Από την εκπαίδευση του οφέλους στην παιδεία του βάθους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από την εκπαίδευση του οφέλους στην παιδεία του βάθους

Πρακτικά ημερίδας, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Συλλογικό έργο

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιορδάνης Κουμασίδης

Ιορδάνης Κουμασίδης (Επιμέλεια)

Ο Ιορδάνης Κουμασίδης γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Eίναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία, ενώ τρία κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση, επιμέλεια και κριτική λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "The Book΄s Journal", "Νέα Εστία" και την εφημερίδα "Μακεδονία".

Στυλιανός Δημόπουλος (Επιμέλεια)


Πανίκος Παπαδόπουλος (Επιμέλεια)


Αλέξανδρος Δ. Γεωργόπουλος (Εισηγητής)


Μάνος Δανέζης (Εισηγητής)

Ο Μάνος Δανέζης γεννήθηκε το 1949. Είναι επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στις κατευθύνσεις: δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλοί και μεταβλητοί αστέρες, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών κ.ά. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U), της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.). Έχει δημοσιεύσει πάνω από εξήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή αστρονομικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο τύπο, καθώς και εννέα βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών.

Νίκος Λυγερός

Νίκος Λυγερός (Εισηγητής)

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής (βλέπε www.lygeros.org). Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Στρατολογικού, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας. Έχει ιδρύσει την οργάνωση "The Pi Society" στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμούς νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ΄ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Δημοσίευσε περισσότερα από 3600 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Έχει ποιητικές συλλογές ("Πηγή ρωμιοσύνης", "Φωτεινή νοσταλγία", "Το χρώμα του αοράτου", "Le souvenir du dragon", "La croix du dragon"), σενάρια ("Οι σκιές του Πύργου", "Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου"), κωμωδίες ("Autoreference", "Alter Ego", "Un Deux-pieces"), δράματα ("Les demiurges", "Les chacals", "Les toques noires", "Les lumieres noires", "Dialogues oublies", "Ludwig", "Οι χορδές του χρόνου", "Cinq mouvements pour un silence," "L΄homme qui n΄existait pas", "Formidabiles Homines", "O άνθρωπος χωρίς όνειρα"), τραγωδίες ("Ορέστης και Ηλέκτρα", "Αχιλλέας και Πενθεσύλια", "Οδυσσέας και Καλυψώ"), ορατόριο ("Προμηθέας και Αθηνά"), όπερα ("Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας"), μυθιστορήματα ("Le chevalier sans armure", "Τα τριάντα φιλιά του ήλιου"), διηγήματα ("Les Cameleons", "Les condamnes a vivre", "Sous lʼolivier, le soleil", "Revolutions Humaines") και δοκίμια ("Leonardo da Vinci: Le genie universel", "Νοητική Στρατηγική", "Pensee strategique europeenne", "Elements de strategie contemporaine", "Humanitas et Tempus", "Codex", "Νοητική Γεωστρατηγική").

Γιάννης Λυριτζής

Γιάννης Λυριτζής (Εισηγητής)

Ο Ιωάννης Λυριτζής είναι Καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, ιδρυτής και διευθυντής της Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας στη Ρόδο και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στη Ντιζόν. Έχει συγγράψει επτά βιβλία, πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και είναι ιδρυτής και διευθυντής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού Mediterranean Archaeology and Archaeometry. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Ακαδημίας Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Μεταδιδακτορική έρευνα περάτωσε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου, ΜακΜάστερ Καναδά και Οξφόρδης. Στις πρωτότυπες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δύο μεθόδων χρονολόγησης αρχαιολογικών υλικών, με φωταύγεια σε μεγαλιθικά κτίρια και με πυρηνική ανάλυση στην ενυδάτωση οψιανών εργαλείων. Το έργο του αναφέρεται στα διεθνή citation indices και τα τωρινά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πυρηνική χρονολόγηση διαφόρων αρχαιολογικών υλικών, την αρχαιοαστρονομία, τη γεωφυσική και στις φυσικές μεθόδους ανάλυσης αρχαιολογικών υλικών.

Χρίστος Λ. Τσολάκης

Χρίστος Λ. Τσολάκης (Εισηγητής)

Ο Χρίστος Λ. Τσολάκης είναι καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, όπου και δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Υπηρέτησε στη γενική εκπαίδευση ως καθηγητής, σχολικός σύμβουλος και διευθυντής της ΣΕΛΜΕ και του ΠΕΚ Θεσσαλονίκης. Μετείχε στις επιτροπές που εργάστηκαν για την εισαγωγή και την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο. Ήταν επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων οι οποίες με τη συνεργασία του ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγραψαν τα βιβλία "Νεοελληνική γλώσσα" για το γυμνάσιο και "Έκφραση - Έκθεση" για το λύκειο. Ασχολήθηκε, και ασχολείται, με θέματα γλώσσας, διδασκαλίας της γλώσσας και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Γιάννης Ν. Θανόπουλος

Γιάννης Ν. Θανόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Θανόπουλος γεννήθηκε το 1948. Ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και έκανε ένα Masters στο City University στο Λονδίνο. Το 1983 έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Arkansas των ΗΠΑ και εξελέγη Assistant Professor και διευθυντής International Business στο Πανεπιστήμιο του Akron, Ohio, όπου και υπηρέτησεε ως τακτικός καθηγητής από το 1992 μέχρι το 2000. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από το Μάιο του 2000. Μεταξύ πολλών άλλων συνεχίζει να έχει έντονη δραστηριότητα στην πρακτική και δεοντολογία των διεθνών επιχειρήσεων, είναι μέλος σε πολλές διεθνείς οργανώσεις, έχει διατελέσει ιδρυτικό και προεδρεύον στέλεχος της Greater Akron Export Association, ακαδημαϊκός πρύτανης του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδος, ομιλητής σε πάνω από τριάντα διεθνή συνέδρια, και έχει λάβει βραβεία από το Πανεπιστήμιο του Akron: Teaching Excellence Award (Ι988), Publication Award (Ι997), Teaching Innovation Award (Ι997). Επίσης έχει λάβει από τον Κυβερνήτη του Ohio το (Ε) Excellence Award για το πρόγραμμα του στο Πανεπιστήμιο του Akron και το Distinguished Sales and Marketing Executives Award από τους Sales and Marketing Executives of Akron (Ι994). Οι πάνω από ογδόντα ακαδημαϊκές εργασίες του, άρθρα, συλλογές και case studies έχουν παρουσιασθεί σε βιβλία ή περιοδικά.

Στυλιανός Δημόπουλος (Εισηγητής)


Γεώργιος Π. Παύλος (Εισηγητής)

Ο Γεώργιος Π. Παύλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Δ.Π.Θ. όπου διδάσκει φυσική και φιλοσοφία. Μέσα από το επιστημονικό και φιλοσοφικό του έργο, αλλά και την ακαδημαϊκή και κοινωνική του προσφορά, αναζητά μια σύγχρονη σύνθεση επιστήμης, φιλοσοφίας και ζωής. Η επιστήμη και η φιλοσοφία τόσο στο βιβλίο του "Τοπίο μυστικό" όσο και σε άλλα έργα του, από αντίπαλες λειτουργίες καθίστανται συμμέτοχοι μιας εξ΄ αρχής ανίχνευσης και συνάντησης του πάνυ ακριβούς μέσα στον κόσμο και μέσα στον άνθρωπο. Άλλα έργα του είναι: "Νόστος ασύμμετρος προσώπου" (2 τόμοι), "Το φως και το ταξείδι".

Πανίκος Παπαδόπουλος (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
166
Διαστάσεις:
23x17
Βάρος:
0.344 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση