Γυναίκες στην πρωτοπορία της τέχνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γυναίκες στην πρωτοπορία της τέχνης

Από την εποχή του Μπαρόκ στο σήμερα

Άννα Φιλίνη

Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, Ανγκέλικα Κάουφμαν, Μπερτ Μοριζό, Λιουμπόβ Ποπόβα, Κέτε Κόλβιτς, Χάνα Χεχ, Ντόρα Μάαρ, Φρίντα Κάλο, Βάσω Κατράκη, Άννα Κινδύνη, Νίκι ντε Σεν Φαλ, Λουίζ Μπουρζουά, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μόνα Χατούμ, Ρεμπέκα Χορν, Μαρλέν Ντυμά...
Η προσπάθειά μου γράφοντας την ανθολογία αυτή στοχεύει στο να αναδειχθεί η καλλιτεχνική συμβολή σημαντικών γυναικών καλλιτεχνών μέσα στην ιστορία της τέχνης, και μάλιστα, στην πρωτοπορία της. Κυρίως επιθυμώ να μιλήσω για την ίδια τη δημιουργία των γυναικών αυτών, θεωρώντας ότι αυτή είναι ελάχιστα γνωστή και πολύ υποτιμημένη.
Ταυτόχρονα, δίνονται βασικά στοιχεία από τη ζωή και την εποχή τους, γιατί, αν κοιτάξει κανείς τις ζωές αυτών των γυναικών, πραγματικά εκεί βρίσκει τη ρίζα και την έμπνευση των δημιουργημάτων τους. Εξάλλου, μέσα στα έργα όλων των καλλιτεχνών μπορεί να ανακαλύψει κανείς τα σημάδια των βιωμάτων και την αναπαραγωγή τους στην τέχνη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άννα Φιλίνη

Άννα Φιλίνη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή συντάχθηκε στο αριστερό κίνημα. Έζησε στο Μιλάνο την περίοδο 1963-1969 όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στο εκεί Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια έμεινε τα υπόλοιπα χρόνια της δικτατορίας στο τότε Δυτικό Βερολίνο όπου έζησε μαζί με τους Έλληνες μετανάστες τα χρόνια της αναγκαστικής ξενιτιάς. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1974. Από το 1990 είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας και ζωγράφος. Έχει ήδη γράψει τα βιβλία: Ζωγραφίζοντας τον Οδυσσέα (15 εικόνες μαζί με Κείμενα και Ποιήματα), Άγρωστις 1993, Όρμοι της Κέας, Ταξίδι στο Αιγαίο και στη Ζωγραφική, Βουρκαριανή 1994, Για την Αθήνα, Ιδεοκίνηση, 1998, Άνθη του Κακού, Ζωγραφιές για 15 ποιήματα του Μπωντλαίρ, Άμμος 2000, Νάρκωση: 6 διηγήματα από το Βερολίνο, Κέδρος, 2001.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
197
Διαστάσεις:
22x14
Βάρος:
0.309 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση