Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Άγιος Νικόλαος Πειραιά
(Η εκκλησία της ναυτιλίας και των ναυτικών)
Συγγραφέας:   Γιώργος Ανωμερίτης


Offer
Ο Άγιος Νικόλαος είναι ίσως ο ωραιότερος ναός του Πειραιά και ένας από τους παλαιότερους της νέας πόλης του Πειραιά, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την Επανάσταση της Ανεξαρτησίας από τους Τούρκους το 1821 και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους μετά το 1930.

Ο ναός ανήκει στην κατηγορία των σταυροειδών εγγεγραμμένων και έχει τρεις τρούλους, από τους οποίους οι δύο είναι χαμηλοί, ενώ ο κεντρικός είναι μεγάλος ελλειψοειδούς μορφής, με νησιώτικο "φανάρι" στην κορυφή του.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του ναού είναι 25,85x35,60 μ., ενώ στις τρεις πλευρές του, βόρεια, νότια και δυτικά, φέρει τρία όμοια πρόπυλα, διαστάσεων 10x3,75 μ., τα οποία εξέχουν του κυρίως ναού. Τα πρόπυλα έχουν επίπεδη μορφή με φατνώματα, που καλύπτονται από δίρριχτες στέγες και αετώματα. Η κύρια δυτική όψη έχει τρεις θύρες, ενώ οι δύο πλαϊνές από μία. Τα πρόπυλα είναι κατασκευασμένα από συμπαγή μάρμαρα με δώδεκα διακοσμημένα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, τέσσερα σε κάθε είσοδο. Το άνω μέρος του κάθε αετώματος καλύπτεται με γαλλικό κεραμίδι, ενώ εσωτερικά με 44 περίτεχνα ζωγραφισμένα με μπλε χρώμα όμοια τετράγωνα.

Στην είσοδο υπάρχει ένας μακρόστενος πρόναος με επίπεδη κάλυψη, πάνω από τον οποίο δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι ενός ενιαίου γυναικωνίτη. Δεξιά και αριστερά του πρόναου υπάρχουν δύο ξύλινα κλιμακοστάσια από τα οποία κανείς ανεβαίνει στον γυναικωνίτη. Οι γυναικωνίτες στεγάζονται με θόλους.

Ο ναός φέρει δυτικά εκατέρωθεν του πρόναου δύο κωδωνοστάσια. Έχουν βάσεις δύο επιπέδων, ενώ στην κορυφή τους στηρίζονται σε τέσσερις κίονες το καθένα, πάνω στους οποίους στηρίζεται η μαρμάρινη διακόσμηση και δύο τρουλίσκοι που φέρουν σταυρό. Σε κάθε άνοιγμα μεταξύ των κιόνων υπάρχει διπλό "παράθυρο" μαρμάρινο με κιονίσκο στη μέση και διακόσμηση με σταυρό στο πάνω μέρος.

Στην ανατολική πλευρά του ναού εξέχουν οι τρεις κόγχες του Ιερού. Είναι ημικυκλικές, οι δύο μικρές φέρουν από ένα παράθυρο ενώ η κύρια κόγχη τρία παράθυρα με διακοσμητική συμπαγή μαρμάρινη επένδυση εξωτερικά και πολύχρωμα βιτρό εσωτερικά. Πάνω από τις δύο μικρές κόγχες υπάρχουν επίσης μεγάλα παράθυρα διπλά, όμοια με τα λοιπά των δύο εξωτερικών πλευρών. Στο άνω μέρος του ναού και σε κάθε πλευρά υπάρχουν τέσσερα όμοια παράθυρα από μαρμάρινη επένδυση και γείσο σε κολόνες εκατέρωθεν.

Ο ναός είναι κτισμένος με πέτρα πάνω σε κολόνες με βάσεις πάχους 1,05 έως 1,50 μ. Εκτός από τα πρόπυλα, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, όλος ο ναός και οι εσωτερικές κολόνες πάνω στις οποίες στηρίζονται οι θόλοι είναι κατασκευασμένα από λιθοδομή.

Ο ναός εσωτερικά στηρίζεται σε τέσσερις αυτοτελείς κολόνες πάνω στις οποίες με τόξα και αψίδες στηρίζεται η ανωδομή των τριών τρούλων, οι οποίοι έχουν κτισθεί με ελαφρά υλικά από μαλτεζόπετρες και ειδικού τύπου κεραμίδια. Όλη η στέγη φέρει έξι όμοιες δίρριχτες στέγες (υπό γωνία), τρεις μικρές δίρριχτες μπροστά και μία καμπυλωτή πάνω από την κύρια κόγχη του Ιερού. Όλες είναι καλυμμένες με γαλλικό κεραμίδι. Οι μικροί τρούλοι φέρουν τέσσερα παράθυρα-φεγγίτες και ο κύριος τρούλος οκτώ. Ο ναός φέρει περιμετρικά γείσο υψηλό με διακοσμητικές κολόνες, όπως και στα έξι παράπλευρα των παραθύρων.

Ο ναός εξωτερικά έχει στα βόρεια μεγάλο κλιμακοστάσιο το οποίο οδηγεί στο πρόπυλο, όπως και μπροστά, πριν τη μεγάλη δυτική βεράντα. Τα παλαιά χρόνια στη βάση του ναού υπήρχαν μαγαζιά, ενώ σήμερα στον υπόγειο χώρο στεγάζονται αίθουσες και μαγειρείο για τις κοινωνικές και κατηχητικές ανάγκες της ενορίας. Από τη νότια πλευρά η είσοδος βρίσκεται στο επίπεδο του παράπλευρου δρόμου.

Ο ναός, με τα αρχαιοελληνικά του χαρακτηριστικά στα τρία πρόπυλα, αποτελεί με τη γύρω πλατεία του και το απέναντι πάρκο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το οποίο έχει μεγάλο χώρο στάθμευσης υπογείως, ένα μοναδικό στολίδι της σύγχρονης πόλης του Πειραιά.

28χ24 εκ., 176 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 726.509 (Εκκλησίες - Ιστορία )
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Γιαννέλος (Φωτογράφος)
ISBN: 978-960-464-363-9
ISBN (10ψήφιο): 960-464-363-0
Βάρος: 1.097 κιλά
Εκδότης: Μίλητος
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ανωμερίτης, Γιώργος
Ο Γιώργος Ανωμερίτης γεννήθηκε στην Αθήνα από κυκλαδίτες γονείς. Το πολιτικό βιογραφικό του είναι γνωστό. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ενασχόλησή του με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ίσως αυτό οφείλεται και στην διαχρονική άρνησή του να "εμπλέξει" τη λογοτεχνική του δουλειά με την πολιτική του δραστηριότητα. Το ποιητικό του έργο, αποτυπωμένο σε έξι κύκλους, καλύπτει την περίοδο 1962-1997. Το συνολικό έργο του συμπληρώνεται με την έκδοση του κύκλου "Οκτάνεμα" ο οποίος καλύπτει την ποιητική του δουλειά κατά τη δεκαετία 1997-2007. Μέσα από το συλλογικό έργο του ["Αυτοσχεδιασμοί" (1962-1965), "Συλλογικά" (1971-1975), "Αποτυπώσεις" (1975-1987), "Επαναπροσδιορισμοί" (1967-1997) και "Οκτάνεμα" (1997-2007)] καταγράφεται η πολυσήμαντη ζωή του. Μια ζωή αφοσίωσης και φυγής, ιδεαλισμού και ρεαλισμού, τεχνοκράτη και αγωνιστή, ενός διαχρονικά ενεργού πολίτη του τόπου μας. Ενός ανθρώπου που γνωρίζει όχι μόνο να καταγράφει τις ιδέες και τα οράματά του, αλλά και να τα κάνει πράξη με τους αγώνες του, όταν οι καιροί το απαιτούν.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.