Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία

Από την άλωση της Κωνσταντινούπολης έως σήμερα

Αναστάσιος Γ. Μαράς

20.14€ -10% 18.13€

Η αναγκαιότητα μιας αυτοτελούς μελέτης με θέμα την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το 1453 καθίσταται επιτακτική, καθώς η περίοδος μετά το 1453 έχει γίνει τελευταία ιδιαίτερα επίκαιρη. Εξίσου επίκαιρη είναι η συζήτηση για τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την περίοδο αυτή. Απόδειξη αποτελεί μια πρόσφατη σειρά βιβλίων (2010) στα οποία βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ και συζητήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, με τίτλο `1821: Η γέννηση ενός έθνους-κράτους`. Η εν λόγω σειρά προβλημάτισε πολλούς συμπολίτες μας.
Η διαφορετική οπτική και ερμηνεία, τόσο των βιβλίων όσο και της σειράς για τα γεγονότα του 1821 αποτέλεσε πηγή σκέψης και γόνιμου προβληματισμού. Έτσι, δουλεύοντας ένα παλαιότερο κείμενό μου, έκανα διάφορες προσθήκες και τροποποιήσεις, ξεπερνώντας τον τότε περιορισμένο αριθμό των σελίδων. Η κατάληξη αυτής της πορείας είναι ο ανά χείρας τόμος.
Στις σελίδες της παρούσας μελέτης εξετάζεται, αρχικά, η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η ελληνόφωνη Ορθοδοξία πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Στο κυρίως μέρος παρουσιάζεται η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά από την άλωση και η οποία μας επηρεάζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ως σήμερα. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος αυτοχαρακτηρίζεται πιστός ή άπιστος, η προσέγγιση των γεγονότων της περιόδου αυτής, με `ανοικτό` μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ερμηνεία ορισμένων παραμέτρων της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας, μέρος της οποίας αποτελούμε. Στην προοπτική αυτή η εν λόγω μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα είδος δικαιολογίας για να προσεγγίσουμε ένα εσωτερικό μας θέμα, της ψυχής και του πνεύματός μας, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό την προσωπική εξέλιξή μας. Έτσι, η επαφή μας με την εν λόγω περίοδο μπορεί να αποβεί ωφέλιμη καθώς καθιστά την ιστορική γνώση μας πληρέστερη.
Ασφαλώς, η εξέταση μιας τόσο μεγάλης περιόδου και τόσων πολλών παραμέτρων δεν μπορεί να καλύψει κάθε πιθανό ερώτημα, το οποίο θα προκύψει στον αναγνώστη για την περίοδο αυτή. Παρόλα αυτά η παρούσα μελέτη μπορεί να λειτουργήσει ως μια εισαγωγή στην εκκλησιαστική ιστορία της περιόδου 1453-2008.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αναστάσιος Γ. Μαράς

Αναστάσιος Γ. Μαράς (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Γ. Μαράς (Θεσσαλονίκη, 1966) σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πατρολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Το 2000 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τώρα συνεχίζει Μεταδιδακτορικές Σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: Η αποστολικότης της Εκκλησίας στους τρεις πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του Βιβλιοθηκονόμου στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Γνώστης της Αγγλικής, της Γαλλικής, της Ιταλικής, της Ισπανικής και της Ρουμανικής γλώσσας συμμετείχε σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Πατρολογικών Μελετών (ΑΙΕΡ) και άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε αρκετά περιοδικά. Κύρια αυτοτελή έργα του είναι: Ο Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας. Νέα στοιχεία για το βίο και τα έργα του (1993), Η εσχατολογία του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης (2002), Θρησκευτικά Α΄ λυκείου-Βοήθημα (2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση