Θέματα παιδείας και παιδαγωγικού προβληματισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θέματα παιδείας και παιδαγωγικού προβληματισμού

Κώστας Χ. Παπαϊωάννου

14.93€ -10% 13.44€

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό σχολείο αναζητά το δρόμο του μέσα από μια πληθώρα προβλημάτων, που έχουν συσσωρευτεί από λανθασμένες και άκαιρες εκπαιδευτικές πολιτικές, από κομματικές και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, που έχουν αλλοιώσει, ως ένα βαθμό, τον διδακτικό και παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

Η ελληνική παιδεία έχει απόλυτη ανάγκη να θέσει έγκαιρα και αποφασιστικά τις προτεραιότητές της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου, που να ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας όσο και στις ανάγκες των μαθητών. Η πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς από το άγχος της δύσκολης καθημερινότητας, φροντίζοντας για την απαγκίστρωσή τους από τον κομματικό εναγκαλισμό αλλά με ταυτόχρονη μέριμνα για τη συνεχή επιμόρφωσή τους, την οικονομική τους προστασία, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν ανεπηρέαστοι στο καθαυτό διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο.

Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα παιδαγωγικού και διδακτικού ενδιαφέροντος, όπως: ο ρόλος και η σημασία των αξιών στην παιδεία, το πρόβλημα της ελευθερίας στην αγωγή, η ανάγκη καλλιέργειας και διαμόρφωσης της κριτικής σκέψης των μαθητών, η εκπαίδευσης μιας σημαντικής κατηγορίας μαθητών, που μπορούν να χαρακτηριστούν χαρισματικοί και ταλαντούχοι, η αντιμετώπιση των πραγματικών παιδαγωγικών αναγκών και ενδιαφερόντων των μαθητών και τέλος οι σχέσεις μεταξύ μαθητών και δασκάλων, όπως αυτές διαμορφώνονται τόσο μέσα στην τάξη όσο και στον ευρύτερο χώρο του σχολικού περιβάλλοντος.

Κώστας Χ. Παπαϊωάννου

Κώστας Χ. Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Χριστοφόρου Παπαϊωάννου είναι επίτιμος σχολικός σύμβουλος. Απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι πτυχιούχος του Μαρασλείου Διδασκαλείου. Σπούδασε με υποτροφία παιδαγωγικά και παιδαγωγική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Hull της Αγγλίας και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Master of Education του ίδιου πανεπιστημίου με ειδίκευση στη φιλοσοφία της αγωγής. Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Διευθυντής στο 133ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (1986-1992), σχολικός σύμβουλος Π.Ε. (1992-2001). Υπηρέτησε ως υποδιευθυντής στο Π.Ε.Κ. Αθηνών. Έλαβε μέρος σε πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγγραφέας πολλών εργασιών παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα παιδαγωγικά περιοδικά ("Νέα Παιδεία", "Εκπαιδευτικά", κ.ά.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
180
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.396 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση