Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει

Επιστημονικό συνέδριο: Αίθουσα συνεδριάσεων του ΚΚΕ, 16-17.04.2011

Συλλογικό έργο

Ηρακλής Κακαβάνης

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος

17.00€ -10% 15.30€

Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται τα πρακτικά του 2ου επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16-17 Απρίλη 2011, για να τιμήσει το μεγάλο δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή και λαϊκό βάρδο Κ. Βάρναλη.
Πρόθεσή μας ήταν το συνέδριο αυτό, όπως και το προηγούμενο για το Γιάννη Ρίτσο, να προσεγγίσει το θέμα του ολόπλευρα, διαλεκτικά, ζωντανά και όχι τυπικά, ακαδημαϊκά και επιτηδευμένα. Με άλλα λόγια το περιεχόμενό του δεν απευθύνεται σε ένα στενό κύκλο ειδικών και μυημένων, αλλά στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει την πρωτοπόρα τέχνη της εποχής μας μέσα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της, σ` όποιον κουράστηκε απ` τον ψευτο-μοντερνισμό της τέχνης της φυγής, των ομφαλοσκοπήσεων και της εσωστρέφειας, και αναζητεί ένα `φωτεινό ρήγμα` στην τέχνη που αφυπνίζει τη λαϊκή συνείδηση, όπως αυτή του Βάρναλη. Προπαντός όμως απευθύνεται στην εργατική τάξη και την αυριανή βάρδιά της, γιατί η πάλη για την πολιτιστική χειραφέτηση είναι αναφαίρετη πλευρά της γενικότερης πάλης της για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση. Άλλωστε η ζωντανή, αμεσολάβητη, ζουμερή, σταράτη, σατιρική γλώσσα του Κώστα Βάρναλη συνομιλεί άμεσα με το λαό. Δεν καταγράφει, δε διαπιστώνει, δεν παρηγορεί. Κόβει σα μαχαίρι. Είναι ένα αισθητικό-πνευματικό όπλο, ένας ακλόνητος οδηγός στον ταξικό αγώνα. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρακλής Κακαβάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος (Συγγραφέας)

O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, από τα Xανιά της Kρήτης, είναι Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1983 κ.ε.) και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι [Αισθητική - Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris-Sorbonne (Paris I), Υφολογία - Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Universite de Paris VII και Ecole des Hautes Etudes], έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978 κ.ε.), αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών (1997 κ.ε.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας (1980 μέχρι σήμερα). Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA, ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS (1991 κ.ε.), με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κολοβός

Βασίλης Κολοβός (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε το 1946 στο ορεινό χωριό της Φθιώτιδας Πετρωτό της επαρχίας Δομοκού. Από τα δώδεκά του χρόνια εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο, κουρείο, ραφτάδικο, μπακάλικο, καφενείο, σε διάφορα εργοστάσια και οικοδομές. Πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1967. Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού το 1972. Έπαιξε σε πάρα πολλούς θιάσους κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Πήρε μέρος σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες και δεκαπέντε τηλεοπτικά σίριαλ. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά προβλήματα των ηθοποιών. Εκλέγεται συνεχώς επί είκοσι οχτώ χρόνια και σήμερα είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η επαφή του με το λαϊκό κίνημα άρχισε όταν έκανε τα πρώτα του μεροκάματα και συνεχίζεται ακόμα. Το πρώτο του μυθιστόρημα ("Θυμάσαι, πατέρα;") κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1995. Το δεύτερο με τίτλο "Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα", κυκλοφόρησε το 1998 ενώ το τρίτο του, "Οι Αγίες των ημερών τους", το 2001· όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το "Θυμάσαι, πατέρα;" επιλέχθηκε το 1998 να είναι για δύο χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου, την "Αυλή των θαυμάτων" του Καμπανέλλη και τη "Σαρκοφάγο" του Ιωάννου. Προσκεκλημένος από την ελληνική κοινότητα του Σίδνεϊ, το επισκέφθηκε δύο φορές, μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έκανε τρεις διαλέξεις: "Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης", "Η επανάσταση του ΄21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης", "Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας". Η εκτίμηση των καθηγητών ότι η διδασκαλία του βιβλίου του αύξησε τα ποσοστά επιτυχίας των φοιτητών τούς οδήγησε να το συμπεριλάβουν στη διδακτέα ύλη για δύο ακόμα χρόνια, έως το 2002.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου

Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου (Συγγραφέας)

Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1969 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο "Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης" στο Παρίσι και το 1973 πήρε Doctorat 3΄eme cycle, απο το Πανεπιστήμιο Paris III της Σορβόνης, στη συγκριτική λογοτεχνία. Θέμα της διατριβής της ήταν: "L΄influence des chants populaires sur la langue et sur la poesie de Palamas" (Η επίδραση των δημοτικών τραγουδιών στη γλώσσα και στην ποίηση του Παλαμά), Παρίσι 1972. Από το 1972 έως το1986 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ιστορικού Λεξικού Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα για δύο χρόνια (1980-1982) δίδαξε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως ειδική επιστήμονας, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ανάλυση νεοελληνικών κειμένων. Από το 1986 είναι καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και παιδική λογοτεχνία. Στο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό της έργο ασχολείται με θέματα νεοελληνικής ποίησης (ζητήματα ποιητικής τέχνης και κριτικής, 19ος και 20ός αιώνας). Στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους ασχολείται με θέματα ιστορίας, ζητήματα θεματολογίας, υφολογίας σύγχρονων κειμένων για παιδιά και νέους, με τις σχέσεις λογοτεχνίας-εκπαίδευσης, καθώς και με τη φιλαναγνωσία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Πλάγγεσης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Πλάγγεσης διδάσκει στο Τ
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρίστος Αλεξίου (Συγγραφέας)

Ο Χρίστος Αλεξίου γεννήθηκε το 1930 στο Σκλήθρο Αγιάς Θεσσαλίας. Έλαβε μέρος σε μικρή ηλικία στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Ακολούθησαν διώξεις του ίδιου και της οικογένειάς του στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την Απελευθέρωση, με διακοπτόμενες σπουδές. Υπήρξε ιδρυτής του πρωτοποριακού "Εκδοτικού Ινστιτούτου Αθηνών" (1956). Από το 1963 μέχρι το 1988 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο οποίο ασχολήθηκε (σε συνεργασία με τον ελληνιστή George Thomson, κ.ά.), με την διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την εποπτεία μεταπτυχιακών διατριβών, την οργάνωση Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών, κ.ά. Έχει εκδώσει δίτομο έργο για τη δημοτική γλώσσα (σε συνεργασία με Peter Bien, κ.ά.) και μελέτες για θέματα και πρόσωπα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (δημοτικό τραγούδι, Παλαμάς, Σικελιανός, Καζαντζάκης, Βάρναλης, Ρίτσος). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Από το 1996 διευθύνει ανελιπώς το περιοδικό "Θέματα Λογοτεχνίας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο της βοήθειας για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάκης Μαΐλης (Συγγραφέας)

Ο Μ. Μαΐλης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννεκε Ιωαννάτου - Visee (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κ. Πεσκετζή

Μαρία Κ. Πεσκετζή (Συγγραφέας)

Η Μαρία Κ. Πεσκετζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1996 είναι διδάκτωρ του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι: "Η διδακτική προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου σε μαθητές 15-18 ετών στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία κατά τη δεκαετία του ΄80. Σύγκριση διδακτικών προσεγγίσεων". Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Επίσης έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σχετικά με τη διδακτική και τη θεωρία της λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Τουλιάτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτα Νικολαΐδου (Συγγραφέας)

Η Ρίτα Νικολαΐδου είναι φιλόλογος - εκπαιδευτικός, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης "Θέματα Παιδείας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Lachezar Elenkov (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Vasil Ivanov Petkov (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άλκης Πάντος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τώνια Χαρατσίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γ. Αντωνοπούλου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Αντωνοπούλου είναι υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της είναι "Η αισθητική σκέψη του Κώστα Βάρναλη" (εποπτεύων: Δημήτρης Τζιόβας). Εκτός από το έργο του Κώστα Βάρναλη, έχει στραφεί προς τη διερεύνηση της μαρξιστικής αισθητικής στην Ελλάδα (διάστημα μεσοπολέμου, μεταπολεμική περίοδος), τη Σοβιετική Ένωση (Ρωσική Πρωτοπορία, σοσιαλιστικός ρεαλισμός) και τη Γερμανία (Brecht). Έχει δημοσιεύσει στο αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη του περιοδικού "Θέματα Παιδείας" (τχ. 41-42, 2010) και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια (συνέδριο Βάρναλη, ΚΚΕ, Αθήνα, 2011/ MGSA Symposium, Νέα Υόρκη, 2011). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (2003), με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Μ.Α.) στη Συγκριτική Φιλολογία από το Kingʼs College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2006). Ακόμη υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Από το 2009 εργάζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Birmingham ως βιβλιοθηκονόμος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
384
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.853 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση