Τα έργα
zoom in
41.54€ -10% 37.39€
[...] Στην παρούσα έκδοση συγκεντρώνεται για πρώτη φορά ολόκληρο το πλούσιο, αθησαύριστο και διάσπαρτο υλικό των έργων του Δρίβα, εμπλουτισμένο και με αρχειακά ευρήματα. Άλλωστε, η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης έκδοσης των κειμένων του Δρίβα επισημάνθηκε στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ο Τάσος Κόρφης σε επιμνημόσυνο άρθρο για τα εικοσάχρονα από τον θάνατο του Δρίβα κατέληγε με τα ακόλουθα: "Ας ελπίσουμε πως κάποιο ευλαβικό χέρι, μέσα στην τόσο ταραγμένη από το κυνήγι του χρόνου εποχή μας, θα σταθεί και θα συγκεντρώσει αυτά τα ίχνη, τα τρυφερά λουλούδια της ευαισθησίας του για να μας τα προσφέρει. Αυτό θα είταν το καλύτερο μνημόσυνο για τον Δρίβα. Ένα μνημόσυνο και μια προσφορά αγάπης στη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση". Όταν ο ίδιος μελετητής της, αρκετά χρόνια αργότερα (1978), εξέδωσε μια επιλογή ποιημάτων της ενότητας "Μια δέσμη αχτίδες στο νερό", ο Αλέξανδρος Αργυρίου σημείωσε τότε: "Οι επιλογές και οι ανθολογήσεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις για μια πρώτη επικοινωνία με το έργο ενός συγγραφέα. Μας χρειάζονται όμως οι πλήρεις εκδόσεις του έργου τους για εκείνους προπάντων που έπαιξαν ένα ρόλο στην ιστορία των γραμμάτων μας". Η εκτενής Εισαγωγή της παρούσας έκδοσης έχει ως στόχο να αναδείξει το πλήρες πορτρέτο (και όχι μια σκιαγράφηση, όπως μέχρι τώρα μας έχει παραδοθεί) ενός παραγνωρισμένου ποιητή, πεζογράφου, στοχαστή, λογοτεχνη κριτικού και συστηματικού τεχνοκριτικού του Μεσοπολέμου. Έτσι ο Δρίβας εντάσσεται στα πολιτισμικά συμφραζόμενα της εποχής του, παρακολουθείται η πολυσχιδής πορεία του, ερμηνεύονται οι λογοτεχνικές και αισθητικές αντιλήψεις του, εξηγούνται οι επιλογές, οι συγκλίσεις και αποκλίσεις από τους συγκαιρινούς και παλαιότερους ομοτέχνους του, αποτυπώνεται η εκδοτική στρατηγική του, σταθμίζονται η προσφορά, οι εγρηγόρσεις αλλά και οι αγκυλώσεις του και μελετάται η κριτική του πρόσληψη. Η μελέτη αυτού του τελευταίου ζητήματος επιτρέπει να παρακολουθήσουμε μια πορεία τεθλασμένη και διακεκομμένη, με ρήξεις και συνέχειες, χάσματα και σιωπές, άλλα και μνήμες κι επιβιώσεις. Ύστερα από την Εισαγωγή, στο Εκδοτικό Σημείωμα, καταγράφονται οι αρχές που ακολουθήθηκαν για την έκδοση των κειμένων. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Βαγγέλης Αθανασόπουλος

Βαγγέλης Αθανασόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο King΄s College του University of London. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε με δύο διηγήματα, "Επαφή και αποστροφή" και "Οι τρόποι του κάλλους", ενώ για το πρώτο αυτοτελές λογοτεχνικό βιβλίο του, "Εαυτόν τιμωρούμενος", που κυκλοφόρησε το 1976, πήρε το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα (1977). Έχει επίσης τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (1991) για το βιβλίο "Ο λογοτέχνης ως πρότυπο δημιουργικής δράσης" και με το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής της Ακαδημίας Αθηνών (1992) για το βιβλίο "Οι μύθοι της ζωής και του έργου του Γ. Βιζυηνού". Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, κριτική και μετάφραση λογοτεχνικών και κριτικών έργων. Κάνει κριτική της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εφημερίδες και περιοδικά και εργάζεται ως καθηγητής στον τομέα νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαίρη Μικέ

Μαίρη Μικέ (Επιμέλεια)

Η Μαίρη Μικέ είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τα βιβλία "Λογοτεχνικά πρόσωπα της Καβάλας", εκδ. Εντευκτηρίου, Θεσσαλονίκη 1990· "Η Βάρδια του Νίκου Καββαδία. Εικονο-γραφήσεις και μεταμορφώσεις", Άγρα, Αθήνα 1994· "Μέλπω Αξιώτη. Κριτικές περιπλανήσεις", Κέδρος, Αθήνα 1996· "Μέλπω Αξιώτη, Ποιήματα" (φιλολ. επιμ.), Κέδρος, Αθήνα 2001· "Μεταμφιέσεις στη νεοελληνική πεζογραφία (19ος-20ός αιώνας)", Κέδρος, Αθήνα 2001 κ.ά. Μελέτες, άρθρα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Ευριπίδης Γαραντούδης

Ευριπίδης Γαραντούδης (Επιμέλεια)

O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.


Αναστάσιος Δρίβας (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Δρίβας, γιός του Γεωργίου Δρίβα από τους Μολάους της Λακωνίας, και της Ελένης, το γένος Κορδατζή από το Άργος, γεννήθηκε το 1899 στην Αθήνα. Τα νεανικά του χρόνια συνδέονται με τρία θλιβερά περιστατικά: το θάνατο του πατέρα του το 1903, του αδελφού του Στέλιου το 1921, και της αδελφής του Παναγιώτας το 1927. Το 1926 γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Παράλληλα με τις σπουδές του, που ποτέ δεν τις πήρε στα σοβαρά, άρχισε τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα με τα "Μικρά ελεγεία", που άρχισε να τα δημοσιεύει από το 1918 σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και τα τύπωσε σε βιβλίο το 1931. Ταυτόχρονα έγραψε μια σειρά μικρά ρεαλιστικά πεζογραφήματα με τον τίτλο: "Τύποι από την ταβέρνα του πόνου και της τρέλας" που τα δημοσίευσε στο περιοδικό "Φραγγέλια" του Βέλμου, το 1927. Επίσης το 1920 πρωστάτησε στην ίδρυση της Καλλιτεχνικής Συντροφιάς του φιλολογικού καφενείου "Μαύρος Γάτος". Η γνωριμία του με τον κύκλο του "Φραγγέλιου" τον έφερε σ΄ επαφή με τον Δούκα, τον Πικιώνη, τον Παπαλουκά, τον Ρωμανό κι αργότερα τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τους μαθητές του. Από τον καλλιτεχνικό αυτό κύκλο ο Δρίβας, με το ερευνητικό του πάθος και την εκπληκτική του διείσδυση κατόρθωσε , βασισμένος κυρίως στις εικαστικές τέχνες, να γνωρίσει τα νέα πνευματικά κινήματα και να αναδειχθεί σε άξιο τεχνοκρίτη, κρατώντας μ΄ επιτυχία τη σχετική στήλη στην "Καθημερινή", στα περιοδικά "Κύκλος", "Ρυθμός" και σε άλλα έντυπα της περιόδου 1930-1940. Η προσχώρηση του Δρίβα στη σύγχρονη αισθητική φαίνεται στο δοκίμιό του "Συνομιλίες με τον εαυτό μου" και προπάντων στα ποιήματά του "Μια δέσμη αχτίδες στο νερό", που δημοσίευσε στα περιοδικά της τότε λογοτεχνικής πρωτοπορίας "Τρίτο Μάτι", "Νέα Γράμματα", και "Κύκλος". Πέθανε από τις στερήσεις της κατοχής το 1942, μόλις 43 ετών, σ΄ ένα αθηναϊκό νοσοκομείο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
964
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
1.432 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση