Παροιμίες και γνωμικά απ' όλη την Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παροιμίες και γνωμικά απ' όλη την Ελλάδα

Καλομοίρα Γκρέκα - Τσιλαλή

10.60€ -10% 9.54€

Οι παροιμίες και τα γνωμικά είναι το απόσταγμα της σοφίας του λαού μας. Οι μεν παροιμίες εκφράζονται δεικτικά, ειρωνικά και συγχρόνως αλληγορικά, γι` αυτό θα πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε την αλήθεια που κρύβουν. Τα γνωμικά όμως μας δίνονται με εμφανή τη σημασία τους, γι` αυτό είναι κατανοητά απ` όλους. Τις παροιμίες και τα γνωμικά τα χρησιμοποιούμε συνήθως όταν θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σ` αυτά που λέμε ή να δώσουμε μια εύθυμη διάθεση ή να διακωμωδήσουμε κάποιον ή κάτι.
Οι παροιμίες και τα γνωμικά είναι άγραφος λόγος, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Έχουν βγει μέσα απ` τη ζωή των απλών ανθρώπων του λαού μας και είναι συσσωρευμένη η πείρα και η σοφία πολλών αιώνων, γι` αυτό κι έχουν διαχρονική αξία.
Η συγγραφέας για χρόνια ταξίδευε σε χωριά και πόλεις της Ελλάδας και κατάφερε να συγκεντρώσει τη συλλογή των παροιμιών και των γνωμικών, τα οποία και παραθέτει σ` αυτό το βιβλίο. Επίσης κατέγραφε και αρκετές ιστορίες απ` τις οποίες έχουν προκύψει κάποιες παροιμίες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Καλομοίρα Γκρέκα - Τσιλαλή

Καλομοίρα Γκρέκα - Τσιλαλή (Συγγραφέας)

Η Καλομοίρα Γκρέκα-Τσιλαλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά πέντε εγγονιών. Αγάπησε πολύ τα έθιμα και τις συνήθεις του τόπου της και από πολύ νέα ασχολήθηκε με τη λαϊκή παράδοση. Πήγε σε χωριά και πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν ταξίδεψε, φρόντισε να καταγράψει έθιμα, συνήθειες, παραμύθια, παροιμίες και παραδοσιακά φαγητά. Έγραψε τις ακόλουθες συλλογές: "Παροιμίες και γνωμικά απ΄ όλη την Ελλάδα", "Παραδοσιακά Ρουμελιώτικα Φαγητά" και "Λαϊκά Παραμύθια της Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελης)". Επίσης έγραψε το μυθιστόρημα "Όλη μου η ζωή σ΄ ένα τετράδιο", καθώς και το αυτοβιογραφικό αφήγημα "Η αδερφή του Αίαντα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
111
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.216 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση