Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές

Γιώργος Σαλακίδης

Κώστας Καμπουρίδης

59.36€ -10% 53.42€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609533348

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Σταμούλης Αντ.

Στο βιβλίο εκδίδεται και σχολιάζεται το παλαιότερο κατάστιχο της περιοχής Σερβίων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κώδικας ΤΤ 986, που χρονολογείται στα έτη 1498-1502. Παράλληλα, αντλούνται πληροφορίες και από τα υπόλοιπα σωζόμενα κατάστιχα του 16ου αιώνα ώστε να δοθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για την περιοχή των Σερβίων κατά την λεγόμενη χρυσή εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η μελέτη ατυή δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει πώς οι Οθωμανοί κατάφεραν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους μέσα από έναν εκτεταμένο εποικισμό της περιχής με τουρκικά νομαδικά φύλα, τους Γιουρούκους, την εφαρμογή του τιμαριωτικού συστήματος, αλλά και τον ιδεολογικό προσηλυτισμό στο Ισλάμ.

Γιώργος Σαλακίδης

Γιώργος Σαλακίδης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Ι. Σαλακίδης είναι φιλόλογος, κάτοχος Μ.Α. στις οθωμανικές σπουδές του Πανεπιστημίου Ludwig - Maximilian του Μονάχου και διδάκτορας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει νέα τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία, καθώς και οθωμανική παλαιογραφία στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έργα του είναι τα: "Sultansurkunden des Athos - Klosters Vatopedi aus der Zeit Bayezit II. und Selim I. Kritische Edition und wissenschafilicher Kommentar" (1995) [δημοσίευση πρώιμων σουλτανικών εγγράφων σχετικών με την ιστορία της αθωνικής μοναστικής κοινότητας κατά τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, τέλη 15ου και αρχές 16ου αι΄.], "Τα σουλτανικά έγγραφα της δημοτικής βιβλιοθήκης της Κοζάνης" (2004) [έκδοση και σχολιασμός οθωμανικών εγγράφων (φιρμανιών) σχετικών με την ιστορία της Κοζάνης και της περιοχής της τον 18ο και 19ο αιώνα]. Ως μεταφραστής έχει μεταφράσει από τα τουρκικά "Το λευκό κάστρο" ("Beyaz kale") του τούρκου συγγραφέα Orhan Pamuk και από τα γερμανικά το "Ισλάμ, μια εισαγωγή στην ιστορία του" ("Der Islam, eine einfeuhrung in seine Geschichte") του αραβολόγου καθηγητή Gerhard Endress.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Καμπουρίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
816
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.648 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση