Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Περί εντοπιότητας και ιδιοτυπίας των τροφίμων
(Μια εδαφική προσέγγιση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών)

No Cover
Τα τελευταία χρόνια τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για την ποιότητα και ασφάλεια των διατροφικών προϊόντων, τις ορθές γεωργικές πρακτικές, την ανάδειξη των ιδιαίτερων γνωρισμάτων του τόπου παραγωγής, την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών σε μια αειφόρο προοπτική. Παράλληλα αναζητούνται τρόποι αποκατάστασης του χαμένου δεσμού μεταξύ γεωργών και αγροτικού χώρου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα με τον αγροτικό κόσμο, τα προϊόντα και τις αξίες του.

Η ταυτότητα των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης αντικατοπτρίζει τη μοναδική σύνδεση μεταξύ τοπικών φυσικών πόρων (κλίμα, έδαφος, βιοποικιλότητα) και πολιτισμικών πόρων (παραδοσιακές γνώσεις, τεχνικές και δεξιότητες) σε μια δεδομένη εδαφική περιοχή. Τα προϊόντα που φέρουν το σήμα της γεωγραφικής τους προέλευσης, όπως η γραβιέρα Νάξου, το τυρί Queijo da Serra από την ορεινή Serra de Estrela της Πορτογαλίας, το ισπανικό ελαιόλαδο Sierra Magina από την Ανδαλουσία ή το ιταλικό Prosciutto di Parma ξεχωρίζουν για την ιδιότυπη γεύση και την ποιότητά τους, οι οποίες συνθέτουν και αναπαριστούν ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό των τόπων παραγωγής τους. Η ανάδειξη του τοπικοποιημένου τροφίμου ως πολιτισμικό κεφάλαιο του τόπου προέλευσης, και όχι απλά ως εμπόρευμα, συμβάλλει στην αξιοποίηση των ιδιότυπων πόρων που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση, στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην παραγωγική διαφοροποίηση των περιοχών συνεισφέροντας ως εκ τούτου στην κατεύθυνση της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

Ο συλλογικός τόμος συγκεντρώνει κείμενα της ευρωπαϊκής επιστημονικής ομάδας ERG-SYAL (Localised Agrifood Systems) στα οποία διερευνώνται, μέσω μιας εδαφικής προσέγγισης και πολλών παραδειγμάτων από την ευρωπαϊκή ύπαιθρο, ζητήματα εντοπιότητας και ιδιοτυπίας του τροφίμου ως μοχλού ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών.

24χ17 εκ., 349 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.1 (Γεωργία - Οικονομικές απόψεις), 664 (Τροφή - Τεχνολογία)
Άλλα πρόσωπα: Θεοδοσία Ανθοπούλου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-02-2809-0
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2809-4
Βάρος: 0.61 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.63
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Gilles Allaire, γεωπόνος και γεωργο-οικονομολόγος (Πανεπιστήμιο Τουλούζης), είναι κύριος ερευνητής στο Ιnstitut National de la Recherche Agronomique (ΙΝRΑ). Διετέλεσε, πρόσφατα, επιστημονικός συντονιστής του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SINER-GI (Strengthening International Research on Geographical Indications: from research foundation to consistent policy) (www.origin-food.org). Τα τρέχοντα ερευνητικά αντικείμενα του είναι: λειτουργία των αγορών, ανάλυση και αξιολόγηση πολιτικών (αγροτική ανάπτυξη).

O Thomas Andren είναι αναπληρωτής καθηγητής στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Sodertorn της Στοκχόλμης. Κύρια θέματα της έρευνάς του είναι η γεωλογία τεταρτογενούς, στρωματογραφία, ιζηματολογία, παλαιοκλιματολογία, εδάφη και γεωλογική ιστορία της Βαλτικής Θάλασσας. Η τελευταία του έκδοση είναι "Σουηδία-οινική χώρα. Κατανάλωση, παραγωγή και μελλοντικές προοπτικές" (σε συνεργασία με την Ρaulina Rytkonen).

O Filippo Afrini, γεωργο-οικονομολόγος και οικονομολόγος στο μάρκετινγκ τροφίμου, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Πάρμα.Έχει δουλέψει σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με το μάρκετινγκ τροφίμων, όπως πρότυπα ποιότητας, αξία των εμπορικών σημάτων, οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, επισήμανση τροφίμων, γεωγραφικές ενδείξεις. Από το 2008, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής΄Ενωσης Γεωργικών Οικονομολόγων.

O Alberto Baptista είναι ερευνητής στο Τμήμα Οικονομικών, Κοινωνιολογίας και Διαχείρισης και στο Κέντρο Διεπιστημονικών Αναπτυξιακών Μελετών του Πανεπιστημίου Τras-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, της Πορτογαλίας. Η έρευνά του εστιάζεται στη γεωργική και αγροτική ανάπτυξη, στα εναλλακτικά αγροδιατροφικά δίκτυα και στα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα.

H Dominique Barjolle είναι κύρια ερευνήτρια στο Agri-food and Agri-environmental Economics Group του Institute for Environmental Decisions (Swiss Federal Institute of Technology - ETHZ) της Ζυρίχης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στην ποιότητα των τροφίμων, στις στρατηγικές και στις πολιτικές. Έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη Θεωρία του κόστους συναλλαγών στο πλαίσιο της ανάλυσης της ποιότητας της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Είναι εμπειρογνώμων του FΑΟ, της UΝΙDΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

O Giovanni Belletti είναι αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής και Αγροτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Τα βασικά ερευνητικά πεδία του βρίσκονται μεταξύ θεωρητικών και εμπειρικών μελετών σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις στη γεωργία, στους μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, στην ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τροφικών αλυσίδων, στον αγροτικό τουρισμό.

O Pascal Bernardoni γεωπόνος με ειδίκευση στη Γεωργική Οικονομική (Μ.Α. in Agro-economics, ETHZ) εργάζεται από το 1994 σε προγράμματα τεχνικής συνεργασίας στη Δυτική Αφρική και στη Λατινική Αμερική. Από το 1999 εργάζεται στη Σερβία και σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και από το 2005 είναι διευθυντής του SEEDEV, μελετητικό γραφείο που δραστηριοποιείται σε προγράμματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των δικτύων των τροφίμων και στην ανάπτυξη των συστημάτων γεωγραφικής ένδειξης.

O Artur Cristovao είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών, Κοινωνιολογίας και Διαχείρισης και στο Κέντρο Διεπιστημονικών Αναπτυξιακών Μελετών του Πανεπιστημίου Tras-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, Πορτογαλία. Η έρευνά του εστιάζεται στη γεωργική εκπαίδευση και εφαρμογές, στη συλλογική δράση, στους τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, στα εναλλακτικά αγροδιατροφικά δίκτυα και στα παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα.

H Delphine Eynaudi, γεωπόνος εξειδικευμένη στη Γεωργική Ανάπτυξη (ΑgroParisTech, Paris, 2010), είναι νέα ερευνήτρια στο ΤΗΖ-ΙΕD- Agrifood and Agri-environmental Economics Group της Ζυρίχης, έχοντας προηγούμενα εργαστεί στην AGRIDEA (the Swiss Association for the Development of Agriculture and Rural Areas) στη Λωζάνη.

O Corrado Giacomini είναι τακτικός καθηγητής Οικονομικών στον τομέα των Τροφίμων. Από το 1993 έως 1999 διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο της Πάρμας). Σήμερα είναι διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Marketing και Logistics των γεωργικών προϊόντων διατροφής και συντονιστής του διδακτικού προσωπικού του Διδακτορικού ερευνητικού προγράμματος στον τομέα των Οικονομικών της αγροβιομηχανίας του Πανεπιστημίου της Πάρμας.

H Carmen Lozano, κοινωνική ανθρωπολόγος (Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης), είναι επίκουρη καθηγήτρια Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης της Ισπανίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται στα τοπικά αγροδιατροφικά συστήματα, στην οργανική γεωργία, στην αγροτική κοινωνιολογία, στις γεωργικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, τις κοινωνικές αναπαραστάσεις του τροφικού συστήματος.

Γεωγράφος με εξειδίκευση στον ύπαιθρο χώρο. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Χωροταξία Αγροτικού Χώρου. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου και το ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό Χωρικές Δυναμικές και Χωροταξία Υπαίθρου (DΥΝΤΑR). Οι έρευνές του προσεγγίζουν την εξέλιξη της οικογενειακής γεωργίας, τα χωρικά συστήματα μικρών πόλεων, τις μεθοδολογίες χωρικού διαγνωστικού με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τη συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τοπική ανάπτυξη και, τέλος, σε ζητήματα τοπικής διακυβέρνησης.

Η Ελένη Κοβάνη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.