Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών
zoom in
22.00€ -10% 19.80€

Σήμερα το ποδόσφαιρο συνιστά σημαντική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, συμπυκνώνει σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές λειτουργίες και συγκροτεί έναν ιδιαίτερο χώρο διαπραγμάτευσης νοήματος, συγκρότησης και επιτέλεσης ταυτότητας και έκφρασης συλλογικής δράσης. Ο `βασιλιάς των σπορ` αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις προσελκύουν χιλιάδες θεατές στις κερκίδες των γηπέδων και εκατομμύρια θεατών στους δέκτες των τηλεοράσεων. Το ποδόσφαιρο μπορεί να ιδωθεί και ως ένα πολιτισμικό κάτοπτρο μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε διαρκή μετασχηματισμό. Μέσα από αυτό το κάτοπτρο μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους οι καπιταλιστικές λειτουργίες της ύστερης νεωτερικότητας αποικιοποιούν τις πρακτικές του ελεύθερου χρόνου και μετασχηματίζουν τις ταυτότητες και τις κουλτούρες των ποδοσφαιρικών κοινωνιών.
Η συνάντηση του επιστημονικού λόγου με το ποδόσφαιρο ευνοήθηκε από τη στροφή μέρους νέων κοινωνικών επιστημόνων στις λαϊκές κουλτούρες και στον πολιτισμό της καθημερινότητας, η οποία οδήγησε στην υπέρβαση των προκαταλήψεων σχετικά με επιμέρους πτυχές της καθημερινής ζωής και λαϊκά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Για τις νέες σχολές σκέψης η μαζικότητα του ποδοσφαίρου, η διασύνδεσή του με την κοινωνία του θεάματος και την αγορά, τα συμβολικά και αξιακά συστήματα και οι τελετουργίες που το συνοδεύουν το καθιστούν προνομιακό χώρο κοινωνικής έρευνας. Η στροφή αυτή έχει αποτυπωθεί στο εξωτερικό από τις αρχές της νέας χιλιετίας με τη δημιουργία εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων για το άθλημα, την έκδοση επιστημονικών επιθεωρήσεων και τη σημαντική αύξηση της ερευνητικής δραστηριότητας και της σχετικής βιβλιογραφίας.
Ο στόχος του παρόντος τόμου είναι διττός. Αφενός να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ιδιαίτερου ερευνητικού και επιστημονικού πεδίου στην Ελλάδα γύρω από τα σπορ και το ποδόσφαιρο και να ανοίξει το δρόμο για έναν επιστημονικό διάλογο σε ένα πεδίο που κυριαρχείται από εμπειρικές προσεγγίσεις χωρίς θεωρητική επεξεργασία και ερμηνευτική εμβάθυνση. Αφετέρου να παρουσιάσει στην ευρύτερη κοινωνία των φιλάθλων στη χώρα μας διαφορετικές αναγνώσεις και αφηγήσεις για τους ποδοσφαιρικούς κόσμους, αναγνώσεις που ενισχύουν την κριτική σκέψη και τον προβληματισμό για το περιεχόμενο, τις μεταβολές και το μέλλον του `παιχνιδιού του λαού`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gary Armstrong

Gary Armstrong (Συγγραφέας)

Ο Gary Armstrong έχει τον τίτλο του Crist W.Blackwell Distinguished Professor of Undergraduate Education στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Kenan-Flagler του University of North Carolina at Chapel Hill. Έχει κάνει ης προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Wayne State University στο Detroit, και έκανε το διδακτορικό του στο Μάρκετινγκ στο Northwestern University. Ο Δρ. Armstrong συνεργάσθηκε σε πολυάριθμα άρθρα σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες. Ως σύμβουλος και ερευνητής έχει συνεργασθεί με πολλές εταιρείες στους τομείς της έρευνας Μάρκετινγκ, της διοίκησης πωλήσεων και της στρατηγικής Μάρκετινγκ. Η πρώτη όμως αγάπη του Καθηγητή Armstrong ήταν πάντα η διδασκαλία. Η θέση του ως Blackwell Distinguished Professor είναι η μόνη μόνιμη έμμισθη θέση καθηγητή διακεκριμένης διδασκαλία προπτυχιακών φοιτητών στο University of North Carolina at Chapel Hill. Είναι πολύ δραστήριος στη διδασκαλία και τη διεύθυνση του προπτυχιακού προγράμματος της σχολής Kenan-Flagler. Οι διευθυντικές θέσεις του περιλαμβάνουν τους τίτλους Chair of Marketing, Associate Director of the Undergraduate Business Program, Director of the Business Honors Program, και πολλούς άλλους. Συνεργάζεται στενά με ομάδες φοιτητών της Διοίκησης Επιχειρήσεων και έχει λάβει διάφορα πανεπιστημιακά βραβεία καθώς και βραβεία διδασκαλίας στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι ο μόνος που βραβεύθηκε επανειλημμένως με το υψηλής εκτίμησης βραβείο Award for Excellence in Undergraduate Teaching, το οποίο το έλαβε τρεις φορές. Ο καθηγητής Armstrong έλαβε πρόσφατα το βραβείο UNC Board of Govemors Award for Excellence in Teaching, η ύψιστη τιμή διδασκαλίας που απονέμεται από το σύστημα των δεκαέξι campus του University of North Carolina.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σιδέρης

Νίκος Σιδέρης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα ψυχιατρικής, ιστορία και νευροψυχολογία-νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (Ε.P.S.) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Deree College. Από το 2003 διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα "Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση" και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το μάθημα "Εικαστική δημιουργία και φαντασίωση του καλλιτέχνη: Η περίπτωση του ερωτισμού". Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Γ. Κοταρίδης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κοταρίδης γεννήθηκε στην Καστορία και σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Σήμερα διδάσκει Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι τακτικός συνεργάτης του π. "Ο πολίτης" καια της εφ. "Η Αυγή". Μαζί με τον Νίκο Θεοτοκά και τον Παντελή Λέκκα διευθύνουν το περιοδικό "Δοκιμές".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Νικολακάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Τζούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Κυπριανός (Συγγραφέας)

Ο Παντελής Κυπριανός σπούδασε πολιτικές επιστήμες, ιστορία και κοινωνιολογία στην Πάντειο ΑΣΠΕ και τα πανεπιστήμια Paris II και EHESS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Δίδαξε κοινωνιολογία στην EHESS, στο ΤΕΙ της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1998 διδάσκει ιστορία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετέφρασε και επιμελήθηκε στα ελληνικά κείμενα σημαντικών διανοητών (M. Foucault, N. Elias, Y. Meny). Ανάμεσα στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνεται και το έργο "Δημόσιο ενδιαφέρον και κοινωνική αξία της πολιτικής", Πλέθρον, Αθήνα 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Ζαϊμάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Ζαϊμάκης γεννήθηκε στο Αλάγνι Ηρακλείου Κρήτης. Είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι μέλος της επιτροπής Ακαδημαϊκής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στην κρατική ραδιοφωνία και στις Διευθύνσεις Προγραμματισμού/ Ανάπτυξης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία: "Καταγώγια ακμάζοντα: Παρέκκλιση και πολιτισμική δημιουργία στον Λάκκο Ηρακλείου" (Αθήνα: Πλέθρον, 1999), "Κοινοτική εργασία και τοπικές κοινωνίες: ανάπτυξη, συλλογική δράση, πολυπολιτισμικότητα" (Αθήνα: Πλέθρον, 2010 [2002]), "Τοπικός χώρος και πολυπολιτισμικότητα: Σάπες, Θράκη" (συν-συγγραφή με τη Θ. Καλλινικάκη) (Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 2004), "Δίκτυα κοινωνικής προστασίας: μορφές παρέμβασης σε ευάλωτες ομάδες και πολυπολιτισμικές κοινότητες" (επιμέλεια από κοινού με την Α. Κανδυλάκη) (Αθήνα: Κριτική, 2005), "Εργοτέλης 1929-2009: Ψηφίδες της αθλητικής και κοινωνικής ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου" (Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2010), "Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών: αντιπαλότητες και πολιτικές της ταυτότητας" (επιμέλεια από κοινού με τον Ν. Κοταρίδη) (Αθήνα: Πλέθρον, 2013), "Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα: ιστορικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις" (επιμέλεια από κοινού με την Ε. Φουρναράκη) (Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 2015). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αντικείμενο των ερευνητικών και επιστημονικών του δραστηριοτήτων είναι η κοινωνική ιστορία των σπορ, οι νεανικές και οπαδικές κουλτούρες, οι μουσικές ταυτότητες και το ρεμπέτικο τραγούδι, ο τοπικός κοινωνικός μετασχηματισμός και η πολυπολιτισμικότητα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στράτος Γεωργούλας

Στράτος Γεωργούλας (Συγγραφέας)

Ο Στράτος Γεωργούλας είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει αρκετές μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα στα γνωστικά αντικείμενα της εγκληματολογίας και της κοινωνιολογίας του ελεύθερου χρόνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Τσουκαλά (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Τσουκαλά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris Sud. Ασχολείται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και με την κοινωνική κατασκευή της απειλής. Ερευνητικά πεδία: ένοπλη πάλη, μετανάστευση, οπαδική βία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θοδωρής Σπύρος (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Θοδωρής γεννήθηκε στο Περιστέρι (Αθήνα) το 1971. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία, Παιδαγωγικά και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει διδάξει Κοινωνική Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία του Πολιτισμού στο Τμήμα Κοινωνιολογία του Πανεπιστήμιο Κρήτης (διδάσκων Π.Δ 407/1980) και Ιστορική Ανθρωπολογία και Εθνοϊστορία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία" του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2014 είναι Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει Λαϊκό Πολιτισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Richard Giulianotti (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Τσιμπογιάννη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δρένος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άλκης Αντωνιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicolas Hourcade (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Απροσδιόριστο δέσιμο
Σελίδες:
366
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.82 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση