Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δεοντολογία, νομοθεσία, ιστορία των μαίων - μαιευτών
(Προστασία μητρότητας)
Συγγραφέας:   Μάρθα Μωραΐτου


Δεοντολογία, νομοθεσία, ιστορία των μαίων - μαιευτών
Η Mαιευτική δεν έχει δική της αφετηρία διότι αρχίζει με τη γέννηση του ανθρώπου, ενώ η τέχνη του τοκετού διδάχθηκε στον άνθρωπο από την ίδια τη φύση. Δεν είναι γνωστό πότε προέκυψε η άσκηση της Μαιευτικής ως επάγγελμα-λειτούργημα, αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι αφού οι γυναίκες γεννάνε από την εμφάνιση του είδους, προέκυψε η ανάγκη για τη βοήθεια και στήριξη κατά τη διάρκεια αυτού του ευλογημένου γεγονότος ζωής. Στο πρώτο κεφάλαιο του παρόντος συγγράμματος της Καθηγήτριας της Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δρ Μάρθας Μωραΐτου, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής εξέλιξης της Μαιευτικής ξεκινώντας από την ελληνική μυθολογία, τους αρχαίους χρόνους, τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, τον μεσαίωνα και την αναγέννηση, φτάνοντας στην τουρκοκρατία και στη σύγχρονη Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου αναπτύσσεται η έννοια της δεοντολογίας στη Μαιευτική και οι ηθικές αρχές που διέπουν τη Μαιευτική. Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η μέριμνα υγείας όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο τρόπος που οργανώνονται οι μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές και τα τμήματα νεογνών. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει κάποια από τα επαγγελματικά διλήμματα που αντιμετωπίζει η μαία/μαιευτής, όπως οι αμβλώσεις, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι επεμβάσεις σε έμβρυα και οι μεταμοσχεύσεις εμβρυϊκών ιστών, τις νομικές ρυθμίσεις των θεμάτων αυτών, καθώς και τη θέση της θρησκείας. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται η επαγγελματική νομοθεσία των μαιών/μαιευτών, ξεκινώντας από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την περί μαιών νομοθεσία, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο αφορά στην ελληνική νομοθεσία, στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στους διεθνείς χάρτες, υποδείξεις και διακηρύξεις που αφορούν στην προστασία της μητρότητας, αλλά και την αναπαραγωγή. Το βιβλίο αυτό προορίζεται για όλους τους επιστήμονες (και μη) του χώρου της υγείας που ασχολούνται με κάποιο τρόπο με το ιερό λειτούργημα της Μαιευτικής, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο για την Ιστορία, τη Δεοντολογία και τη Νομοθεσία γύρω από τη μητρότητα.

208 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 618.2 (Μαιευτική)
ISBN: 978-960-452-156-2
ISBN (10ψήφιο): 960-452-156-Χ
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
23.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μωραΐτου, Μάρθα
Η Μάρθα Μωραΐτου σπούδασε στο Τμήμα Μαιευτικής, στο Τμήμα Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και έκανε το διδακτορικό της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και προϊσταμένη του Τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των συνθηκών μετάβασης στη μητρότητα. Έχει συγγράψει τη μονογραφία "Γένεσις" (1996) εκδόσεις Πράσινο Φύλλο και εκπαιδευτικά βοηθήματα για φοιτητές της Μαιευτικής, "Αρχές νοσηλευτικής διοίκησης" (1994), "Μαιευτική δεοντολογία" (1998), "Διαιτητική - Εφαρμογές στη μαιευτική" (1999) και "Μαιευτική - νοσηλευτική διοίκηση" (2000). Έχει αρθρογραφήσει στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.