Το παιδί και ο έφηβος στην οικογένεια και το σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το παιδί και ο έφηβος στην οικογένεια και το σχολείο

Δύο θεσμοί που επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη και την προσαρμογή του παιδιού και του έφηβου

Κώστας Γ. Χρηστάκης

19.91€ -22% 15.53€

Είναι γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία, έχουν επηρεάσει αρνητικά τη διάρθρωση και τη συνοχή της κοινωνίας, τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας και διαταράσσουν τις σχέσεις των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία. Έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες, οι οποίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό, τη διόγκωση και την περιπλοκή των προβλημάτων των παιδιών και των εφήβων. Προβλημάτων, τα οποία αναφέρονται στη σχολική, στην προσωπική και στην κοινωνική τους ζωή.
Οι εμπειρικές μέθοδοι δεν επαρκούν πλέον για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Συνεπώς, είναι ανάγκη γονείς και εκπαιδευτικοί να διαθέτουν και ειδική σχετική γνώση. Η ειδική γνώση σε συνδυασμό με την εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή αποτελέσματα.
Η ανάγκη αυτή επιχειρείται να καλυφθεί με το βιβλίο αυτό. Ειδικότερα:
α. Στο πρώτο μέρος: Καταγράφονται αυτά που πρέπει να ξέρουν γονείς και εκπαιδευτικοί σε σχέση με την ψυχοβιολογική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Αυτό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο, προκειμένου να κατανοούν τα προβλήματα των παιδιών και των εφήβων και να τα βοηθούν να υπερβαίνουν τις δυσκολίες τους, να αναπτύσσονται κανονικά και να προσαρμόζονται ανώδυνα και αποτελεσματικά στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία και στη ζωή.
β. Στο δεύτερο μέρος: Καταγράφονται και αναλύονται συγκεκριμένα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι στην προσωπική, στη σχολική και στην κοινωνική τους ζωή, καθώς και στρατηγικές και μέθοδοι που πρέπει και μπορούν να εφαρμόζουν το σχολείο και οι γονείς, για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπισή τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Γ. Χρηστάκης

Κώστας Γ. Χρηστάκης (Συγγραφέας)

Μετά τις βασικές του σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, συνέχισε τις σπουδές του με μετεκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από νωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον και την προσοχή του στην εκπαίδευση των παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες (ειδική αγωγή). Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, από το δημοτικό σχολείο μέχρι και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το 1992 εντάχτηκε στο προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου τα δύο τελευταία χρόνια είχε την ευθύνη της ειδικής αγωγής. Έχει γράψει πολλές επιστημονικές μελέτες, ερευνητικές εργασίες και βιβλία και έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα σχετικά με την ειδικότητά του. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά, στο πρόγραμμα ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναβάθμισης του προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία έχει οργανώσει ο ίδιος, το Υπουργείο Παιδείας, πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς. Σήμερα είναι συνταξιούχος με το βαθμό του Ειδικού Παρέδρου (ε.τ.) του Π.Ι. Διδάσκει στο Μ.Δ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με επιμορφωτικό και συγγραφικό έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
295
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.519 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση