Ο Χρήστος Βακαλόπουλος
zoom in
8.52€ -10% 7.67€
[...] Το «κατά δύναμιν» του Χρήστου Βακαλόπουλου είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό, η δε μνήμη του διαρκής και άσβεστη. Το ότι πέρασαν είκοσι χρόνια και κανείς δεν τον ξέχασε, αλλ΄, αντιθέτως, αποκτά συνεχώς νέους θαυμαστές είναι στοιχείο αδιάσειστο. Για όλους όσοι τον γνωρίζουν μές απ΄ το έργο του θα παραμένει πάντα ιδιαιτέρως σημαντικός, θα είναι για όλους αυτούς ό,τι είναι και για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε: Ο Χρήστος Βακαλόπουλος! (Φώτης Μπατσίλας)
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισε να γράφει σε έντυπα όπως το "Ιδεοδρόμιο" του Λεωνίδα Χρηστάκη και η "Χιονάτη" του Βαγγέλη Κοτρώνη, και να συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως η "Οδός Πανός", ο "Ήχος", το "Κάππα", η "Λέξη", η "Πολιορκία", και άλλα. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το περιοδικό "Έψιλον". Διατήρησε τη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα "City-Press". Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων "ιστορικών πρωτοποριών" (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την "υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης" (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ΄68. Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση "Propaganda", όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Έχει εργαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην ΕΡΑ4, στον Εν Λευκώ, στο Κόκκινο 105,5, και στο Κανάλι 1 Πειραιάς 90,4. Σήμερα διευθύνει τη σειρά "Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ" στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το λογοτεχνικό περιοδικό/εγχείρημα "ΚΟΡΕΚΤ", μαζί με τον ποιητή Θάνο Σταθόπουλο, στις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγένιος Αρανίτσης

Ευγένιος Αρανίτσης (Συγγραφέας)

Ο Ευγένιος Αρανίτσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1955. Από το 1974 ζει στην Αθήνα. Από το 1978 εργάζεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Το 1976 ίδρυσε τις εκδόσεις "Άκμων", που διηύθυνε καθ΄ όλο το μήκος της διαδρομής τους. Έγραψε πολλά δοκίμια και άρθρα για την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία, που αργότερα συγκεντρώθηκαν σε τρεις τόμους. Το 1986, σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Ελύτη, εξέδωσαν το έργο "Το δωμάτιο με τις εικόνες". Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2000 για το δοκίμιο του "Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα" (1999). Άλλα έργα του είναι: "Αφρική", 1988, "Ποιήματα και πράξεις", 1990, "Λεπτομέρειες για το τέλος του κόσμου", 1993 (στα γαλλικά από τις εκδόσεις Flammarion, 2007), "Ιστορίες που άρεσαν σε μερικούς ανθρώπους που ξέρω", 1995, "Η θάλασσα", 1998, "Orphan Drugs", 1999, "Ιψ ο Τυπογράφος: ο Ελύτης για παιδιά και ερωτευμένους", 2000, "Καλοκαίρι στον σκληρό δίσκο", 2002, "Late Antiquity", 2003.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Τσιώλης

Σταύρος Τσιώλης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Τσιώλης (1937-2019) γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Το 1958 άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη στα στούντιο της Φίνος Φιλμ και, μετά από μία δεκαετία και 54 περίπου ταινίες, άρχισε να γράφει και να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες της εταιρείας. Μετά την πρώτη του μεγάλη μήκους ταινία, "Ο μικρός δραπέτης" (1968), ακολούθησε μια σειρά εμπορικών επιτυχιών, μεταξύ των οποίων και η "Κατάχρηση εξουσίας" (1971, μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού σινεμά). Αποσύρθηκε για ένα διάστημα από το γύρισμα ταινιών και επέστρεψε το 1985, ως σκηνοθέτης πια του ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου, με το "Μια τόσο μακρινή απουσία" που απέσπασε πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την ειδική μνεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών. Οι ταινίες του που ακολούθησαν προβλήθηκαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, σε ηλικία 82 ετών. Φιλμογραφία: - 1968 "Ο μικρός δραπέτης" - 1969 "Πανικός" - 1970 "Η ζούγκλα των πόλεων" - 1971 "Κατάχρησις εξουσίας" - 1985 "Μια τόσο μακρινή απουσία" (έξι διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) - 1986 "Σχετικά με τον Βασίλη" - 1988 "Ακατανίκητοι εραστές" (βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από κοινού με το "Στη σκιά του φόβου" του Γ. Καρυπίδη) - 1990 "Έρωτας στη χουρμαδιά" (βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) - 1992 "Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε" (μαζί με τον Χρήστο Βακαλόπουλο) - 1995 "Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά" - 1998 "Ας περιμένουν οι γυναίκες" - 2004 "Φτάσαμεε!..." - 2009 "Η καντίνα" (σενάριο), σκην. Σταύρος Καπλανίδης - 2017 "Γυναίκες που περάσατε από δω"
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Κακίσης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φώτης Μπατσίλας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Β. Ν. Πτωχόπουλλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γιαννακάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Παπουτσάκης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Γ. Παπουτσάκης (Χανιά, 1934 - Αθήνα, 9 Μαρτίου 2009) ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας, δημοσιογράφος και εκδότης του πολιτικού και πολιτιστικού περιοδικού Αντί. Τον Ιούλιο του 1947 παρακρατικοί δολοφόνησαν τον πατέρα του, που ήταν απόστρατος αξιωματικός του Στρατού και είχε συμμετάσχει στην Εθνική Αντίσταση. Το γεγονός αυτό καθώς και οι διώξεις κατά των μεγαλύτερων αδελφών του, ανάγκασε όλη την οικογένεια να μετακομίσει στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την αποφοίτησή του εργάσθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη. Κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, το γραφείο του επί της οδού Δεινοχάρους στο Κολωνάκι μετατράπηκε σε φυτώριο νέων αρχιτεκτόνων αλλά και χώρο συνάντησης και πολιτικού προβληματισμού. Τον Μάιο του 1972, ο Παπουτσάκης κυκλοφόρησε το περιοδικό Αντί με περιεχόμενο έντονα αντιδικτατορικό. Οι Αρχές της Δικτατορίας απαγόρευσαν την κυκλοφορία του περιοδικού, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. Με την Μεταπολίτευση κυκλοφόρησε ξανά το Αντί. Ασχολούμενος αποκλειστικά με το περιοδικό, ο Παπουτσάκης εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική, ενώ επεκτάθηκε και στην κυκλοφορία βιβλίων ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο Πολύτυπο. Με μια πλειάδα εκλεκτών συνεργατών από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά και με πολλές δράσεις, το Αντί καθιερώθηκε ως το περιοδικό της αριστερής παρέμβασης. Το 1983, ο Παπουτσάκης συνελήφθη επειδή τόλμησε να στήσει το "Ράδιο-Αντίλαλος", έναν ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό, κάτι που τότε απαγορευόταν. Ακολούθησαν και άλλες μηνύσεις για δημοσιεύματα στο Αντί, αλλά και καταδίκες που οδήγησαν το περιοδικό στο κλείσιμο τον Απρίλιο του 2008. Επίσης, το 2001, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν βίζα εισόδου στον Παπουτσάκη, ο οποίος είχε κληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Νέα Υόρκη. Τελευταίο μεγάλο έργο του Παπουτσάκη ήταν η εξάτομη έκδοση "Αίμος - Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης", με την συνεργασία 150 ποιητών, πανεπιστημιακών, ερευνητών και μεταφραστών από τις χώρες των Βαλκανίων. Πέθανε από καρκίνο στις 9 Μαρτίου του 2009. Σύντροφος της ζωής του ήταν η φιλόλογος και ποιήτρια Άντεια Φραντζή (γενν. 1945) και είχε τρία παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Μπακιρτζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονυσία Αρβανίτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Χ. Βακαλόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φώτης Μπατσίλας (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λευκωσία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
16x10
Βάρος:
0.176 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση