Εικόνες Ιεράς Μονής Καρακάλλου
zoom in

Ο τόμος παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συλλογή φορητών εικόνων της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους. Παρουσιάζονται συνολικά 152 εικόνες (14ος μέχρι 19ος αιώνας) μέσα από 241 έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής πιστότητας. Τα συνοδευτικά κείμενα, γραμμένα από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές της Βυζαντινής Τέχνης, Ιστορικούς και Αρχαιολόγους, σχολιάζουν διεξοδικά τις εικόνες της Μονής, κατατάσσοντάς τες στο ευρύτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής τους, μέσα από την προσεκτική μελέτη της εικονογραφίας και τεχνοτροπίας τους.

Η Ιερά Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους μέ αφορμή τήν συμπλήρωση χιλίων χρόνων από της ιδρύσεώς της προέβη στήν έκδοση πολυτελούς τόμου αφιερωμένου στήν συλλογή των φορητών εικόνων της. Ειναι η πρώτη φορά πού ένα τμήμα του πολύτιμου κειμηλιακού πλούτου της Μονής γίνεται ευρύτερα γνωστό καί παραδίδεται στό φιλότεχνο, επιστημονικό καί ευσεβές κοινό. Πρόκειται γιά ένα μέχρι τώρα άγνωστο κομμάτι της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Μεταξύ άλλων, ο τόμος περιλαμβάνει τήν μεγαλύτερη συλλογή έργων του περίφημου αγιογράφου Διονυσίου Ιερομονάχου εκ Φουρν Ευρυτανίας (18ος αιώνας).

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Στρατή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κρίτων Χρυσοχοΐδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Π. Φουστέρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alexandra Trifonova (Συγγραφέας)

Η Alexandra Trifonova είναι ιστορικός τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευή Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Η Παρασκευή Παπαδημητρίου είναι θεολόγος, δρ. βυζαντινής τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας

Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας (Επιμέλεια)

Ο Ευθύμιος Τσιγαρίδας γεννήθηκε στην Βλάστη Κοζάνης το 1937. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θεολογία στην Θεολογικής Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Το 1966 εισήλθε στον κλάδο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία υπηρέτησε έως το 1996, στην αρχή ως Επιμελητής και αργότερα ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Με την ιδιότητα αυτή εργάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία, στα Επτάνησα, στην Μακεδονία και επί μακρόν στο Άγιον Όρος. Το 1984 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1989 εκλέχτηκε καθηγητής της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θέση από την οποία απεχώρησε το 2004 ως ομότιμος καθηγητής. Η επιστημονική του δραστηριότητα είναι πλούσια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αναφέρονται κυρίως σε θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Το 1987, για το βιβλίο του "Οι τοιχογραφίες της Μονής Λατόμου (Όσιος Δαβίδ) Θεσσαλονίκης και η βυζαντινή ζωγραφική του 12ου αιώνα" τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τόπος Έκδοσης:
Άγιο Όρος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
552
Διαστάσεις:
32x23
Βάρος:
3.5 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση