Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διδασκαλία και μάθηση της αναγνωστικής κατανόησης
(Η στρατηγική της συναγωγής συμπερασμών)
Συγγραφέας:   Ιωάννα Βάμβουκα


Offer
Για να κατανοεί ένα κείμενο, ο αναγνώστης οφείλει αφενός να εγκαθιστά σχέσεις μεταξύ των κειμενικών πληροφοριών και αφετέρου να συνδυάζει τις πληροφορίες αυτές με προγενέστερες γνώσεις του (γνώσεις εννοιολογικές, γλωσσικές, εγκυκλοπαιδικές), ώστε να δομεί μια πλήρη και συνεκτική αναπαράσταση των όσων εκτίθενται στο κείμενο. Οφείλει να μη μένει στις ρητές και επιφανειακές πληροφορίες του κειμένου, αλλά να συναγάγει και τους άρρητους δεσμούς μεταξύ των προτάσεων και των μερών του κειμένου, να συλλογίζεται και να παράγει συμπερασμούς. Η στρατηγική του συμπερασμού επιτρέπει στον αναγνώστη να προχωρεί πέρα από την επιφανειακή στη βαθιά κατανόηση, να ερμηνεύει το κείμενο, να ανακαλύπτει και να επιλύει τις αμφισημίες του.
Στο πρώτο μέρος, θεωρητικό, της παρούσας μονογραφίας και στο πλαίσιο της διδασκαλίας και μάθησης της αναγνωστικής κατανόησης, προσεγγίζεται η συμπερασματική διαδικασία, παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι και κατηγορίες συμπερασμών, η διαδικασία δόμησης και η σκοπιμότητά τους και προτείνονται τεχνικές διδασκαλίας και μάθησής τους από το νηπιαγωγείο ως το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στο δεύτερο μέρος, πρακτικό, προτείνεται ένα εκτενές διδακτικό υλικό αποτελούμενο από φραστικά σύνολα ή σύντομα κείμενα, για τη διδασκαλία και άσκηση των μαθητών στη συμπερασματική διαδικασία. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από τον/την εκπαιδευτικό για την άσκηση και τη βελτίωση των μαθητών στη δεξιότητα συναγωγής συμπερασμών και γενικώς στην πληρέστερη κατανόηση του γραπτού λόγου.

24χ17 εκ., 321 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 372.4 (Ανάγνωση (Εκπαίδευση))
ISBN: 978-960-333-744-7
ISBN (10ψήφιο): 960-333-744-7
Βάρος: 0.527 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
18.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.