Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ίμια 1996
(Ο Bayrak Inecek: Μια ολοκληρωμένη αναφορά στην ελληνοτουρκική κρίση)
Συγγραφέας:   Νικόλαος Θ. Παούνης


Ίμια 1996
Η ανάλυση ενός ιστορικού γεγονότος από διεθνολογικής πλευράς, απαιτεί μια πολυδιάστατη περιγραφή, η οποία θα πρέπει να κινείται στην αμερόληπτη ιστορική απόδοση του γεγονότς, στην κατανόηση και ερμηνεία του, στην εξαγωγή συμπερασμάτων, και στη μεταφορά των εξαχθέντων αποτελεσμάτων στο σημερινό περιβάλλον.

Η κρίση της 30ής Ιανουαρίου 1996, στο σύμπλεγμα των δύο βραχονησίδων Ίμια, και η τελική έκβασή της. έγινε ορόσημο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι αποτέλεσε εφαλτήριο για την προώθηση εκ΄ μέρους της Τουρκίας της περίφημης θεωρίας των "γκρίζων ζωνών", σύμφωνα με την οποία αμφισβητήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, νησίδων και βραχονησίδων του αρχιπελάγους, ενώ ετέθησαν σε νέα δυναμικότερη βάση, οι στρατιωτικές προκλήσεις της γείτονος.

Στο ανά χείρας πόνημα, επιχειρήθηκε μια συγκεντρωτική αναφορά για την πραγματική διάσταση των γεγονότων και την αντικειμενική απόδοση αυτών, κατόπιν πολύχρονης αποτίμησης.

21χ14 εκ., 304 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 327.495 056 1 (Ελλάς - Σχέσεις - Τουρκία)
ISBN: 978-960-9533-40-9
ISBN (10ψήφιο): 960-9533-40-Χ
Βάρος: 0.462 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
18.11
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παούνης, Νικόλαος Θ.
Ο Νικόλαος Παούνης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα. Στο ίδιο Τμήμα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην κατεύθυνση "Ιστορία και Πολιτισμός στη Ν.Α. Ευρώπη". Το 2013 δημοσίευσε την πρώτη Διατριβή με τίτλο "Ίμια 1996", έχοντας ως κύριο θέμα διαπραγμάτευσης την ομώνυμη κρίση, αναλύοντας παράλληλα σειρά στρατιωτικών, διπλωματικών, πολιτικών και νομικών παραμέτρων. Συμμετείχε σε 3 πανεπιστημιακά συνέδρια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Μάιος 2011, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, Νοέμβριος 2012, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μάιος 2015). Στο πλαίσιο των εν λόγω συνεδρίων, παρουσίασε έρευνες σχετικά με γεωπολιτικά και ιστορικά ζητήματα. Επιπλέον, πραγματοποίησε επιστημονικές δημοσιεύσεις και δημοσιοποιήσεις άρθρων σε έγκυρα περιοδικά (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Αιγαίου, Foreign Affairs, Στρατηγική κ.ά.), καθώς επίσης και σε ιστοχώρους ευρείας επισκεψιμότητας με θεματολογία που άπτεται της επιχειρησιακής διάστασης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολά στο Λίβανο (2006), τη Συριακή κρίση, ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πτυχές του Μακεδονικού προβλήματος, το διεθνές δίκαιο και η ιστορία των ανθρωπιστικών επεμβάσεων, αιτίες διαιώνισης των αστικών μύθων κ.ο.κ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως η Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, το ευρύτερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Θεωρία Πολέμου & η φύση των σύγχρονων συγκρούσεων, η νεότερη βαλκανική ιστορία, το νομικό σύστημα των διεθνών επεμβάσεων, θέματα στρατιωτικής οργάνωσης της σύγχρονης τουρκικής κρατικής οντότητας κ.ά. Ομιλεί Αγγλικά, Τουρκικά και τη γλώσσα της Π.Γ.Δ.Μ. Είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Geostrategic Forecasting Corporation of Chicago. Από τον Ιούνιο του 2017 εργάζεται ως ερευνητής του επιστημονικού οργανισμού Ε.Κ.Ε.Ο. (Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.