Τελευταίο δρομολόγιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τελευταίο δρομολόγιο

Μια ιστορία του αστυνόμου Μπέκα από το μέλλον

Κρίτων Σαλπιγκτής

11.66€ -10% 10.49€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789963692897

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Αιγαίον

Πόσα άραγε έχει να συνεισφέρει το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα στον αναγνώστη, από την εποχή που άφησε πίσω του Το Έγκλημα Του Ψυχικού, του Παύλου Νιρβάνα, Τα Καλλιστεία Του Θανάτου, του Χρήστου Χαιρόπουλου και το Έγκλημα Στο Κολωνάκι, του Γιάννη Μαρή; Την δική τους απάντηση, από τις εκδόσεις Αιγαίον, θα δώσουν σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, που, παίρνοντας από εκείνους την σκυτάλη, βγήκαν από τα όρια της κοινωνικής παθογένειας και εκτάθηκαν ως τα εγκλήματα της πολιτικής, του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και της οργανωμένης παρανομίας, προσπαθώντας συνάμα να κατακτήσουν την μοιραία εκείνη γυναίκα, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια τον πιο φανερό πόθο τους: την λογοτεχνικότητα. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Κρίτων Σαλπιγκτής αποτίει φόρο τιμής στον Γιάννη Μαρή, οδηγώντας τον ήρωά του Αστυνόμο Μπέκα σε μέρη απάτητα από την πέννα του δημιουργού του: στην Θεσσαλονίκη του 1954, όπου ένας Υπουργός, ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής τότε, ταξιδεύει, αλλά απειλείται με φόνο. Κι` ενώ η Χωροφυλακή σπεύδει ν` αποτρέψει το κακό, ο Αθηναίος δημοσιογράφος Γιάννης Μακρής, ο οποίος ακολουθεί στο ταξίδι του τον Υπουργό, περιπλανάται στους δρόμους της πόλης και συναντά ανθρώπους της, με την ανησυχία ότι οι πολιτικοί φόνοι στην Νύμφη του Θερμαϊκού, εκτός από παρελθόν, θα έχουν και μέλλον. Μόνη ελπίδα του να μην γίνει το κακό ο Αστυνόμος Μπάκας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κρίτων Σαλπιγκτής

Κρίτων Σαλπιγκτής (Συγγραφέας)

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε το 1947 στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και βιοπορίστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1979-1985). Επιστημονικές εκδόσεις (ιδίοις αναλώμασιν, 1972): "Το υδραυλικό πλήγμα" και "Ασκήσεις εδαφομηχανικής". Επιστημονικές δημοσιεύσεις: (α) περί κτηριοδομικού κανονισμού (1983), (β) περί θερμομονώσεως (1985) στο δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Από το 1978 έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carre, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία). Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων "Το ξύπνημα του γίγαντα", εκδ. Νεφέλη, 1991 και "Ο τερματοφύλακας που σφύριζε ", εκδ. Παρατηρητής 1994, με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο Πουρός ΗΡΩΣ, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ), ενώ ως σύμβουλος του Τάσου Κοντέλη συνέβαλε στην συγγραφή του αστυνομικού "Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο", εκδ. Κέδρος, 2004. Επίσης έχει γράψει τη νουβέλα: "Τελευταίο Δρομολόγιο - Μια ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα", εκδ. Αιγαίον, 2012, με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του δημιουργού του Αστυνόμου Μπέκα, Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, μετά από άδεια του υιού του Άγγελου). Ανθολογημένα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα βιβλία: "Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει", εκδ. Ιανός 1999 και "Καραολής και Δημητρίου: Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα", εκδ. Αιγαίον 2011. Υπήρξε δημιουργός της δημοφιλέστατης το 1988-89 στη Βόρεια Ελλάδα χιουμοριστικής εκπομπής "Ο Πατέρας και το Τέρας της Μητέρας" (ΕΡΑ, FM 102). Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και είχε τη διεύθυνση της σειράς "Αστυνομική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Αιγαίον της Λευκωσίας. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία 71 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ακοκαλίδης

Γιώργος Ακοκαλίδης (Εικονογράφος)

Ο Γιώργος Ακοκαλίδης σπούδασε γραφικές τέχνες στον Α.Τ.Ο.- Σχολή Δοξιάδη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας. Από το 1971 συνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Έχουν εκδοθεί 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 20 -κυρίως παιδικά- βιβλία, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το διαφημιστικό έντυπο. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για τις παραστάσεις τους. Το 1981 πέρασε στον χώρο των κόμικς με τη διασκευή των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη, με κείμενα Τ. Αποστολίδη. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας και κόμικς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις. Τα δυο τελευταία χρόνια συνεργάστηκε πάλι με τον Τ. Αποστολίδη, σχεδιάζοντας το graphic novel "Ομήρου Οδύσσεια". Από το 2000 διευθύνει εργαστήρι ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στη Θεσσαλονίκη.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λευκωσία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
155
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.235 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση