Εγώ, η άνθρωπος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εγώ, η άνθρωπος

Έμφυλες αναζητήσεις στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη

Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου

11.94€ -27% 8.72€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604583751

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Επίκεντρο

εγώ, η άνθρωπος.
Τρεις συνηθισμένες λέξεις σε ένα συγκλονιστικό συνδυασμό που αποκαλύπτει τις `έμφυλες αναζητήσεις` στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη - δικές της και δικές μου. Έμφυλες αναζητήσεις που αναπτύσσονται σε μια ποικιλία συνδυασμών, ξεκινώντας με έναν `αρσενικό` εαυτό, ένα `δισυπόστατο` σώμα, αναρίθμητες `θηλυκές` λέξεις, πολλά `γυναικεία` πρόσωπα/προσωπεία, και μία `άνθρωπο` που διεκδικεί το δικαίωμα να εκπροσωπεί την ανθρωπότητα ως γυναίκα. Ποια είναι λοιπόν η καινούρια ιστορία που προσπαθεί να μας πει `η άνθρωπος` της Καρέλλη; Ότι χρειαζόμαστε έναν άλλο `λόγο` και ότι αυτός ο λόγος είναι (ίσως) η ποίηση; Όπως αναφέρει και η ίδια, `Στο λόγο τον ποιητικό, που πιστεύω πως μπορεί να είναι ο μόνος ελεύθερος σε χρόνο και χώρο. Στον έρωτα του λόγου που φανερώνεται στην ποίηση, μαρτυρία της μέθεξης στον αγώνα και τη μέθη της ύπαρξης -όχι μόνο χαρά ούτε λύπη- και η οδύνη, ένταση, της ύπαρξής μας είναι. Προσπάθεια αντίληψής της. Πόνος του άρρενος νου και χάρη των αισθήσεων`.
Στο καρελλικό ποιητικό σύμπαν ο πόνος του άρρενος νου και η χάρη των αισθήσεων εμπλέκονται ασταμάτητα σε μια αγωνιώδη αντιπαλότητα που δεν έχει μόνο έμφυλα χαρακτηριστικά. Αναζητώντας την `εναρμόνισή` της σαν ανθρώπου στο είναι, η Καρέλλη, σε μια ύστατη χειρονομία απέκδυσης τόσο της αρσενικής όσο και της θηλυκής ταυτότητας ως κατηγορίες της ύπαρξης, αποδέχεται τη συνύπαρξη των αντιθέτων αλλά τα ξεπερνά. Η πεποικιλμένη ζωή, δηλαδή ο αρσενικός εαυτός, το δισυπόστατο σώμα, οι θηλυκές λέξεις, τα γυναικεία πρόσωπα/προσωπεία, ακόμα και η άνθρωπος συγχωνεύονται στο ουδέτερο και άφυλο ον -το διαφορετικό διφορούμενο αλλά και το μοναχικό και κατάπληκτο- που, ερωτευμένο με το είναι, αρμόζεται στην πλήρη παρουσία, ταύτιση και αρμονία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου

Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου (Συγγραφέας)

Η Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Leeds και Reading της Μεγ. Βρετανίας. Είναι καθηγήτρια της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το συγγραφικό-επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλίων το "Plato and the English Romantics": διάλογοι (London and New York: Routledge, 1990), επιμέλειες εκδόσεων και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την ποίηση και την ποιητική του Ρομαντισμού, τη φιλοσοφία, την ελληνική λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τις πολιτισμικές σπουδές. Στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο συμμετέχει σε επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιους. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Από το Σεπτέμβριο του 2003 είναι Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
248
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση