Το διαρκές 1917
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το διαρκές 1917

Αφιέρωμα του REDNotebook στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Συλλογικό έργο

Νικόλας Α. Σεβαστάκης

Μαρία Ιορδανίδου

11.94€ -27% 8.72€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789606750717

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    ΚΨΜ

Μπορεί να ηττήθηκε, να συκοφαντήθηκε, να μετατράπηκε γρήγορα στο αντίθετό της. Πριν όμως γίνουν αυτά, η Οκτωβριανή Επανάσταση συνέβη - προς απογοήτευση των προπαγανδιστών του αιώνιου, "αυτονόητου" καπιταλισμού. Έναν αιώνα περίπου μετά, τόσο η καπιταλιστική κρίση και τα τέρατα που γεννά, όσο και ο νέος δημοκρατικός και κομμουνιστικός πειραματισμός σε κάθε γωνιά της γης, μαρτυρούν ότι το 1917 παραμένει μια διαρκής πηγή έμπνευσης, μια αναπόφευκτη αναφορά για όσους σκέφτονται και δρουν στο πλαίσιο των κινημάτων για την ισότητα, την ελευθερία και την παγκόσμια κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός ήταν ο λόγος που το Red Notebook επιχείρησε να "ξαναδιαβάσει" τον Οκτώβριο του 1917 -κι αυτός είναι ο λόγος για το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Α. Σεβαστάκης

Νικόλας Α. Σεβαστάκης (Συγγραφέας)

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ιορδανίδου

Μαρία Ιορδανίδου (Συγγραφέας)

Μαρία Ιορδανίδου (1897-1989). Η Μαρία Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κόρη του μηχανικού του εμπορικού ναυτικού της Αγγλίας Νικολάου Κριεζή και της Ευφροσύνης Μάγκου. Από το 1901 ως το 1909 έζησε με τους γονείς της στην Αθήνα, μετά το χωρισμό τους όμως η Μαρία επέστρεψε στη γενέτειρα και γράφτηκε στο εκεί αμερικανικό κολέγιο. Από το 1914 ως το 1919 έζησε -εγκλωβισμένη από το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και τις ταραχές της ρωσικής επανάστασης κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε συγγενείς της στη Ρωσία- στη Μαριούπολη του Καυκάσου. Κατάφερε να επιβιώσει μόνη παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σε ρωσικό γυμνάσιο. Το 1919 επέστρεψε στην Πόλη και εργάστηκε σε αμερικανική εμπορική εταιρεία. Το 1920 πήρε μετάθεση για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,όπου ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους, έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Αιγύπτου και το 1923 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό Ιορδάνη Ιορδανίδη. Μετά το γάμο της εγκαταστάθηκε με το σύζυγο και τη μητέρα της στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1931 χώρισε από τον Ιορδανίδη, με τον οποίο είχε στο μεταξύ αποκτήσει δυο παιδιά. Το 1939 απολύθηκε από την πρεσβεία και ξανάρχισε να ασχολείται με τα μαθήματα ξένων γλωσσών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής καταστράφηκε το σπίτι της και η ίδια διώχτηκε και κλείστηκε σε διάφορα στρατόπεδα. Συνεργάστηκε με το περιοδικό έντυπο του Κ.Κ.Ε. Μόρφωση ως μεταφράστρια. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία εξήντα πέντε χρόνων με την έκδοση του μυθιστορήματος Λωξάντρα. Τιμήθηκε για το έργο της με το Χρυσό Σταυρό και το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού Θρόνου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (1978). Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Η Μαρία Ιορδανίδου ανήκει στους έλληνες πεζογράφους της μεσοπολεμικής περιόδου, ειδικότερα στους λογοτέχνες εκείνους που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό -έργα της με κύριο παράδειγμα τη Λωξάντρα μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση- και αγνοήθηκαν από την κριτική. Βασικά χαρακτηριστικά του έργου της είναι το αυτοβιογραφικό στοιχείο που κυριαρχεί ολοένα και εντονότερα κατά τη διάρκεια της λογοτεχνικής διαδρομής της, η αμέλειά της για μια συστηματική κατανομή του αφηγηματικού υλικού της και η αμεσότητα, ακρίβεια και φυσικότητα του λόγου της. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Μαρίας Ιορδανίδου βλ. Αφρουδάκης Άγγελος, "Μαρία Ιορδανίδου", Η μεσοπολεμική πεζογραφία · Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1914-1939) Δ΄, σ.82-103. Αθήνα, Σοκόλης, 1992 και χ.σ., "Ϊορδανίδου Μαρία", Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, εκδοτική Αθηνών, 1985. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Μπέτζελος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Λάσκος

Χρήστος Λάσκος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Λάσκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, όπου εργάζεται σήμερα ως καθηγητής στο 5ο Λύκειο της πόλης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής και Οικονομικής Επιστήμης, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συστηματική Φιλοσοφία και Διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Αρθρογραφεί τακτικά στην Εφημερίδα των Συντακτών και το alterthess, ενώ κριτικές του δημοσιεύονται στις Αναγνώσεις της Αυγής και στα marginalia. Ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε τον Αύγουστο του 2015.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Τσακίρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Θεοδώρου (Συγγραφέας)

Η Λίνα Θεοδώρου (1970) σπούδασε στην Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, στα ΤΕΙ Αθηνών (1989-1993), στην ΑΣΚΤ (1994-1999) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Χάγης (1998). Έχει πάρει μέρος στις Μπιενάλε Τιράνων (2001), Κωνσταντινούπολης (2003), Limerick, Ιρλανδίας (2006) και στη Μπιενάλε της Βενετίας (2008).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Σίμος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νάσος Ηλιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Νάσος Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Πληροφορικής. Δραστηριοποιήθηκε στην ΑΡΕΝΑ-ΑΣΟΕΕ και στη Νεολαία Συνασπισμού. Διετέλεσε Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της οργάνωσης, ενώ σήμερα είναι μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού της Συμβουλίου. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για την παιδεία τον Ιούνιο του 2006 και στην προετοιμασία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Fernando Claudin (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλίκη Κοσυφολόγου

Αλίκη Κοσυφολόγου (Συγγραφέας)

Η Αλίκη Κοσυφολόγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε σε διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας (Τομέας Κοινωνικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ). Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι: Η ιδεολογία της γυναικείας σεξουαλικότητας: αναπαραστάσεις και συγκρότηση προτύπων στον ελληνικό ερωτικό κινηματογράφο. Έχει διδάξει το μάθημα Τέχνη του Κυβερνάν στο πλαίσιο του προγράμματος "Ακαδημία Πλάτωνος: Η πολιτεία και ο Πολίτης". Έχει συνεισφέρει με κείμενα σε συλλογικούς τόμους ενώ εργάζεται και ως μεταφράστρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα που αφορούν την πολιτική της αναπαράστασης, τη φεμινιστική θεωρία και πρακτική και την ιδεολογία. Το θέμα της μεταδιδακτορικής έρευνας που προετοιμάζει αφορά τις έμφυλες διαστάσεις της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του "k-lab" ενώ έχει τακτική συνεργασία με τις Αναγνώσεις της Αυγής. Από το 2017 διδάσκει ιστορία και θεωρία κινηματογράφου στην σχολή κινηματογράφου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λαμίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Βαγδούτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Πάτκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Λάλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael Löwy

Michael Löwy (Συγγραφέας)

Ο Μικαέλ Λεβί γεννήθηκε το 1938 στο Σάο Πάολο. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κάτω από την καθοδήγηση του Lucien Goldmann, ενώ εργάστηκε ως λέκτορας πολιτικής φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ και του Μάντσεστερ. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1969, όπου δούλεψε με τον Νίκο Πουλαντζά στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν. Σήμερα είναι επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών [CNRS], ενώ διδάσκει στην ?cole des Hautes Etudes en Sciences Sociales [EHESS]. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, του Οικοσοσιαλιστικού Διεθνούς Δικτύου και του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος [ΝΡΑ]. Στη χώρα μας είναι γνωστός τόσο από τις ομιλίες του σε διάφορες εκδηλώσεις όσο και από άρθρα του και συνεντεύξεις.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
227
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.35 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση