Η ιστορία της συζύγου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ιστορία της συζύγου

Marilyn Yalom

21.90€ -27% 15.99€

`Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ` συνιστά μελέτη της νομοθεσίας, των θρησκευτικών μεθόδων, των κοινωνικών εθίμων, των οικονομικών διευθετήσεων και της πολιτικής συνειδητότητας που επηρέασε γενιές συζύγων: Στην εβραϊκή κοινωνία όπου ίσχυε η πολυγαμία, στην αρχαία Ελλάδα όπου οι κόρες δίνονταν από τους πατεράδες στους συζύγους τους για να γεννήσουν νόμιμα παιδιά και ορίστηκαν νόμοι περί μοιχείας και διαζυγίων, στη μεσαιωνική Ευρώπη όπου αποδόθηκε στο γάμο θρησκευτική σημασία, στη διάρκεια της Μεταρρύθμισης και του Διαφωτισμού όπου το ιδεώδες του συντροφικού γάμου ήρθε στο προσκήνιο, και στην Αμερική του 20ου αιώνα όπου το νέο πρότυπο της συζυγικής σχέσης αναδύθηκε.
Αυτή η πλούσια διαυγής εξιστόρηση των κομβικών σημείων της ιστορίας της συζύγου περιλαμβάνει αλησμόνητες ιστορίες διάσημων ζευγαριών όπως ο Αβραάμ με τη Σάρα και την Άγαρ, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα στην Αρχαία Ρώμη, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη, αλλά και ιστορίες γάμων από την Αναγέννηση μέσα από τον Chaucer και τον Σαίξπηρ. Μιλά για τους Εβραϊκούς γάμους, αλλά και του προτεστάντη Λούθηρου σε αντίθεση με τους Καθολικούς γάμους, και για τους γνωστούς γάμους γυναικών που εναντιώθηκαν στις συμβάσεις της εποχής τους, από τη Μάρτζερυ Κεμπ ως την Ελίζαμπεθ Κέηντυ Στάντον, από την Ελοΐζα ως τη Μάργκαρετ Σάνγκερ. `Η Ιστορία της συζύγου`, έχοντας ως πηγή τα ημερολόγια, τα απομνημονεύματα και τις επιστολές, αποτίνει φόρο τιμής στις συνήθεις συζύγους, οι οποίες στο πέρασμα των αιώνων συνέπλευσαν ή πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους, επηρεάζοντας διακριτικά τη νομική, προσωπική και κοινωνική σημασία του γάμου.
Σε οποιαδήποτε γυναίκα είναι, υπήρξε ή θα υπάρξει παντρεμένη, αυτή η διανοητικά εύρωστη και συναρπαστική ιστορική ανάλυση του γάμου φωτίζει με καινούργιο τρόπο το θεσμό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο, και που ενδέχεται, πράγματι, να περνά σήμερα την πιο ταραχώδη ανακατάταξή του από την περίοδο της Μεταρρύθμισης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Marilyn Yalom

Marilyn Yalom (Συγγραφέας)

Η Μαίριλυν Γιάλομ είναι senior ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Είναι συγγραφέας των έργων "Le Temps des Orages: Aristocrates, bourgeoises et paysannes racontent" ["H εποχή των καταιγίδων: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται"], 1989· "Blood Sisters: The French Revolution in Womens Memory" ["Αδελφές εξ αίματος: Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών"], 1995· "Maternity, Mortality and the Literature of Madness" ["Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας"], 1995· "A History of the Wife" ["Ιστορία της συζύγου"], 2001· "Birth of the Chess Queen" ["H γέννηση της βασίλισσας του σκακιού"], 2004· κ.α. Το 1992 της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος της Officier des Palmes Academiques. Ζει με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Ίρβιν Γιάλομ, στην Καλιφόρνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Κλαδούχου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
616
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.932 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση