Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι ως λογοτέχνημα
(Τα παραμύθια της Χαλδίας)

Offer
Το βιβλίο αποτελεί ολοκληρωμένη μελέτη του λαϊκού παραμυθιού ως λογοτεχνικού είδους. Πραγματεύεται το νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι ως προφορικό ανώνυμο λαϊκό δημιούργημα που εκφράζει μια συλλογικότητα και ως καταγραμμένο από κάποιον καταγραφέα που προσπαθεί να διασώσει χωρίς παρεμβάσεις αυτή τη συλλογικότητα. Τεκμηριώνονται: η ιστορική του προέλευση, οι ποιητολογικές συμβάσεις και η αισθητική του ως διακριτού λογοτεχνήματος. Διερευνώνται τα ζητήματα προφορι-κότητας, λογοτεχνικότητας, κειμενικότητας και διακειμενικότητας του λαϊκού παραμυθιού, η σχέση του με την ελληνική παιδική λογοτεχνία, η συνάντηση λογοτεχνίας και παιδαγωγικής σε αυτό, οι σύγχρονες θέσεις της διδακτικής αξιοποίησης του, πώς κατέληξε να γίνει κατεξοχήν παιδικό ακρόαμα και παιδικό ανάγνωσμα. Γίνεται πραγμάτευση επιμέρους θεμάτων που αφορούν στη λογοτεχνική σύνθεση του λαϊκού παραμυθιού. Καταγράφονται είκοσι παραμύθια στο γλωσσικό ιδίωμα της Χαλδίας του Πόντου, αποδίδονται στην κοινή νεοελληνική και προτάσσεται σε αυτά κείμενο που περιέχει φιλολογικά σχόλια και ειδική ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, για τον ειδικό μελετητή και ερευνητή που θα ήθελε να ασχοληθεί με το νεοελληνικό λαϊκό παραμύθι.

24χ15 εκ., 361 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιδέες και Έρευνα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 398.214 95 (Παραμύθια, Ελληνικά), 889.909 (Παιδική λογοτεχνία, Ελληνική - Ιστορία και κριτική), 889.9 (Παιδική λογοτεχνία, Ελληνική - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-485-005-1
ISBN (10ψήφιο): 960-485-005-9
Βάρος: 0.68 κιλά
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
34.08
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεννήθηκε το 1954 στη Σκοπιά Σερρών. Νεοελληνιστής φιλόλογος, πανεπιστημιακός. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε (1992) διδακτορική διατριβή. Δίδαξε στο Πειραματικό Σχολείο του Α.Π.Θ. (1998-2000). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και κυρίως της Παιδικής Λογοτεχνίας. Τον έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα ειδολογικά ζητήματα της Λογοτεχνίας, καθώς και ζητήματα Ποιητικής, Ρητορικής και Διδακτικής της Λογοτεχνίας και ειδικότερα της Παιδικής Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση. Έργα: "Η επίταξη τον σύναρθρου επιθέτου στο έργο του Γ. Θέμελη" (1992, διδ. διατρ.)· "Η ποίηση για παιδιά και νέους" (1993)· "Άρθρα και μελετήματα για την παιδική λογοτεχνία" (1999)· "Για την ποιητική και τη ρητορική του Ανδρέα Εμπειρίκου" (2000). Συνεργάστηκε στη "Μικρή Ανθολογία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας"· Από το 1204 έως σήμερα (1997) και στον τόμο "Βιογραφίες Νεοελλήνων Συγγραφέων" (1997). Συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης για το "Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Α΄ και Β΄ Δημοτικού" και μετέφρασε το βιβλίο "Τι είναι λογοτεχνικό είδος;" (2000) του Γάλλου θεωρητικού J. -M. Schaeffer. Άρθρα και μελετήματά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες και περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.