Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η υιοθεσία
(Μια γυναικεία ματιά στην ιστορία: Μυθιστόρημα)
Συγγραφέας:   Ειρήνη Ξεφτέρη


Offer
Μια γυναικεία ματιά στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η ιστορία των εθνών, η ιστορία των λαών γίνεται από άντρες, εξετάζεται από άντρες και καταγράφεται συνήθως από άντρες. Βέβαια η συνεισφορά των γυναικών στη δημιουργία της Ιστορίας είναι τεράστια, αλλά επειδή ένα μεγάλο μέρος της είναι πόλεμοι, ανταγωνισμοί κι εχθρότητες, όπως και μεγάλες αλλαγές στην εξέλιξη των λαών, ο ρόλος των γυναικών φαίνεται να είναι, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, πολύ μικρότερος. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ. Η συνεισφορά των γυναικών στη μελέτη και την καταγραφή των γεγονότων είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συνεισφορά τους στη δημιουργία τους. Η γυναικεία ματιά εστιάζεται περισσότερο στα ανθρώπινα κίνητρα που δημιουργούν τα γεγονότα. Η γυναικεία ματιά έχει ως κέντρο της καταγραφής το τι ένιωθε η γυναίκα. Ενώ τα ιστορικά γεγονότα φαίνονται να είναι ο περίγυρος της ανθρώπινης ιστορίας. Τόμοι ολόκληροι έχουν ήδη γραφτεί για την ιστορία της Ελλάδας που σημάδεψε τα τελευταία πενήντα χρόνια του 20ού αιώνα. Όλοι οι τόμοι έχουν μια ομοιότητα. Κάνουν καταγραφή των γεγονότων με ημερομηνίες, αναφορές στα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα, αναλύσεις των συνεπειών τους και όποια άλλη λεπτομέρεια χρειάζεται για τη μελέτη της Ιστορίας. Εδώ έχει γίνει μια απόπειρα να χρησιμοποιηθούν τα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Ελλάδα ως περιθώριο της σελίδας όπου μέσα της γράφεται η ανθρώπινη ιστορία.

Και βέβαια η ανθρώπινη ιστορία είναι ο Έρωτας!

Ο έρωτας ο πλατωνικός, ο έρωτας ο σαρκικός, ο έρωτας ο ολοκληρωμένος...

Επειδή λοιπόν το θέμα δεν είναι τα ιστορικά γεγονότα, αλλά μόνο ο αντίκτυπος που είχαν αυτά στη ζωή εκείνων που πήραν ενεργό μέρος στη δημιουργία τους, η αναφορά σε αυτά γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαία. Στο βιβλίο πρωταγωνιστές δεν είναι οι καταστάσεις, αλλά οι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό τα γεγονότα δεν αναφέρονται με μεγάλη ακρίβεια. Η ιστορία είναι ερωτική, που λόγω της αναφοράς σε γνωστές καταστάσεις μοιάζει αληθινή. Εκείνοι που τα διηγήθηκαν μπορεί να νομίσουν ότι μερικά από αυτά που διαβάζουν μοιάζουν με εκείνα που έκαναν ή είπαν. Μοιάζουν αληθινά, αλλά αληθινά δεν είναι. Δεν είναι αληθινά στο ποσοστό που, όπως έχει λεχθεί, έγινε συρραφή από διάφορες ιστορίες. Εδώ μπορεί να επαναληφθεί η ιταλική παραδοχή, που, επειδή χαρακτηρίζει απόλυτα το βιβλίο, τη λέμε και πάλι: "Se non e vero, e ben trovato - Αν δεν είναι αλήθεια, είναι καλά ταιριαγμένο!"

Τα γεγονότα της Ιστορίας είναι ιδωμένα από τη γυναικεία ματιά. Και έτσι είναι γραμμένα.

23χ17 εκ., 447 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.3 (Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα)
ISBN: 978-960-546-115-7
ISBN (10ψήφιο): 960-546-115-3
Βάρος: 0.725 κιλά
Εκδότης: Πεδίο
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
20.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ειρήνη Ξεφτέρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και δούλεψε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Αθηνών. Με υποτροφίες της ΕΟΚ έκανε μεταπτυχιακό στο Συνταγματικό Δίκαιο, ένα χρόνο στο Τορίνο και ένα χρόνο στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, εργαζόμενη ως σερβιτόρα σε εστιατόριο. Εγκατέλειψε τη δικηγορία και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Λονδίνο στην περίοδο της χούντας. Στην Αγγλία σπούδασε Ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όταν γύρισε στην Αθήνα δημιούργησε το Κέντρο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας- ένα χώρο ελεύθερων συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα κοινωνικά, ψυχολογικά και νομικά που αφορούν κυρίως τη σύγχρονη γυναίκα και το παιδί, αλλά και γενικότερα τη γνώση και την τέχνη για τη δημιουργία καλής ποιότητας ζωής. Εξέδωσε μία σειρά παιδικών βιβλίων με τον τίτλο "Ο Ανδρέας και η Έρση". Το 2002 τα «Ελληνικά Γράμματα» εξέδωσαν ένα πρωτότυπο βιβλίο της, το "ΜΑΡΙΑ - Ένας άλλος τρόπος να διαβάζονται τα Ευαγγέλια". Είναι βιβλίο Ψυχολογίας με μορφή μυθιστορήματος! Έχει μια κόρη και δύο εγγόνια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.