Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
"Προδότες της βασίλισσας και του έθνους"
(Καθολικισμός και λόγος περί προδοσίας στην ελισαβετιανή προπαγάνδα (1558-1585))
Συγγραφέας:   Φωτεινή Ντάνου


Offer
Η Ελισάβετ Α΄ Τυδώρ (1533-1603) βασίλεψε στην Αγγλία σε μια από τις πιο ρευστές περιόδους της ιστορίας της Ευρώπης, τον αιώνα της Μεταρρύθμισης και της Αντιμεταρρύθμισης και ενώ τρεις γειτονικές της Αγγλίας χώρες δοκιμάζονταν από εμφύλιες συγκρούσεις. Κατάφερε να κυβερνήσει, ανύπανδρη και χωρίς να ορίσει διάδοχο, σχεδόν για σαράντα πέντε χρόνια· να μείνει ζωντανή παρά τις συνωμοσίες και τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον της· να επιβάλει τη δική της εκδοχή της προτεσταντικής θρησκείας· να αποφύγει τον εμφύλιο πόλεμο- να καταπνίξει εξεγέρσεις εναντίον της στην Ιρλανδία και στη βόρεια Αγγλία· να ελέγξει όσους την αμφισβητούσαν στο εσωτερικό της χώρας και να αντιμετωπίσει τις απόπειρες εισβολής των καθολικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Η προτεστάντισσα Ελισάβετ δεν υπήρξε θρησκευτικά φανατική. Ήταν όμως απόλυτα αποφασισμένη να κυβερνήσει τον λαό της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιδίωξε μαζί με τους συμβούλους της να νομιμοποιήσει το βασιλικό της δικαίωμα μέσα από την εθνικοποίηση της μοναρχίας της. Σε αυτή τη διαδικασία της απόδοσης εθνικών χαρακτηριστικών στην ελισαβετιανή μοναρχία, το θρησκευτικό ζήτημα αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, όχι προς την κατεύθυνση της εξόντωσης των καθολικών του βασιλείου, αλλά προς την κατεύθυνση της επιλεκτικής στοχοποίησής τους στη δημόσια ζωή ως "προδοτών" του έθνους.

24χ15 εκ., 519 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ευρωπαϊκή Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 940 (Ευρώπη - Ιστορία ), 282 (Καθολική Εκκλησία), 320.014 (Προπαγάνδα)
ISBN: 978-960-485-044-0
ISBN (10ψήφιο): 960-485-044-Χ
Βάρος: 0.981 κιλά
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
31.95
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.64
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ντάνου, Φωτεινή
Η Φωτεινή Ντάνου, διδάκτορας ευρωπαϊκής ιστορίας, είναι ιστορικός της πρώιμης νεότερης Ευρώπης. Έχει συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, καθώς και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε ευρωπαϊκή ιστορία. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, είναι μέλος της αμερικανικής ιστορικής εταιρείας μελετών για την ευρωπαϊκή ιστορία Sixteenth Century Society and Conference και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Το ερευνητικό της αντικείμενο αφορά ζητήματα δημόσιας σφαίρας, πολιτικοποίησης και πολιτικής σκέψης στην πρώιμη νεότερη Αγγλία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.