Διεθνής πολιτική οικονομία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διεθνής πολιτική οικονομία

Θεωρία, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας

Συλλογικό έργο

Γιώργος Μακρής

Εμμανουέλα Δούση

68.90€ -33% 46.16€
Η Διεθνής Πολιτική Οικονομία (ΔΠΟ) δεν αποτελεί απλώς ένα πεδίο μελέτης ζητημάτων και προβλημάτων της διεθνούς οικονομίας, αλλά συνιστά και ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης της σχέσης της διεθνούς πολιτικής με τη διεθνή οικονομία με βασικό ερμηνευτικό στόχο το ρόλο και τη σημασία του κράτους από τη μια και της αγοράς από την άλλη. Εξετάζει δε τη συμπεριφορά των διεθνών δρώντων, τα αίτια, τις επιδράσεις και τις πολιτικές επηρεασμού των διεθνών οικονομικών συναλλαγών. Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια επαυξημένη, βελτιωμένη και πλήρως αναθεωρημένη έκδοση. Από την πρώτη έκδοση (2005) μέχρι σήμερα πολλά σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα που μετέβαλαν αρκετά χαρακτηριστικά του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού συστήματος, ενώ παράλληλα νέα θέματα απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία. Στην έκδοση αυτή έχουν προστεθεί άλλα τριάντα ένα κεφάλαια που έχουν γραφτεί από Έλληνες και ξένους αναλυτές τα περισσότερα εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ο συλλογικός αυτός τόμος διερευνά τις εξής σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις της ΔΠΟ: Ποια είναι η θεωρητική θεμελίωση της ΔΠΟ; Πόσο χρήσιμες είναι οι θεωρητικές προσεγγίσεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης; Ποια είναι η διάσταση της εξωτερικής και της ασφάλειας στην ΔΠΟ; Πως συγκροτούνται και ποια είναι η αποτελεσματικότητα των διαπεριφερειακών συνεργασιών; Σε ποια έκταση τα προβλήματα που απορρέουν από την ολοκλήρωση των αγορών και των υπηρεσιών, ιδιαίτερα του διεθνούς εμπορίου, αντιμετωπίζονται με επιτυχία μέσω των πολυμερών διαπραγματεύσεων; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την ολοκλήρωση των αγορών χρήματος/κεφαλαίου και ποια είναι η πορεία των διεθνών νομισματικών σχέσεων; Ποιες είναι οι συνέπειες των άμεσων και των έμμεσων ξένων επενδύσεων τόσο στις χώρες υποδοχής όσο και στις χώρες προέλευσης; Ποιες είναι οι προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την παγκόσμια μετανάστευση και το παγκόσμιο έγκλημα και διαφθορά; Ο τόμος απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές των Κοινωνικών Επιστημών και ειδικότερα των Διεθνών Σχέσεων, της Πολιτικής Επιστήμης, των Οικονομικών και των Νομικών Επιστημών και άλλων συναφών επιστημών, όπως και σε άλλους ενδιαφερόμενους για ζητήματα των διεθνών οικονομικών συναλλαγών και φιλοδοξεί να εξοικειώσει τον αναγνώστη με το γνωστικό αντικείμενο της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μακρής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμμανουέλα Δούση

Εμμανουέλα Δούση (Συγγραφέας)

Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Καρανικόλας (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Καρανικόλας είναι Λέκτορας του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Κεντρωτής είναι καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε." και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη" στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1962 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Kaiserslautern και του Saarland / Saarbrucken στους κλάδους του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Πολιτικών Επιστημών. Το 1990 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Kaiserslautern. Από το 1992 έως το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.). Από το 1996 έως το 1999 δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 ως επίκουρος καθηγητής δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου τα γνωστικά αντικείμενα: "Διεθνές Δίκαιο-Διεθνείς Σχέσεις", "Διπλωματική Ιστορία" και "Οικονομική - Πολιτική - Νομική μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά". Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τρεις από τις μελέτες του είναι: "Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Ελλάδα - Τουρκία: Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική" (Εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 1999), "Η Βουλγαρία και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου" (Το Κόσοβο και οι αλβανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής, εκδόσεις ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκη 2000), "Αναζητούμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία" (Χρ. Γιαλλουρίδης - Π. Τσάκωνας, Ελλάδα και Τουρκία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Κόντης (Συγγραφέας)

Αντώνης Κόντης, Επίκουρος καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο των "Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης), Συντονιστής και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) της θεματικής ενότητας "Ελληνισμός της Διασποράς" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Ερευνητικός Εταίρος του Πανεπιστημίου της Βόννης, δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Ανωτάτη Σχολή Ικάρων και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και απασχολήθηκε ως ερευνητής στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ως Ειδικός Επιστήμονας στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Τα κύρια ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία των διεθνών οικονομικών σχέσεων, της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, της διεθνούς μετανάστευσης και της διασποράς με σχετικές μονογραφίες και επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Αντωνιάδης (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Αντωνιάδης Επίκουρος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Sussex, London School of Economics and Political Science και Essex και έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας (CGPE) του Πανεπιστημίου Sussex. Υπήρξε υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για τη Διεθνή Πολιτική Θεωρία της Βρετανικής Εταιρείας Διεθνών Σπουδών (BISA) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Millennium. Το 2009 έλαβε βραβείο (συλλογικό) για τη χρηματοδότηση καινοτόμου σεμιναρίου για τις Στρατηγικές Αφηγήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (Catalytic Workshop Grant) από την Εταιρεία Διεθνών Σπουδών (ISA). Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται η μονογραφία "Producing Globalisation" (Manchester University Press, 2010), καθώς και άρθρα στα επιστημονικά περιοδικά Cambridge Review of International Affairs, The British Journal of Politics and International Relations, Review of International Political Economy, Global Society.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Α. Κάτσιος (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Κάτσιος γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και σπούδασε νομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Albertus Magnus της Κολωνίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτων. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Europa-Institut του Πανεπιστημίου Saarland στο Saarbrucken. Το 1997 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Εμπορικού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1994 διδάσκει στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών μετάφρασης Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου τα γλωσσικά αντικείμενα: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οικονομικά και Πολιτική Επιστήμη, με αντικείμενο έρευνας τα θέματα του διεθνούς οικονομικού εγκλήματος και ιδιαίτερα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Από το 1990 είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από το 1998 μέλος του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου (DAV). Από το 1998 είναι καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στην Αθήνα και από το 2002 Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος - Η γεωπολιτική του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος" (Εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη 1998) και σειράς άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Χ. Κότιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Κουταλάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Βάλβης (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Βάλβης είναι ερευνητής του ΙΔΟΣ από το 2006. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος της πρακτικής άσκησης και προϊστάμενος συνυπεύθυνος της ομάδας υποβολής προτάσεων σε ερευνητικά προγράμματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γιακούλας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Sergio Fabbrini (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Κιτωνάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Κοτταρίδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Κόντης (Επιμέλεια)

Αντώνης Κόντης, Επίκουρος καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο των "Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης), Συντονιστής και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) της θεματικής ενότητας "Ελληνισμός της Διασποράς" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Ερευνητικός Εταίρος του Πανεπιστημίου της Βόννης, δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Ανωτάτη Σχολή Ικάρων και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και απασχολήθηκε ως ερευνητής στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ως Ειδικός Επιστήμονας στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Τα κύρια ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία των διεθνών οικονομικών σχέσεων, της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, της διεθνούς μετανάστευσης και της διασποράς με σχετικές μονογραφίες και επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Χαράλαμπος Τσαρδανίδης (Επιμέλεια)

Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διεθυντής Σύνταξης της τριμηνιαίας επιστημονικής επιθεώρησης "Αγορά χωρίς σύνορα: Επιθεώρηση διεθνούς οικονομίας και πολιτικής". Έχει διδάξει επίσης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Ναυτική Σχολή Δοκίμων και απασχολήθηκε ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, άρθρα σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικές επιθεωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα είχε την επιμέλεια πολλών συλλογικών τόμων. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται σε θέματα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, της οικονομικής διπλωματίας, των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και της ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
1100
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.843 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση