Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ρόμα στην Ελλάδα
(Η πραγματικότητα σε 22 Δήμους με 45 οικισμούς)

Ρόμα στην Ελλάδα
Οι Τσιγγάνοι, διεθνώς ROMA, σε μερικές χώρες λιγότερο και σε ορισμένες περισσότερο, ζουν σε έναν χρόνιο κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή στερούνται της δυνατότητας να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτά συνοψίζονται, πρακτικώς, στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης καθώς και στην αγορά εργασίας.

Προϋπόθεση κάθε επιτυχούς αντιμετώπισης ενός προβλήματος είναι η ρεαλιστική καταγραφή του και η αποδοχή της ύπαρξής του.

Η ρεαλιστική καταγραφή των προβλημάτων των Τσιγγάνων της Ελλάδας έγινε με επιτόπια έρευνα σε 45 οικισμούς Τσιγγάνων 22 Δήμων, σε διάστημα μιας τριετίας. Τις πληροφορίες έδωσαν οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι, οι τοπικοί άρχοντες και τα στελέχη του επιτυχούς θεσμού των Ιατροκοινωνικών Κέντρων για Τσιγγάνους.

Χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα φωτογραφίες, γιατί η πραγματικότητα, συχνά, δύσκολα περιγράφεται.

Το κύριο βάρος της έρευνας δόθηκε στην Υγεία (συχνές παθήσεις, χρήση αλκοόλης, εμβολιασμοί παιδιών), στις συνθήκες διαβίωσης (αποχέτευση οικισμών, διαχείριση απορριμμάτων, επαρκές και καθαρό νερό, κατάσταση οικιών), στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο κοινωνικό σύστημα (γάμοι σε μικρή ηλικία, διαζύγια, ενδοοικογενειακή βία, δάνεια, ασφάλιση, επαγγελματική απασχόληση).

Στόχος της έρευνας είναι η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών, η διαπίστωση μοντέλων καλών και κακών πρακτικών, η αναζήτηση των αιτίων και η άρθρωση εφικτών προτάσεων για την, σε βάθος χρόνου, άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Σκοπός της έρευνας δεν είναι ασφαλώς η άσκηση κριτικής για την μέχρι τούδε αντιμετώπιση των υπό εξέταση προβλημάτων από την ελληνική πολιτεία μια κριτική τέτοιας υφής είναι όχι μόνον εύκολη από την πλευρά όσων βρίσκονται εκτός των προβλημάτων αλλά και επί της ουσίας στείρα και κατά συνέπεια αναποτελεσματική. Φιλοδοξία μας είναι επίσης, η έρευνα να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για μερικές, έστω τοπικές βελτιώσεις και για τη βελτίωση της κατανόησης εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας, των ποικίλων και πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΡΟΜΑ ανά την ελληνική επικράτεια.

24χ17 εκ., 350 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.891 497 (Τσιγγάνοι)
ISBN: 978-960-394-846-9
ISBN (10ψήφιο): 960-394-846-2
Βάρος: 0.734 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Goettingen και Erlangen (Γερμανία). Επιμελητής Ορθοπαιδικών κλινικών κρατικών νοσοκομείων μέχρι το 1979. Από το 1982 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του ίδιου Εργαστηρίου 1998-1999. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συγγραφέας ιατρικών επιστημονικών βιβλίων, μεταφράσεις ιατρικών συγγραμμάτων ίδρυση μαθημάτων επιλογής στην Ιατρική Σχολή (Υπαρκτή Ιατρική, Βλάβες από Φάρμακα, Κοινωνική Φαρμακολογία), επιστημονικός συνεργάτης του ΙΚΑ (μέχρι 1994) και της Ομοσπονδίας αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων Υγείας Ελλάδος, μέλος της ιδρυτικής ομάδας Μουσείου Φαρμακολογίας, μέλος επιτροπών υγείας του Δημοσίου, συντονιστής του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, (1987-2003), συντονιστής Επιτροπών Οδικής ασφάλειας υπουργείου Υγείας (2003 και 2005), συγγραφέας μελετών για την πρόληψη ατυχημάτων στην Ελλάδα (τροχαίων, παιδικών, εργατικών, οικιακών κλπ.), συγγραφέας βιβλίων πρόληψης ατυχημάτων, μέλος της ομάδος εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδίας αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων υγείας Ευρώπης (ΑΙΜ), άρθρα στον ημερήσιο Τύπο για διάφορα κοινωνικά και ιατρικά θέματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.