Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύγχρονο γυναικείο θέατρο
(Από τη μεταμπρεχτική στη μεταφεμινιστική αναπαράσταση)

Σύγχρονο γυναικείο θέατρο
Το Σύγχρονο Γυναικείο Θέατρο φέρνει για πρώτη φορά στο ελληνικό προσκήνιο την πολυσήμαντη γυναικεία συμμετοχή στη θεατρική δημιουργία. Πρόκειται για μια μοναδική δραστηριότητα που, με αρχικό ιδεολογικό υπόβαθρο την κοινωνικοπολιτική και σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ʼ60 και το συναφές γυναικείο κίνημα, προχώρησε στη διαμόρφωση μιας πολύμορφης ποιητικής του θεάτρου, η οποία έχει ήδη αποτελέσει διεθνώς ένα καινούργιο μοντέλο για περαιτέρω αισθητικούς πειραματισμούς και νέες τακτικές παρεμβατισμού στον ευρύτερο χώρο των παραστασιακών τεχνών.

Η εκτενής αυτή μελέτη συγκρίνει τη στερεή εικόνα της γυναικείας θεατρικής γραφής και παραστασιολογίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με την αρκετά πιο ρευστή και θολή κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα-, θέτοντας έναν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό μέσα από διάφορες παραμέτρους διαφορετικότητας -φυλή, τάξη, φύλο. Από αισθητική άποψη, η μπρεχτική μέθοδος αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς για την εξελικτική πορεία του γυναικείου θεάτρου.

Η μελέτη έχει στόχο αφενός να μυήσει το ευρύ αναγνωστικό και θεατρικό κοινό σε μια ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα πτυχή του σύγχρονου θεάτρου, και αφετέρου να εισαγάγει στον ελληνικό επιστημονικό χώρο και να υποβάλει σε συστηματική θεωρητική και κριτική σκέψη ένα γνωστικό αντικείμενο που στο εξωτερικό ανθεί σε επίπεδο σπουδών αλλά και καλλιτεχνικής δράσης.


Σημείωση: Επανέκδοση: "Ελληνικά Γράμματα", 2006.

416 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 792.09 (Θέατρο - Ιστορία), 792 (Θέατρο - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-458-351-5
ISBN (10ψήφιο): 960-458-351-4
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σακελλαρίδου, Ελισάβετ
Η Έλση Σακελλαρίδου είναι πτυχιούχος αγγλικών σπουδών του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας και διδακτορικού διπλώματος σε θεατρικές σπουδές από το Royal Holloway College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι καθηγήτρια ιστορίας και θεωρίας θεάτρου στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και με ανάθεση στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Έχει διδάξει επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Hartford των ΗΠΑ (2001) και στο Τμήμα Θεάτρου του Royal Holloway College (2005). Στις μελέτες της συμπεριλαμβάνονται το βιβλίο "Pinter΄s Female Portraits (Macmillan 1988) και πολυάριθμα άρθρα δημοσιευμένα σε ελληνικούς και ξένους συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στο σύγχρονο βρετανικό θέατρο, τη θεατρική αναπαράσταση του φύλου και της γυναικείας ταυτότητας, το πολιτικό θέατρο, τη φαινομενολογία της σκηνής, την παραστασιμότητα του δραματικού λόγου και τις εκδηλώσεις πένθους και μελαγχολίας στο δραματικό είδος της τραγωδίας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του αγγλικού περιοδικού Studies in Theatre Production και του επιστημονικού περιοδικού του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Gramma. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Bald Theatre του Τμήματος αυτού και ενεργό μέλος της γαλλικής και της γερμανικής εταιρείας αγγλόφωνου θεάτρου (RADAC και CDE), όπως επίσης και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.