Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η έξοδος

Η έξοδος
Σας παρουσιάζω το νέο μου βιβλίο για την ελληνική κρίση. Αποτελείται (κεφάλαια 1 - 8) κυρίως από τις εβδομαδιαίες αναρτήσεις μου στο Blog "Οικονομικές Αντιλογίες" που φιλοξενείται στο In.gr από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012. Τα σημαντικά όμως κεφάλαια (9ο και 10ο) έχουν γραφεί αποκλειστικά για το παρόν βιβλίο.
Είναι πολύ δύσκολο να παίρνει κάποιος το θάρρος να δημοσιεύει αναλλοίωτα παλαιότερα δημοσιευμένα κείμενά του, γιατί απλούστατα μπαίνει στο βάσανο της επιβεβαίωσης μέσα στο χρόνο. Όμως αντλώ ιδιαίτερη ικανοποίηση να αισθάνομαι ότι τα γεγονότα και η κατεύθυνση των πραγμάτων δεν έχουν ανατρέψει τη βασική ισχύ των συλλογισμών.
Το βιβλίο αυτό περιγράφει σε αδρές γραμμές μία ολοκληρωμένη πρόταση Εξόδου από την Οικονομική Κρίση που μαστίζει τη χώρα από το 2009 μέχρι σήμερα και την είσοδο σε μία νέα αναπτυξιακή περίοδο.
Ως αναπτυξιακή διαδικασία ορίζουμε όχι απλώς την άφιξη κάποιων θετικών ρυθμών ανάπτυξης, που και αυτοί βεβαίως σήμερα μας φαίνονται ένα όνειρο μακρινό, αλλά εκείνους τους ρυθμούς οι οποίοι προοδευτικά θα μας οδηγήσουν στην ανάκτηση των απωλειών σε όρους προϊόντος και ανεργίας που υφιστάμεθα κατά τη μεγάλη ύφεση, θα πρέπει να έχουν μάλιστα τέτοιο μέγεθος και ποιότητα ώστε να απορροφήσουν τη δημιουργούμενη ανεργία.
Το βιβλίο δομείται ως εξής: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στο Μνημόνιο εστιάζοντας στα βασικά σημεία και στους άξονες στους οποίους στηρίζεται ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη σημασία των προσδοκιών για το μέλλον και στη σημασία εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Τέλος, στο τελευταίο σημείωμα του κεφαλαίου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεγέθυνσης και συρρίκνωσης της Ελληνικής οικονομίας από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το άμεσο μέλλον, με βάση την ένταση της κρίσης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα σενάρια χρεωκοπίας καθώς και στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι οίκοι αξιολόγησης στην επέκταση της κρίσης. Στην εξέλιξη της κρίσης σημαντική συνιστώσα αποτέλεσαν οι δηλώσεις θεσμικών οργάνων στην Ευρώπη οι οποίες φαίνεται να επηρέασαν το κόστος δανεισμού της χώρας και έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη δημιουργία αρνητικών προσδοκιών. Αναφορά γίνεται στις πιθανότητες πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας. [...]

24χ17 εκ., 210 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.495 (Οικονομία - Ελλάς)
ISBN: 978-618-5027-01-8
ISBN (10ψήφιο): 618-5027-01-1
Βάρος: 0.449 κιλά
Εκδότης: Ευρασία
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πετράκης, Παναγιώτης Ε.
Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Sterling και διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πλήθος από επιστημονικά κείμενα και μονογραφίες, ενώ έχει εκτενείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά περιοδικά σε μία σειρά από γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την τραπεζική οικονομική. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών επιτροπών και συμβούλια οικονομικών εμπειρογνωμόνων. Είναι συγγραφέας μιας σειράς από διδακτικά εγχειρίδια με αντικείμενο την αξιολόγηση επενδύσεων, την τραπεζική οικονομική, την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τα οποία διδάσκονται σε ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. και επιστημονικών επιτροπών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ενώ, είναι επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.