Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας

Βίος και διδαχές του γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα

Elder Thaddaeus Strabulovich

13.00€ -27% 9.49€

Όλα τα πράγματα εδώ σ΄ αυτό τον κόσμο, κάθε καλό και κάθε κακό, προέρχονται απ΄ τους λογισμούς μας. Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας. Εάν είναι ήσυχοι, πράοι και απλοί, η ζωή μας θα είναι ίδια, και θα έχουμε ειρήνη μέσα μας· ειρήνη που θα εκπέμπεται έσωθεν και θα επηρεάζει τα πάντα γύρω μας - τους ανθρώπους, τα ζώα, ακόμα και τα φυτά. Τέτοιος είναι ο "μηχανισμός των λογισμών", που παράγει λογισμούς δια των οποίων επηρεάζουμε όλους τους άλλους ανθρώπους. Και όλοι περιμένουν από εμάς ειρήνη, παρηγοριά, αγάπη και σεβασμό. Συχνά μας βρίσκουν πολλές συμφορές· και όλες οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα ταπεινώσει τον εαυτό μας. Όταν η ψυχή μας ταπεινωθεί και υποκλιθεί ενώπιον του θελήματος του Θεού, τα βάσανα και οι συμφορές μας θα πάψουν. Διότι τότε, οι συμφορές και τα βάσανα θα μας γίνουν κατά κάποιο τρόπο προσφιλή. Θα φτάσουμε να έχουμε μια ολότελα διαφορετική αντίληψη της ζωής. Δεν θα σκεφτόμαστε πια με βάση τους νόμους αυτού του κόσμου. Θα βλέπουμε τα πάντα μέσα από διαφορετικό φως. Ό,τι κι αν κοιτάζουμε, θα μας φαίνεται κατά κάποιο τρόπο λαμπρότερο, γεμάτο αγάπη. Τα πάντα θα είναι καλά, επειδή είναι ευάρεστα στον Θεό... Ο βίος και η διδασκαλία του γέροντα Θαδδαίου για τους λογισμούς, την οικογενειακή ζωή, την ταπείνωση, την υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο, τον μοναχισμό, τη μετάνοια, την προσευχή, την αγάπη, τα πεπτωκότα πλάσματα, τον πνευματικό αγώνα, την πίστη, την εσωτερική ειρήνη, τον πνευματικό κόσμο.

Βασίλης Αργυριάδης

Βασίλης Αργυριάδης (Μεταφραστής)

Ο Βασίλης Αργυριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Υπήρξε υπεύθυνος σύνταξης (1994-1997) στο περιοδικό Παρεμβολή της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στα περιοδικά Σύναξη, Ανάπλαση, Διγενής κ.ά., ενώ έχει μόνιμη στήλη στο περιοδικό Τόλμη. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με ραδιοφωνικές εκπομπές. Σήμερα ασχολείται με επιμέλειες βιβλίων και έχει γράψει παιδικά παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Χρόνη.

Elder Thaddaeus Strabulovich

Elder Thaddaeus Strabulovich (Συγγραφέας)

Ο γέροντας Θαδδαίος (Στρμπούλοβιτς) (1914-2003) είναι ένας από τους μεγαλύτερους Σέρβους ασκητές του 20ού αιώνα. Υπήρξε πνευματικός καθοδηγός του σερβικού λαού. Η ζωή του ήταν ζωή ενός σύγχρονου μάρτυρα σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας των Σέρβων, μια εποχή πνευματικού και ιστορικού κατακλυσμού: Δύο παγκόσμιοι πύλεμοι, ένας εμφύλιος, μια πεντηκονταετής κομμουνιστική κατοχή, οι πόλεμοι στην Κράινα, τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, η επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού το 1999, η κατάληψη του Κοσσοβου και του Μετοχίου, και η συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Στις σκοτεινές αυτές ώρες, που διήρκησαν έναν ολόκληρο αιώνα πολέμου και οδύνης, ο γέροντας Θαδδαίος αναζήτησε την εν Αγίω Πνεύματι ειρήνη και χαρά, και έγινε μάρτυράς τους, καταδεικνύοντας μέσα από το ίδιο το προσωπικό του παράδειγμα τη νίκη που κομίζει η επιλογή της στενής οδού της Βασιλείας των Ουρανών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο π. Θαδδαίος αξιώθηκε με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και των τριών σταδίων της μυστικής τελείωσης (κάθαρση, φωτισμός, θέωση). Κι αυτό ήταν γνωστο σε όλους εκείνους που τον γνώριζαν, συζητούσαν μαζί του, εξομολογούνταν σ΄ αυτόν και μεταλάμβαναν της θείας Ευχαριστίας από τα χέρια του. Γνωρίζουμε επίσης, από όσα αφηγούνταν ο ίδιος ταπεινά και σε τρίτο πάντα πρόσωπο ότι ο γέροντας είχε επίσης αξιωθεί εκείνου του απώτατου μυστικού επιπέδου της θεολογίας, όπου ο θεούμενος άνθρωπος επικοινωνεί με τις αγγελικές δυνάμεις και αξιώνεται της θέας του ακτίστου φωτός. Το Άγιο Πνεύμα τού αποκαλύπτει τα βάθη της θεότητος και τον αξιώνει να δέχεται την άκτιστη ενέργεια του Θεού. Ενώπιον ενός τέτοιου ανθρώπου αποκαλύπτονται πολλά μυστήρια του Ευαγγελίου του Θεού, που παραμένουν κεκρυμμένα για τους άλλους.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
287
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.45 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση