Πάνω κάτω η Πατησίων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πάνω κάτω η Πατησίων

Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της

Συλλογικό έργο

Γιώργος Μπαλούρδος

Όλια Λαζαρίδου

Εν αρχή ην ο Πόνος
Με ρωτάνε, συχνά: Πώς ήταν η Κατερίνα;
Η Κατερίνα ήταν σαν όλους τους ανθρώπους: Πονούσε, φοβόταν, αγαπούσε, εξοργιζόταν, δινόταν, πλήγωνε και πληγωνόταν. Όμως, όλα σε βαθμό υπερθετικό. Η ευαισθησία και η σκληρότητα, η οργή και το έλεος, ο εγωισμός και η ανιδιοτέλεια ήταν τα απρόβλεπτα εναλλασσόμενα πρόσωπα της Κατερίνας. Απρόβλεπτη· αυτό νομίζω πως είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να πει κανείς για ΄κείνη.

Την Κατερίνα τη γνώρισα στις αρχές του ΄81. Ζήσαμε μαζί στην Τροίας και στην Γ΄ Σεπτεμβρίου και συνέχισα να τη βλέπω σχεδόν μέχρι το τέλος, αν και τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις μας είχαν αραιώσει. Έζησα μαζί της τις "καλές" εποχές, που ο κόσμος την αναγνώριζε, την αγαπούσε, διάβαζε τα βιβλία της. Κυρίως, οι νέοι και οι αριστερίζοντες. Ήταν η εποχή που, για πρώτη φορά μετά τα 40 της, άρχισε να εισπράττει θαυμασμό και αποδοχή. Ήταν μετά από την "Παραγγελιά", όταν τα πρώτα της βιβλία -"Τρία κλικ αριστερά" και "Ιδιώνυμο"- επανεκδίδονταν με πρωτοφανείς ρυθμούς για τα ελληνικά χρονικά.

Όμως τα τραύματα μιας ευαίσθητης ψυχής, μιας πληγωμένης ψυχής που δεν αναισθητοποιήθηκε, ήταν συσσωρευμένα. Και η πίκρα και το γαμώτο έβρισκαν διέξοδο στα ποιήματά της. Τα όνειρα για έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο γίνονταν οργή, οι λέξεις ήταν ξυραφιές, μνήμες, κραυγές, ύβρεις, δάκρυα.

Τη θυμάμαι να γράφει μανιωδώς πάνω στη γραφομηχανή της με το τσιγάρο να καίει στο τασάκι. Ή με την ακριβή πένα, που της είχε χαρίσει ένας φίλος -θαυμαστής της. Ήταν αυτόματη η γραφή της Κατερίνας, λίγες φορές έκανε διορθώσεις, κυρίως όταν διάβαζε το γραπτό και δεν της "έβγαινε καλά" στο στόμα. "Δεν λέγεται", έλεγε "δεν είναι καλό εδώ". Και το ξανάγραφε, προσπαθώντας να βρει το ρυθμό του. Με έβαζε να της τα διαβάζω, να τα ακούσει και τσαντιζόταν όταν της εντόπιζα τα πολλά ορθογραφικά λάθη, που έκανε.

Υπήρξα ο πρώτος αναγνώστης πολλών από τα ποιήματά της. Αυτά του "Ξύλινου Παλτού", των "Απόντων", του "Μήνα των Παγωμένων Σταφυλιών". Έγραφε επί μερόνυχτα, ξέκοβε από τον κόσμο γύρω της. Και όταν έβαζε την οριστική τελεία, απλώναμε τις δαχτυλογραφημένες Α4 στο πάτωμα, προσπαθώντας να αποφασίσουμε τη σειρά που θα είχαν τα ποιήματα στο βιβλίο.
Και όταν έπαιρνε τα πρώτα τυπωμένα αντίτυπα, το ένα ήταν για τη Μυρτώ και το άλλο για μένα. [...]

(Γιώργος Κορδέλλας, από την έκδοση)

Τα αποσπάσματα από τα ποιήματα είναι από τις ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Γώγου:
"τρία κλικ αριστερά", "Ιδιώνυμο", "Το ξύλινο παλτό", "Απόντες", "Με λένε Οδύσσεια", "Νόστος".

Περιεχόμενα:
- Γιώργος Κορδέλλας, "Εν αρχή ην ο Πόνος"
- Όλια Λαζαρίδου, "Ανάμεσα μας υπνοβατώντας"
- Γιώργος Δάγλας, "Το άλγος του νόστου"
- Θωμαή Ουζούνη, "Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου"
Ταινίες, Θεατρικές παραστάσεις, Βιβλιογραφία
- Γιώργος Μπαλούρδος, "Μια αιρετική γυναικεία ποιητική φωνή της γενιάς του 1970"
- Αντώνης Καφετζόπουλος, "Κατερίνα, Κατερινάκι (η Ζαν ντ΄ Αρκ της Πατησίων)"
- Λίνα Καρανασοπούλου, "Γιατί έγραψε..."
- Παναγιώτης (Κάιν) Παπαδόπουλος, "Τρία κλικ αριστερά, αρκετά χρόνια μετά..."
- Άγγελος Σφακιανάκης, "Ένα τραγούδι για την Κατερίνα"

Πάνω κάτω η Πατησίων:
Μελοποιημένα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου στο cd

Τις μελοποιήσεις έκαναν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Νίκος Μαϊντάς, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Χαριτάτος, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Κώστας Αθυρίδης, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος

Ερμηνεύουν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Μάρθα Φριντζήλα, Όλια Λαζαρίδου, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Magic de spell, Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος, Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ματ σε δύο υφέσεις, Σπυριδούλα Μπάκα, Γεωργία Βεληβασάκη, Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μπαλούρδος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μπαλούρδος γεννήθηκε στον Πειραιά. Έχει εκδόσει τα εξής βιβλία: -"Άσμα ασμάτων - Τάκης Σινόπουλος", δοκίμιο 1990 -"Ολίγη Λίβας", ποίηση 1998 -"Μυρτιώτισσα", επιμέλεια, παρουσίαση Γ.Μπαλούρδος, 2002. Δοκίμια, κριτικές λογοτεχνίας και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα εξής περιοδικά: "Διαβάζω", "Πόρφυρας", "Μανδραγόρας", "Ο Πολίτης", "Κυμοθόη", "Επτανησιακά Φύλλα", "Οδός Πανός", "Αιολικά Γράμματα", "Πειραϊκά Γράμματα", "Φιλολογική Στέγη", "Κ.Λ.Π.", "Η Γραφή", "Μικροφιλολογικά" και σε πολλά άλλα καθώς και σε διάφορές εφημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλια Λαζαρίδου

Όλια Λαζαρίδου (Συγγραφέας)

Η Όλια Λαζαρίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Δουλεύει στο θέατρο ως ηθοποιός. Το "Η καρδιά και ο χωρίς καρδιά και οι κυρίες του μυαλού" είναι το πρώτο της βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Καρανασοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κορδέλλας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης (Κάιν) Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Κάιν) (Πειραιάς, 1961). Ιδιωτικός υπάλληλος. Από τα τέλη της δεκαετία του 1970 δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον αναρχικό χώρο της Αθήνας. Από το 1983 μέχρι το 1986 εξέδωσε το αναρχικό περιοδικό Σπάστης (9 τεύχη). Σταδιακά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, άρχισε να υιοθετεί πασιφιστικές ιδέες, γράφοντας κείμενα και μπροσούρες ενάντια σε κάθε μορφή πολιτικής βίας και οργανώνοντας παράλληλα κινήσεις αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης σε θύματα βίαιων ενεργειών. Από το 2003 έχει υποστεί ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς από αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές", με αφορμή τα κείμενά του κατά της πολιτικής βίας. Τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει επίσης σε εναλλακτικές οικολογικές κινήσεις. Τα κείμενά του δημοσιοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του και βρίσκονται διάσπαρτα στο Διαδίκτυο (ανάμεσα στα άλλα και στις ιστοσελίδες http://diapyron.com και http://tvxs.gr/).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Δάγλας

Γιώργος Δάγλας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Δάγλας γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1958, όπου και τελείωσε το Ναυτικό Λύκειο χωρίς ποτέ να μπαρκάρει. -1977, Αθήνα. Προλαβαίνει ζωντανούς τους τελευταίους ρεμπέτες. Ακούει τον Ρούκουνα και πίνει ούζο με τον Γιάννη Κυριαζή. -1980, άγριες διαδηλώσεις-καταλήψεις. Δουλεύει κομπάρσος με τη μεσολάβηση της Κατερίνας Γώγου. Με τον Άσιμο στο υπόγειο της Αραχώβης. Γράφει στο "Ιδεοδρόμιο" του Λεωνίδα Χρηστάκη. Παράλληλα βιοπορίζεται ως βιομηχανικός εργάτης, ταβερνιάρης και υπάλληλος γραφείου τελετών. -1982, εκδίδεται η "Μέρα των φωταγωγών" στον "Ελεύθερο Τύπο". -1985, Αποσύρεται στην Ιθάκη. Εκδίδει την τοπική εφημερίδα "Άγονη Γραμμή" διορίζεται στο νοσοκομείο και παντρεύεται. -1992, παραιτείται από δημόσιο και συζυγικό βίο και φεύγει στη Θεσσαλονίκη. Γράφει, πίνει, χάνεται. -1999, εκδίδεται το "Μαύρο Χιόνι" στις εκδόσεις "Ελλέβορος" (Άργος) -2004, επιστροφή στην Ιθάκη. Ετοιμάζει την καινούργια απόδραση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμαή Ουζούνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Καφετζόπουλος

Αντώνης Καφετζόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1951 όπου τελείωσε το Ζωγράφειο μειονοτικό δημοτικό σχολείο. Πρόσφυγας, το 1964, φοίτησε στο 8ο Γυμνάσιο της Αθήνας. Το 1969 πέτυχε στο Οικονομικό και Πολιτικό τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το εγκατέλειψε το 1971 για ιδεολογικούς και άλλους λόγους. Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα σε δουλειές του ποδαριού, σε δισκάδικο και στο Ανοιχτό Θέατρο. Αργότερα, δούλεψε σε δισκογραφική εταιρία και σαν ηχολήπτης μουσικής. Σπούδασε υποκριτική, αν και προτιμούσε τον κινηματογράφο. Δουλεύει επαγγελματικά σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος τα τελευταία 30 χρόνια. Ακόμα ασχολείται και με τα τρία σαν δημιουργικός παραγωγός και έχει διδάξει υποκριτική και σενάριο. Έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο, την τηλεόραση και έχει κάνει έξι ταινίες σαν σεναριογράφος και τρεις σαν σκηνοθέτης. Διεκδικεί το δικαίωμα να πολιτεύεται με την ιδιότητα του πολίτη και όχι του επαγγελματία πολιτικού. Το 2004 προσπάθησε χωρίς επιτυχία να παρέμβει στην ελληνική κεντροαριστερά προτείνοντας τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Το 2007, στις εθνικές εκλογές, υποστήριξε τους Οικολόγους Πράσινους. Έχει κάνει ένα γάμο χωρίς παιδί, έναν με παιδί και ένα παιδί χωρίς γάμο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Σφακιανάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
98
Διαστάσεις:
24χ13
Βάρος:
0.23 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση