Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φιλελεύθερος σοσιαλισμός
Συγγραφέας:   Carlo Rosselli


Offer
Από ιστορική άποψη, το σοσιαλιστικό κίνημα θεωρούσε παραδοσιακά ότι βρίσκεται σε αντίθεση προς τον φιλελευθερισμό. Ο Ροσέλι, αντίθετα, το βλέπει ως "λογική ανάπτυξη", ως ιστορική συνέχεια ή ως "αληθινό κληρονόμο" της φιλελεύθερης παράδοσης. Αν πράγματι θεωρήσουμε ότι το θεμελιώδες πρόβλημα της ανθρώπινης ιστορίας είναι το πρόβλημα της ελευθερίας (πρόβλημα που το έθεσε πρώτος ο φιλελευθερισμός ως φιλοσοφία της ελευθερίας), ο σοσιαλισμός είναι ο κληρονόμος του φιλελευθερισμού, με την έννοια ότι είναι εκείνο το μεγάλο ιστορικό κίνημα που επιδιώκει να παραμερίσει και άλλα εμπόδια στην ελευθερία, εκτός από εκείνα που ήδη έχουν παραμερίσει οι αστικές επαναστάσεις εναντίον του απολυταρχισμού. Αυτός ο σκοπός δεν επιτυγχάνεται βέβαια με την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση, αλλά με τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής σφαίρας που είναι ένας στόχος απελευθέρωσης. Οι σοσιαλιστές μάχονται για το τέλος της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων, των προνομίων, στο όνομα της ελευθερίας, δηλαδή εκείνης της ύψιστης αξίας που εισάγεται στην ιστορία από τον φιλελευθερισμό. Αν βέβαια ως σοσιαλισμό εννοούμε τον οικονομικό κολεκτιβισμό, τότε ο σοσιαλισμός βρίσκεται σε μετωπική αντιπαλότητα με τον φιλελευθερισμό. Αν όμως ως σοσιαλισμό εννοούμε (όπως προτείνει ο Ροσέλι και όπως το εννοεί το ώριμο εργατικό κίνημα με τις διεκδικήσεις του) την εξάλειψη των προνομίων και τη διεύρυνση της ελευθερίας, τότε ο σοσιαλισμός είναι η ιστορική συνέχεια και η συνεπής ανάπτυξη του φιλελευθερισμού.

(από την εισαγωγή του Θανάση Γιαλκέτση)


Σημείωση: Εισαγωγή: Θανάσης Γιαλκέτσης. Επίμετρο: Serge Audier, Γιώργος Σιακαντάρης.

21χ14 εκ., 453 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.531 (Σοσιαλισμός), 320 (Πολιτικές επιστήμες), 323.44 (Ελευθερία)
Άλλα πρόσωπα: Αχιλλέας Καλαμάρας (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-435-396-5
ISBN (10ψήφιο): 960-435-396-9
Βάρος: 0.685 κιλά
Εκδότης: Πόλις
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Rosselli, Carlo
Ο Κάρλο Ροσέλι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1899. Στη διάρκεια των σπουδών του στη Φλωρεντία ήρθε σε επαφή με τους σοσιαλιστικούς κύκλους της πόλης. Τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ιταλίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετέχει και ο ίδιος στον πόλεμο. Μετά το τέλος του πολέμου εντάσσεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ολοκληρώνει τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες. Το 1922 συντάσσεται με τη μεταρρυθμιστική πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος η οποία διαγράφεται στη διάρκεια του 19ου συνεδρίου του κόμματος. Μαζί με άλλους σοσιαλιστές επιχειρούν μια υπέρβαση του μαρξισμού στο πρότυπο του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας. Αναπτύσσει μεγάλη αντιφασιστική δραστηριότητα, πρώτα με την έκδοση του παράνομου εντύπου Mon Mollare και, ύστερα συμμετέχοντας στην οργάνωση ενός δικτύου για τη φυγάδευση των ηγετικών κλιμακίων των σοσιαλιστών. Για τη δράση του αυτή συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται. Αργότερα και ο ίδιος θα καταφύγει στη Γαλλία όπου θα συμμετάσχει στην ίδρυση της οργάνωσης "Giustizia e Liberta". Το 1936 συμμετέχει στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Το 1937, ο ίδιος και ο αδελφός του Νέλο, θα δολοφονηθούν από τους φασίστες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.