφόρμα litart.gr. Το ΄΄Πλευρικά΄΄ αποτέλεσε το πρώτο της βιβλίο. Ζει πια στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Johnny Handsome (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσια Τζανακάρη

Βάσια Τζανακάρη (Συγγραφέας)

Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε το 1980. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην "Athens Voice" και το περιοδικό "Sonik". To "Έντεκα μικροί φόνοι" είναι το πρώτο της βιβλίο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νέστορας Πουλάκος

Νέστορας Πουλάκος (Ανθολόγος)

Ο Νέστορας Πουλάκος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vakxikon.gr Media & Publishing Group, αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Vakxikon.gr (το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο στην Ελλάδα το 2008), παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής "Το Βιβλίο" στην ΕΡΤ2, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του κινηματογραφικού πρότζεκτ "Με το Βλέμμα της Κριτικής". Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, σύμβουλος επικοινωνίας και υπεύθυνος γραφείου τύπου σε κινηματογραφικές εταιρείες. Υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Ελλήνων κριτικών και αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης "Κινηματογράφος" (2012-2019).

Αλέξανδρος Κατσής (Φωτογράφος)


Μαρία Τσιράκου

Μαρία Τσιράκου (Φωτογράφος)

Η Μαρία Τσιράκου γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1973.

Θεοδοσία Ζαμπάκα (Φωτογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
89
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.15 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση